Airbus'ın gövdesindeki Türk imzası büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Airbusın gövdesindeki Türk imzası büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2015 09:44

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), Airbus A320 Ailesi uçaklarının 18 numaralı gövde panelinin ardından 19 numaralı gövde panelinin de üretimini gerçekleştirecek. TUSAŞ ayrıca A330 kuyruk dümeninin ilk teslimatını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

TUSAŞ'ta düzenlenen imza ve teslimat törenine TUSAŞ ve Airbus'ın üst düzey yöneticileri ile savunma sanayinin taraflarının temsilcileri katıldı.

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, TUSAŞ için önemli bir gün yaşadıklarını ifade ederek, "Bugün sadece A330 Family Rudder teslim etmiyoruz aynı zamanda tek koridorlu uçaklarının 19. bölüm kabuğunun ve varillerinin üretilmesi için yeni anlaşma imzalıyoruz" diye konuştu.

Global havacılığın lideri Airbus ile Türk havacılığının lideri TUSAŞ arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven temeline dayanarak geliştiğini belirten Dörtkaşlı, "TUSAŞ'ın 2005'te Airbus'tan yaptığı ciro 10 milyon dolardı. 2010'da 30 milyon dolara yükseldi ve 2015'te 175 milyon dolar bekliyoruz. 2020 yılında hali hazırdaki programlarla iki katına çıkarak 330 milyon dolara ulaşmayı bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Airbus ile TUSAŞ arasındaki ilişkinin müşteri ve tedarikçi ilişkisinden farklı olarak daha fazla büyümek için bir stratejik ortaklık olduğunu vurgulayan Dörtkaşlı, işbirliğini artırmak ve Airbus'a daha iyi servis sağlamak için Avrupa'da genişlemeyi planladıklarını kaydetti.

Dörtkaşlı, "Hayal ettiğimiz bir şeydi ama hayalimizin sonu değil. Uçağın gövdesindeki arka 2 parçası bizim. Burada bırakmayacağız. Biraz daha var arkasında (uçağın kuyruk kısmı), sonuna kadar. Bunda da başarılı olacağız" diye konuştu.

TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Bilgin de iki şirket arasındaki ilişkinin kaliteli ürünler, rekabetçi ve zamanında teslimle güven inşasına dayalı olarak büyüdüğünü söyledi.

Türkiye'nin havacılık sektörünün hızla geliştiğine dikkati çeken Bilgin, TUSAŞ'ın büyük hissedarı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfının, zorlayıcı ve rekabetçi ortamda şirketin ticari havacılıkta büyümesini desteklediğini vurguladı.

Bilgin, Airbus ile TUSAŞ arasındaki ilişkinin geleceğinin parlak ve her iki tarafın da yararına olduğunun açıkça görüldüğünü kaydetti.

"TUSAŞ'ın kaliteli işçiliği..."

Airbus Grup ve Airbus Satın Alma Direktörü Klaus Richter, "TUSAŞ'ın kaliteli işçiliği, rekabetçi fiyatları ve zamanında teslimat performansı, modern uçak ailelerimizle Türkiye pazarındaki varlığımızı ve var olan işbirliğimizi artırmanın yolunu açtı. Airbus ve TUSAŞ'ın genel işbirliğine bakacak olursak TUSAŞ'ın A400M ve A350 XWB programlarındaki performanslarının da gözardı etmemeliyiz. İki program da şu anda seri üretim artışı fazında ve teslimatlarda takvimlendiği gibi gerçekleşiyor" dedi.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından şirketler arasındaki yeni iş paketine ilişkin sözleşme Airbus ve TUSAŞ üst düzey yöneticileri tarafından imzalandı.

Parçalar gövdenin önemli bir kısmını kapsıyor

Airbus ve TUSAŞ arasındaki işbirliği yaklaşık 20 yıl önce A320 ailesi uçaklarının 18 numaralı gövde panellerinin üretimi ile başladı. TUSAŞ, bu panelleri üreten tek tedarikçi olarak çalışmaya devam ediyor.

Airbus'ın çift kaynaktan tedarik stratejisi ve şirketin büyümesini desteklemek amacı ile imzalanan yeni anlaşma ile TUSAŞ, Airbus A320 Ailesi uçaklarının bir başka gövde paneli olan 19 numaralı gövde panelini üretme sorumluluğunu aldı.

18 ve 19 numaralı gövde panelleri Airbus A320 Ailesi uçaklarının gövdelerinde önemli bir yüzeyi kaplıyor. Bu önemli parçaların imalatı ile TUSAŞ, Airbus'ın çok satan uçak ailesinin artan üretiminde de daha fazla sorumluluk üstlenmiş oluyor.

Haberin Devamı

Şirketler arasında 2 yıl önce imzalanan anlaşma sonucunda üretilen ilk A330 kuyruk dümeni (rudder) ise uçağın kritik kontrol yüzeylerinden bir tanesini oluşturuyor. Bu parça karbon fiber malzemeden üretiliyor. İlk teslimatın başlaması ile TUSAŞ, A330'lar üretildiği sürece bu önemli parçanın tek tedarikçisi olmaya devam edecek.

TUSAŞ, Airbus'a daha büyük ve zor parçalar üretmek için sürekli olarak metotlarını, prosedürlerini ve mühendislik yeteneklerini geliştirerek ve havacılık endüstrisinde kullanılan yapısal parçaları üreten yerli sanayi firmalarına yatırım yaparak Türkiye'de kuvvetli bir tedarik zinciri oluşturmayı amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!