Güncelleme Tarihi:
GSO esnafa gönderdiği uyarı yazısında, Türkiye’nin önemli geleneksel tatlılarından biri olan Antep Baklavası’nın Türk Patent Enstitüsü ve AB Tarım ve Gıda Komisyonu nezdinde tescillenerek kendine özgü özelliklerinin korunmasının sağlandığı hatırlatıldı. “Antep Baklavası yöre dışında imal edilemez” denilen yazıda şunlar kaydedildi:
EN AZ BİRİ ANTEP OLACAK
“Türk Patent Enstitüsü’nün 555 Sayılı Coğrafi İşaretlerinin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamesi’nde belirtilen ‘Mahreç İşareti’ özellikleri gereği, ‘Antep Baklavası’ ya da ‘Gaziantep Baklavası’ olarak tescil ettirilmiş ürünün, Gaziantep dışında başka bir yerde imalatının yapılmaması gerekmektedir. Ancak; Antep Baklavası’nın bu isim altında başka illerde satılabilmesi ve mahreç işaretinin kullanılabilmesi için ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılan ürün olması gerektiğinden, söz konusu baklavada kullanılan fıstığın Antep Fıstığı olması ve baklavanın Gaziantep’te imal edilmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır.
İDARİ YAPTIRIM UYARISI
Bu kapsamda; esnaf ve sanatkarlarımızın imal ettikleri ürünlerde ‘Antep Baklavası’ ya da ‘Gaziantep Baklavası’nın tescilli ismini kullanmamaları, söz konusu isimlerle imalat yapan üyeler varsa bilgilendirme ve denetim işlemi için bilgilerini Gaziantep Sanayi Odası’na bildirmeleri gerekir. Esnaf ve sanatkarlarımızın idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için standartlara dikkat etmeleri gerekir.”
'DEĞERLERİ TAŞIMALI'
Faruk Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, Gaziantep Sanayi Odası’nın kararını desteklediklerini belirterek, hürriyet.com.tr’ye şunları söyledi:
“Baklava çoğu yerde Antep Baklavası diye üretiliyor. Ama çoğunun özüyle alakası yok. Gaziantep dışında üretilemez konusu sonradan eklendi. Gaziantep baklavası olması için Gaziantep’teki değerlerden birisini mutlaka taşımalı. Bu karara katılıyoruz. Antep Baklavasının en önemli özelliği sade yağla yapılmış olması ve içinde kesinlikte Antep fıstığı olmasıdır. Bu düşüncenin arkasındayız. Biz nerede üretirsek üretelim ürünlerimizi hammaddeleriyle birlikte üretim yerine götürüyoruz. Dünyada da ürünlerimizi fıstıklı Antep Baklavası diye satıyoruz. Diğer ülkelerde bize ‘ürettiğiniz baklava gerçekten Antep baklavasıysa biz ne yiyorduk’ diye soruyorlar. Bu standartların oluşması bu işe yıllarca emek verenler için güzel bir karardır.”