Güncelleme Tarihi:
Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Hikmet Boyacıoğlu, yaptığı açıklamada, IGC'nin hazırladığı dünya üretim ve tüketimine ilişkin son tahmin raporunda, Temmuz 2014/Haziran 2015 dönemi dünya hububat tüketiminin, 1 milyar 965 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.
Bu tüketimin, 852 milyon tonunun yemlik, 660 milyon tonunun gıda ve 321 milyon tonunun ise endüstriyel kullanım olacağının öngörüldüğünü dile getiren Boyacıoğlu, endüstriyel kullanımın önceki sezona oranla yüzde 2,2'lik artışla 321 milyon tona çıkacağını anlattı.
Boyacıoğlu, hububatın etil alkol olarak kullanımının artacağını belirterek, şunları kaydetti: "Hububatların biyoetanol (etil alkol) için küresel kullanımının yüzde 1 artışla, 171,3 milyon tona ulaşacağı, bunun da 155 milyon tonunun biyoyakıt için kullanılacağı öngörülüyor. Hububatların nişasta üretimi için dünya kullanımı toplamının yüzde 4'lük yükselmeyle 110,3 milyon tona çıkması bekleniyor. IGC, öngörülen artış oranının geçen senenin biraz üzerinde olmakla birlikte beş yıllık ortalamadan biraz düşük olduğunu not ediyor."
Hububatların biracılık için küresel kullanımının, çoğunlukla arpa olmak üzere, yaklaşık yüzde 2 artışla 40 milyon tona yaklaşacağını ifade eden Boyacıoğlu, "Raporda, biracılık için toplam kullanımın hemen hemen üçte birinin AB'de olmakla birlikte kullanımın son yıllarda az değiştiği ve başlıca büyüme alanlarının şu an Bağımsız Devletler Topluluğu, Güney Amerika ve özellikle Çin olmak üzere Uzak Doğu Asya olduğu yorumuna yer veriliyor" dedi.