Güncelleme Tarihi:
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı sunamadığını belirterek denetimler sonuçlanıncaya kadar bankanın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payların yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Ayrıca 9 kişilik de yeni yönetim atandığı öğrenildi.
POLİS BANK ASYA ÖNÜNDE GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDI / FOTOGALERİ
ŞEFFAF VE AÇIK DEĞİL
BDDK’dan yapılan açıklamada, Kurul’un son yaptığı toplantıda Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi. Yapılan açıklamada, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı belirtilerek, “Bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir” denildi.
18. MADDE NEDİR?
Bankacılık Kanunun “pay edinim ve devirleri” başlıklı 18. maddesinin 5. fikrası şöyle: Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.
Piyasalarda Bank Asya tepkisi yaşanabilir - Erdal SAĞLAM yazıyor
HİSSE SAHİPLİĞİ
BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etti. Kurul, Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazli pay sahibi 185 ortağı durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kurum’a bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.
BANK ASYA'DAN AÇIKLAMA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarih ve 6187 sayılı Kararı uyarınca, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 18. Maddesi 5. Fıkrası kapsamında, Bankamızın 122 adet pay sahibine ait imtiyazlı hisselerin temettü hariç ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir. İlgili karar gereğince mevcut Yönetim Kurulu 03.02.2015 tarihi itibariyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından değiştirilerek, yeni Yönetim Kurulu ve Genel Müdür atanmıştır. Bankamız, yeni yönetimi ile herhangi bir aksamaya sebebiyet vermeden bankacılık faaliyetlerine devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Hakları alınanlar
Ortaklık hakları alınanlar arasında Kaynak Holding iştiraklerinden, Sürat Basım, Ortadoğu Tekstil ve Forum İnşaat bulunuyor. Bank Asya’da; Ortadoğu Tekstil’in yüzde 4.89, Forum İnşaat’ın 3.85, Sürat Basım’ın da yüzde 2.70 hissesi bulunuyor.
Faaliyetleri devam edecek
BDDK’nın kararının ardından TMSF yetkilileri dün gece Bank Asya’nın genel müdürlük binasına gittiler. TMSF yetkilileri belgelerin herhangi bir sabotaja uğramaması için genel müdürlük binasına gidildiğini söylediler. Kararın akşam 9’dan sonra geldiğini ifade eden yetkililer, bankadaki yatırımların 100 bin liralık sigorta kapsamında olduğunu söylediler. Ancak bankanın hisselerine el konulduğu için yetkililer bankanın faaliyetlerine devam edeceğini söylediler.
Kalabalık olaysız dağıldı
BDDK’nın, Asya Katılım Bankası’nın ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiğini açıklamasının ardından, dün akşam saatlerinde Çevik Kuvvet ekipleri Genel Müdürlük önünde ve çevresinde bariyerlerle önlem alırken; saatler ilerledikçe de bazı gruplar Bank Asya önünde toplanmaya başladı. Bir süre alkış ve düdük çalarak kararı protesto eden kalabalık grup, gecenin ilerleyen saatlerinde alandan ayrıldı. Polisin Banka Asya binası önündeki bekleyişi ise sürüyor. / Hakan KAYA-Ramazan EĞRİ/İSTANBUL, (DHA)-
Bank Asya'da yönetimin TMSF'ye geçmesinin ardından Çanakkale'deki şubeye giriş çıkışlar yasaklandı.
BANKA ÇIKIŞINDA SELFİE
Bu arada bankaya para yatırmaya gelenler şube çıkışlarında ilginç görüntüler oluşturdu. Banka cikisinda selfie (oz cekim) ceken vatandaslar, Para cekmeye degil, selfie cektirmeye geldik. dedi.
KATILIM BANKASI KÖKENLİ
Öte yandan TMSF Bank Asya Genel Müdürlüğü Vekilliği'ne Aydın Gündoğdu atandı. Yeni Genel Müdür Gündoğdu, katılım bankası kökenli. Gündoğdu, daha önce, Boydak Holding'e ait Anadolu Finans Kurumu'nda pazarlama Müdürü olarak görev yaptı. Boydak Grubu'na ait Anadolu Finans ile Ülker Grubuna ait Family Finans'ın birleşmesiyle kurulan Türkiye Finans'ta da üst düzey yönetimde yer alan Gündoğdu, Türkiye Finans'da 2006-2013 tarihleri arasında Genel Müdür yardımcısı olarak görev aldı.