Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMET Türkiye’de girişimciliği arttırmak için Küçük ve Orta Boy İşletmelere (KOBİ) kesenin ağzını açtı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı destek programına göre markalaşmaya 150 bin lira, teknolojik işbirliğine giden işletmelere 300 bin lirası geri ödemesiz (hibe) olmak üzere toplam 1.5 milyon TL destek verilecek. Ayrıca Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) çalışması yapan işletmelerin mevcut desteğine de yüzde 50 artış yapılacak.
KOBİ’LER ÇOK ÖNEMLİ
Desteklerin detaylarını Kobi ve Girişimcilik Ödül Töreni’nde açıklayan Ahmet Davutoğlu, şunları söyledi: “KOBİ’ler Türkiye ekonomisinin omurgası, sadece ekonomi değil sosyal omurgası da. Eğer Türkiye’de gelir dağılımında düzelme varsa, sosyal problemler yaşanmıyorsa KOBİ’lerin sayesinde. Sağladıkları istihdamla hem ekonomik kalkınmayı hem sosyal dayanışmayı sağlıyor. Atılacak her adım sosyal barışı destekleyen bir adım taşıyacak. KOBİ’ler aynı zamanda G-20 dönem başkanlığının da ana temasını oluşturuyor.
DESTEK PROGRAMI
KOBİ’lere 5 müjde vereceğim. Birincisi, kurumsallaşma ve markalaşma destek programını başlatıyoruz. Bu programa 50 milyon bütçe ile işletme başına 150 bin lira destekleme yapacağız. Bakanımıza talimat verdim. 50 milyonluk bütçeyi 100 milyon TL’ye çıkarma talimatını verdim. İkincisi, işbirliği-güçbirliği destek programı. Üç işletme teknoloji işbirliği kurarak bir araya gelirse 300 bin lirası geri ödemesiz, 1 milyon 200’ü geri ödemeli olmak üzere 1.5 milyon TL destek vereceğiz. Üçüncü olarak Ar-Ge, inovasyon desteklerinde yüzde 50 artış yapacağız. Ar-Ge, inovasyon boyutu varsa yüzde 50 destek artacak. Dördüncüsü, girişimcilik destek programı. Kadın ve engelliler ile şehit ve gazi yakınları da yararlanacak. Burada da değişiklik yaptım. Yüzde 10 idi. Bunu yüzde 20’ye çıkartacağız. Beşinci ve son müjdem bugünkü açıklanan 40 finaliste, tamamen KOSGEB destekli yurtdışı iş gezisi ödülü veriyoruz. Girişimcilik ile rekabet arasında doğrudan ilişki var. Girişimcilik artarsa rekabet o ölçüde artıyor.”
KOBİ’ler ekonomik istikrarın göstergesi
EKONOMİK istikrarın önemine dikkat çeken Başbakan Ahmet Davutoğlu, “2008 krizinden sonra ciddi sarsıntılar yaşarken, siyasi ve ekonomik risklerle karşı karşıya kalırken, Türkiye 12 yılda hem siyasi istikrarını korudu hem de gerektiğinde en kapsamlı reformları harekete geçirmekte tereddüt yaşamadı. Bunu en iyi KOBİ’lerimiz bilir. Ekonomik istikrarın göstergesi KOBİ’ler. Siyasi istikrar ile KOBİ’ler arasında o kadar doğrusal ilişki var ki sizler güçlüyseniz biz istihdam sorunun çözebiliriz. Ankara’da siyasi istikrar varsa siz de güçlü olursunuz” diye konuştu.
3 milyona yaklaştı
Bİlİm, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Girişimci Bilgi Sistemi’ne göre 2006 yılında 1 milyon 803 bin olan KOBİ sayısının, 2013 yılı sonunda 1 milyon 162 bin artışla 2 milyon 965 bine ulaştığını bildirdi. Işık, şu anda Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.85’inin KOBİ olduğunu, istihdamın yüzde 75.8’inin ve ihracatın yüzde 59.2’sinin de KOBİ’ler tarafından sağlandığını kaydetti. İşletmelerin; ölçeği büyüdükçe, ihracatı arttıkça, teknoloji düzeyi yükseldikçe karını arttırdığına dikkati çeken Işık, bunun çok önemli bir gösterge olduğunu ve bakanlık olarak desteklerini bu noktaya yoğunlaştıklarını vurguladı.