Güncelleme Tarihi:
Taner Yıldız, '6. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'n açılışını yaptı, fuar alanında kurulan standları gezerek firma sahiplerinden bilgi aldı. Daha sonra fuar kapsamında düzenlenen basın toplantısına katılan Yıldız, burada basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Dünyada, ham petrol fiyatlarındaki düşüşü hatırlatan bir gazetecinin, "Türkiye'de akaryakıt fiyatlarında daha çok indirim olabilir mi?" şeklindeki bir sorusuna Yıldız, Türkiye'deki vergiden arındırılmış benzin ve motorin fiyatlarının düşüş oranı yurtdışındakinden farklı olmadığını belirterek, "O yüzden vatandaşımız benzinde 1 lira 4 kuruş, motorinde ise 90 kuruşluk indirime ulaştı" dedi.
" BENZİNDEN 1 LİRA 4 KURUŞ, MOTORİNDE 90 KURUŞ"
Ham petrol piyatlarındaki düşüş oranıyla uluslararası piyasadaki benzin ve motorin fiyatlarındaki düşüş oranlarının aynı olmadığına da dikkat çeken Bakan Yıldız, "Yani rafineriye giren ham madde ile rafineriden çıkan ham maddenin düşme oranları aynı değil. Biz Cenova piyasasına, Akdeniz piyasasına açık bir işletmeyiz. İsterse birisi, Kolombiya'dan benzin getirip burada satabilir. Bunun önünde hiçbir engel yok. Yerli olarak TÜPRAŞ üretiyor, ayrıca yurt dışından geliyor. TÜPRAŞ pahalı üretirse piyasa yurtdışına doğru kayar. O yüzden TÜPRAŞ ve rekabet ortamında 100'e yakın dağıtım şirketi için ihracatı serbest bıraktık. Bunlar, 'cent'ler, '0,0'lar ile konuşulan konulardır. Ham petrol fiyatlarındaki düşüş oranlarıyla ürünlerin düşüş oranları dünyada aynı şekilde azalmamıştır. Türkiye'ye has bir yapı var. Benzin fiyatları İtalya'da hangi oranda düşmüş ise Türkiye'de de o oranda düşüyor. Ancak dövizle alıp 'TL' ile sattığımız için dolar paritesindeki artış miktarı kadar biz ona koymak zorundayız bu maliyetten dolayı. Diğer bir konuda vergiden arındırılmış düşüş oranlarında Akdeniz piyasası, yurtdışı piyasası, Cenova piyasası ile alakalı bizim en ufak bir 'virgül' hatamız olmaz. Ancak vergiyi koyduğumuzda vergiden her ülkenin vergi oranları farklı Türkiye'deki vergiden arındırılmış benzin ve motorin fiyatlarının düşüş oranı yurtdışındakinden farklı değil. o yüzden vatandaşımız benzinde 1 lira 4 kuruş, 90 kuruş da motorinde indirime ulaştı." ifadesini kullandı.
"VERGİLERLE İLGİLİ DÜZENLEMEYİ MALİYE BAKANLIĞI YAPIYOR"
Bir gazetecinin akaryakıttan alınan vergiler ile ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı "Bütçesel olarak değil çevresel olarak vergileri yüksek tutmamız lazım" açıklamasını hatırlatarak "Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusuna Yıldız, "Vergi, kullananlardan tahsis edip 77 milyonun kullanımına sunulan bir kalemdir. Bunu Maliye Bakanlığımız yönetiyor. Ham petrol fiyatlarının düşmesiyle son 6 ayda benzinde 1 lira 4 kuruş, motorinde 90 kuruş yaşandı. O zaman verginin oranı toplam miktar içerisinde oransal olarak artmış oluyor. Maliye Bakanımızın kastettiği tüketim ile alakalı bir tahrik noktasının oluşmamasıyla ilgilidir. Eğer biz 45-46 milyar TL'lik yıllık benzin ve motorin kullanımından dolayı bir vergi tahsisatı yapıyorsak, bu 77 milyonumuza aktarılan bir rakamdır. Her birimiz Türkiye'nin ekonomisinin tamamiyle istenilen seviyeye gelmesiyle vergilerin düşmesini temenni eder Ancak genel bütçenin en yüksek kalemi toplanan vergilerdir. Bununla ilgili düzenlemeleri maliye bakanlığımız yapıyor ve kurguluyor" şeklinde yanıt verdi.
KAYIP-KAÇAK ELEKTRİK İLE İLGİLİ YENİ BİR DÜZENLEME YAPACAKLARINI SÖYLEDİ
Taner Yıldız, bir soru üzerine elektrikte kayıp-kaçak ile ilgili yapılacak düzenlemeyle ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Kayıp-kaçak oranları bütün Avrupa Birliği(AB) Ülkelerinde ve dünyada olduğu gibi bir maliyet unsuru olduğunu bilmemiz lazım. Bunların içerisinde fiziken Doğu'da üretip Batı'da tükettiğimiz ve Avrupa'nın 2. büyük şebekesine sahip ülkemizde fiziken bir kayıp var. Bu son derece makul kaçağın da hiçbir şekilde makul görülmediği ve tarafımızdan tasvip edilmediğini biliyorsunuz. üç bölgeyi hariç tuttuğumuzda Türkiyeki 18 bölgede kayıp-kaçak oranları AB üyesi ülkeleri ortalamasının daha altındadır. Yani yüzde 9.4'ler civarında. Bu nedenle doğru bir yolda gidiyoruz. Bizim bu içinde bulunduğumuz Ocak ayında bu kanun düzenlemesinin yapacağımızı bir kez daha belirtmek istiyorum."
"GERÇEKÇİ OLALIM KENDİMİZE BAHAR MUAMELESİ YAPMAYALIM"
Bir gazetecinin son dönemde yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili bir sorusuna ise Taner Yıldız, Türkiye'nin mevsimsel olarak sıradışı bir dönemden geçtiğini belirti. "Gerçekçi olalım ve kendimize bahar muamelesi yapmayalım" diyen Bakan Yıldız, "Türkiye'de bir günde THY 54 seferini iptal ediyorsa, feribot seferleri iptal oluyorsa okullar tatil oluyorsa burada sıradışı bir şey oluyor demektir. Bolu-Ankara Otoyolu trafiğe kapalı hale geliyorsa burada coğrafyamızda bir mevsimsellik farklı birşey var demektir. Herşey inkitaya uğrayabilecek İzmir son 61 yılın en soğuk yılını yaşayacak ancak elektrik ile ilgili hiçbir aksama olmayacak! dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Şu anda kış ayındayız ve kar yağdığında 1 milyon 200 bin kilometrelik atmosfere açık iletim ve dağıtım hatları bundan etkileniyor. Önemli olan bunlara seri müdahale etmektir. Aralık ayının 20'sinden bu yana dağıtım şirketlerinde bütün izinler kaldırılmış durumdadır" ifadelerini kullandı.
"ESKİŞEHİR, YAZ KULLANIMININ YAKLAŞIK 22 KATI DOĞALGAZ KULLANMAKTADIR"
Her yağan karın ve yağmurun bir enerji kalemi olduğunu söyleyen Yıldız, 2014 yılındaki kuraklık nedeniyle bütçenin olumsuz etkilendiğini ifade etti. Türkiye'de son on günde 2 milyar küp doğalgaz kullanıldığını ifade eden Bakan Yıldız,
"2 milyar küp bir kısım ülkelerin yıllık harcadığı miktar. Bir çırpıda sayabileceğimiz bir takım ülkeler de bir yılda bunun iki katını kullanıyor" dedi. Bakan Yıldız, en fazla tüketim yapan illeri de açıkladı. Yıldız , "En fazla tüketimin olduğu iller sırasıyla İstanbul , Ankara, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli'dir . Eskişehir yaz kullanımının yaklaşık 22 katı dogalgaz kullanmaktadır. Bu bir çırpıda yönetilebilecek bir yapı değildir. O yüzden bunların doğru şekilde yönetilmesini için çaba gösteriyoruz" dedi.