Güncelleme Tarihi:
Soma’ya bağlı Yırca’ya yapılması planlanan kömürlü termik santrali için Kolin A.Ş. tarafından zeytin ağaçlarının kesilmesi üzerine bir grup köylü eylem yaptı. Kesilen zeytin ağaçlarını yanlarına alan köylüler, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile birlikte otobüsle Manisa Valiliği önüne geldi. Köylü kadınlar ’Zeytinimi Kesme’, ’Zeytinime Dokunma’ pankartlarını açarak tepkilerini dile getirdi. Kesilen zeytin ağaçları, Valilik önüne bırakıldı.
"BU TARIM ARAZİLERİMİZ NEDEN YOK EDİLİYOR"
Yırca Köyü sakinlerinden Sedat Sami Özdemir, köylerinin yakınında 2 termik santral bulunduğunu, üçüncüsünü istemediklerini ve zeytin ağaçlarının hukuksuzca kesilmesinin önlenmesi gerektiğini söyledi. Özdemir, şöyle dedi:
"Mağdur durumdayız. Motorlu testerelerle zeytinlik alanına girip, kanunsuz bir biçimde zeytin ağaçlarını kesiyorlar. Böyle bir şey yasal değilse neden kesiyorlar? Devletimiz bizi neden korumuyor? Devletimizin 3-5 çapulcu teröristtin ayağına gidip pazarlığa oturuyor da köylüye gelip de neden bize yol göstermiyor? Neden bizimle anlaşmıyor? Bizim yaşama hakkımız yok mu? Bu tarım arazilerimiz neden yok ediliyor? Bizimle bile temasa geçmiyorlar."
Yırca Köyü sakinlerinden Nermin Kocaeri ise, zeytin ağaçlarını evlatları gibi gördüklerini anlatırken, "Yetiştirdiğimiz bu evlatlarımız kesiliyor. Bir çocuğun el ve ayağını kesebilir misin? Zeytinlerimizi çocuk gibi yetiştirdik. Malımızı, canımızı alıyorlar. Biz para pul değil, canımızı istiyoruz" dedi.
Yırcalılar’ın hukuksal mücadelesinin her zaman arkasında olduğunu söyleyen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, şunları söyledi:
"Zeytin paralarının köylülerin bankadaki hesaplarına yatırıldığı belirtiliyor. Yırca köylüleri para istemiyor. Yırcalılar temiz hava istiyor. Bu nedenle Yırcalılar acele kamulaştırma istemiyor. Acele kamulaştırma yüksek milli menfaatler olduğunda olur. Buradaki iş yüksek milli menfaat mi, Kolin A.Ş.’nin menfaati mi yoksa köylülerin menfaati mi önemli? Yırcalılar ne para, ne santral istiyor. Onlar köyünü ve temiz hava istiyor" diye konuştu. Acele kamulaştırmanın iptali için açılan davanın Danıştay 6’ncı Dairesi’nde görüldüğünü belirten CHP’li Özel, şöyle dedi:
"Bu acele kamulaştırmaya karşı Danıştay 6’ncı Dairesi Kolin A.Ş.’nin savunmasını istedi. Yürütmeyi durdurmayla ilgili kararını vermek üzere firmaya 15 gün savunma süresi verdi. Bu 15 gün sonunda mahkeme bir karar verecek. Bu karardan önce firma usulsüz milis güçleri oluşturmuş. 4 tane adam var. Ellerinde elektrikli testere ve koşarak giderek, 10 saniyede bir ağaç kesiyorlar."
CHP Manisa Milletvekili Özel, mahkeme kararına kadar bu zeytinler kesilmemesini istediklerini anlatırken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün zeytin kesilmesi izni vermediğini, Soma Belediyesi’nin bu alanın imarda hala tarım arazisi olarak göründüğünü söylediğini kaydederek, firmanın araziyi mahkeme kararından önce zeytinlik alan statüsünden çıkarmak istediğini öne sürdü.
Vali Erdoğan Bektaş’ın Demirci İlçesi’ni ziyaret etmesi nedeniyle Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile Yırca köylüleri Valilik Brifing Salonu’nda ağırlayarak dinledi. Vali Yardımcısı Yüce, konuyu yakından izlediklerini, acele bir kamulaştırma yapıldığını itiraz davalarının devam ettiğini vurgulayarak, şöyle dedi:
"Bir hukuk süreci işliyor. Neticede hukukun verdiği karar uygulanacak. Biz sadece bize bildirilen ihbarlar neticesinde tutanaklar tutuyor ve gerekli işlemleri yapıyoruz. Şu ana kadar kesilen ağaç sayısı 511’dir. Bunun karşılığı olarak ağaç başına gerekli para cezası kesildi. Ayrıca Toprak Koruma Yasası’nda bir muhalefet söz konusu. Bunu içinde gerekli yasal işlemler yapılıyor. Yapabildiğimiz işlemler bu. Mahkemenin vereceği karar neticesinde gerekli çalışmalar yapıldı. Konuyu valimize ileteceğiz. Valilik olarak gereken neyse yapacağız."
Yırca köylüleri ile birlikte gelen ve kamulaştırma davasını yakından takip eden Greenpeace avukatı Deniz Bayram, acele kamulaştırma kararı ile Kolin A.Ş.’nin zeytin ağaçlarını kesemeyeceğini dile getirdi. Avukat Bayram, şöyle devam etti:
"Acele kamulaştırma kararı buraya yapılacak termik santral için gerekli izinlerin alınması, sürecin başlatılması, imar planlarını yapılması gibi sürecin başlangıcıtır. Kamulaştırma kararının alınması yasadaki izinleri aşamaz. Gerekli izinler alınmak zorunda. Bir hukuk üstünlüğü var. Tarım Yasası’na göre eğer gerekli izinler olmaksızın bir alanda kesim yapılıyorsa Valilik gerekli önemleri alır. Valiliğe bir tedbir yükleniyor. Şirket engellenir. Ağaç kesim faaliyetlerinin bir an önce Valilik tarafından durdurulması gerekiyor. Tarım Yasası ve Belediye Kanunu gereğince gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor."
Vali Yardımcısı Yüce ile görüşen köylüler daha sonra geldikleri otobüsle Yırca’ya döndü.