Güncelleme Tarihi:
Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla, Soma’da binlerce metrekarelik alanda bulunan zeytinlik, Soma Kolin Termik Santrali’nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine, Soma’ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca Mahallesi ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi’nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla geçen 1 Eylül’de eylem yaptı. Acele kamulaştırma sürecinin iptali için de dava açtı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini, tel örgü ile çevirdi. Zeytinliklerin bulunduğu Yırca Mahallesi sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi’ni durumdan haberdar edip, şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi olasılığına karşı gerekli önlemlerin alınmasını istedi.
DAHA SONUÇLANMADAN TEL ÖRGÜ
Dava sonuçlanmadan ve acele kamulaştırma süreci tamamlanmadan şirketin zeytinliklerin çevresine tel örgü çekmesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürülürken, geçen 17 Eylül gecesi, iki iş makinası köye getirilerek zeytinlik alandaki 13 zeytin ağacı kesildi. Köylüler ve çevrecilerin tepkisi üzerine dozerler mahalleden ayrılmak zorunda kaldı.
BU DEFA 86 ZEYİTİN AĞACINI KESTİLER
Ancak Kolin Şirketler Grubu, dün sabah saatlerinde, bu defa dozerler yerine motorlu testerelerle zeytinlik alana girerek, bir saat içinde 5’i iki asırlık 86 ağacı daha kesti. Köylülerin, jandarmayı çağırmasıyla daha fazla ağaç kesilmesi önlendi. Soma İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ağaç kesimi yapılarak tarım arazisine zarar verildiği gerekçesiyle tutanak tuttu. Greenpeace avukatı Deniz Bayram, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yırca Köyü yakınlarındaki zeytinlik ve tarım alanlarında bir kez daha suç işlendi. Manisa’daki tüm idari birimlere yaptığımız başvurular ile tarım alanları ve zeytinlik alanların korunması için tedbir alınması talebimize rağmen, ’cezasını öderim, ağaçları da keserim’ yaklaşımı ile hukuksuz ağaç kesimi devam ediyor. Valilik başta olmak üzere tüm idari birimleri hukuksuz ağaç kesimi ve tarım alanlarının tahrip edilmesine karşı görevlerini yerine getirmeye ve yetkilerini kullanmaya çağırıyoruz" dedi.
TOPLANTILARA KATILMADILAR
Yırca Mahallesi yakınında kurulmak istenen kömürlü termik santralin, bölgedeki üçüncü santral olacağına dikkati çeken avukat Bayram, "Sağlık yönünden ciddi tehlikeler oluşturmasının yanı sıra, tarım ve zeytinlik alanları üzerinde yapılması planlanıyor. Böyle bir tabloda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ÇED sürecine dahil edilmemesi kabul edilemez. Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olumsuz görüş yazısını Mart ve Haziran aylarında yazmış fakat bu olumsuz görüş ÇED sürecine yansımamış. Hukuka uygun olarak yazılan bu yazılar nerede ve neden ÇED sürecine dahil edilmedi? Tarım ve zeytinlik alanların bu tür yatırımlara açılması ile ilgili hukuki düzenlemeler açık ve net. Bu nedenle de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde Manisa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kararını olumsuz olarak bildirdi. Bu projeyle ilgili her adımda bir diğer hukuksuzlukla karşı karşıya kalıyoruz. Geçtiğimiz ay gece yarısı dozerler zeytin ağaçlarını kesti, şirket köylüleri arazilerden çıkardı, tel örgü çekti, güvenlik kulübesi yerleştirdi ve dozerler her an orada, elinde testereler ile kişiler ağaç kesimi yapıyor ama acele kamulaştırma kararı hukuka aykırı, imar planı yok ve şimdi öğreniyoruz ki, meşru bir ÇED süreci de yok, alanın tarım dışı amaçla kullanım izni de yok" dedi. Öte yandan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "ÇED İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu üyesi Manisa Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün davet edildiği halde toplantılara katılmadığını ve Proje’nin ÇED sürecine yazılı görüş vermediğini de iddia edildi.
Ağaç kesimi için tutanak tutulmuştu