Güncelleme Tarihi:
SATIŞ VAR, KAR YOK
Bu yıl artan maliyetlerin fiyatlara yansımadığı için zarar ettiklerini anlatan ve Kars’tan 27 büyükbaş getirdiğini söyleyen esnaf, “Yem ve saman fiyatları her geçen gün artıyor. Sadece çadır kirası için 7 bin lira alıyorlar. 2 ile 5 bin lira arasında değişen nakliye masrafı var. 15 gündür çadırlarda yaşıyoruz. Bir de burada para harcıyoruz. Sadece hayvanları getirmek ve burada 15 gün yaşamanın maliyeti 20 bin lirayı buluyor” dedi. Bu maliyet artışlarına rağmen geçen yılla aynı fiyattan kurban satışı yaptıklarını söyleyen ve Amasya’dan 30 hayvan getirdiğini anlatan bir başka esnaf ise şunları söylüyor: “Hayvanlarımızın neredeyse tamamını sattık ancak memnun değiliz. Elinde hayvanları kalanlar da var. Ancak bizim buradaki şartlarımızı gören yok. Tuvalet ve banyo olmayan yer için 7-8 bin lira kira alıyorlar. Fiyatlar düşük diye vatandaş rahat alabiliyor. Ama bizim durumumuz pek de iyi değil.”
AĞIRLAR ELDE KALDI
Kurbanlık alımını geciktirenlerin de olduğunu dile getiren bir başka esnaf ise kurbanlık almayı bekleyenlerin fiyatların daha da düşeceğini tahmin ettikleri için bu şekilde davrandıklarını söyledi. Satışların kendisi için bu yıl çok da iyi olmadığını anlatan Esnaf, “Artık vatandaşlar daha küçük hayvanlar alıyor. Kars’tan 80 hayvan getirdim. 6 aydır bu hayvanları kurban bayramı için besliyorum. 35’ini satabildim. 20 bin lira nakliye parası ödedim. Kilosuna 12 lira para veiryor vatandaş. Bu fiyat benim için intihar gibi. Diğer hayvanlara göre bizimkiler daha ağır. Bu yüzden almak istemiyorlar. Çünkü paraları yetmiyor. Bir de bu hayvanları satamadığımız için memlekete geri götüreceğiz. Bunun için de ayrı nakliye parası ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
SAHTE GEÇİŞ İDDİASI
Türkiye’nin dört bir yanından gelerek İstanbul Ümraniye’deki kurban pazarlarında satış yapan bazı esnaf ise Avrupa Yakası’nda satış yapamdıklarından şikâyetçi. Getirdikleri hayvanların Avrupa yakasına geçiş vizesi olmadığını söyleyen esnaf, ancak bazı kişilerin Avrupa yakasına hayvanları geçirebilmek için sahte hayvan küpeleri kullandığını iddia etti. Bu küpelerin bir hayvan için 300-400 lira karşılığında bulunduğunu ileri süren esnaf, “Hayvanların küpeleri yolculuk esnasında Avrupa yakasına geçmeden tırlarda değiştiriliyor. 1 yıl önce ölen hayvanların küpeleri bile kullanılıyor. Bunlar için çok az denetim yapılıyor. Haksız rekabet oluşuyor. Her yıl bu sorunu yaşıyoruz” diye konuştu.
FİYATLAR MEMNUN ETTİ
Hayvan pazarında kurbanlık bakan bir müşteri de, bu yılki fiyatların geçen yıl ile aynı olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. Fiyatların uygun olmasına rağmen bayramın ilk gününü bekleyeceğini ifade eden müşteri, “Fiyatların biraz daha düşeceğini tahmin ediyoruz. Daha çok küçük hayvanlara bakıyoruz. Ağır olan hayvanları almak zor. Hem daha pahalı hem de zapt etmesi zor” dedi.