Türkiye ABD’den 320 milyon dolarlık füze alıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye ABD’den 320 milyon dolarlık füze alıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 20:45

BÖLGE ülkelerindeki kriz, Türkiye’yi savunma alımlarına itiyor. ABD Savunma Güvenlik ve İşbirliği Dairesi (DSCA) Türkiye’nin 320 milyon dolar değerinde çok sayıda gelişmiş AMRAAM füzesi satın almak için talepte bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı için alınan füzeler F-35 ve F-16’larda kullanılacak. DSCA, daha önce Türkiye’nin çok sayıda denizaltı torpidosu talep ettiğini açıklamıştı. Türk askeri kaynaklar da bu alımı doğruladı. ABD Kongresi’nin onayına satışla ilgili çarpıcı ayrıntılar da yer alıyor. Füzelerin nerede kullanılacağı da açıklandı.

F-16 VE F-35’LER İÇİN

Alınacak füzeler, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine 2018’de girecek hayalet uçak F-35’lerde kullanılacak. Füzeler gerekli olması durumunda envanterdeki F-16’lara takılacak. Türkiye 145 adet orta menzilli havadan-havaya AMRAAM füzesi, 40 adet ateşleyici, 10 adet füze yönlendirme sistemi için ABD’ye 320 milyon dolar ödeyecek. ABD Senatosu’na gönderilen onay isteğinde “füzelerin NATO üyesi olan Türkiye’nin deniz ve kara sınırlarından gelecek hava tehditlerine karşı kullanılabileceği” belirtildi.



DSCA açıklamasında, “Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında ABD’nin ortağı. Bu NATO müttefikimizin, bölgede kabul edilebilir bir askeri dengeye katkıda bulunacak şekilde güçlü ve hazır bir savunma imkan ve kabiliyeti geliştirmesi ve bunu korumasına destek verilmesi, ABD’nin ulusal çıkarı için hayatı önem taşıyor” denildi.

SURİYE’Yİ VURAN FÜZELER

Haberin Devamı

Suriye’ye ait bir askeri helikopter, geçen yıl Türk savaş uçaklarının kullandığı bu füzelerle düşürüldü. Mart’da düşürülen Suriye savaş uçağını da aynı tipteki füzeler vurdu. 20 ülkenin envanterinde yer alan bu füzelerden Türk Hava Kuvvetleri’nin elinde de var. Ancak, alınan füzelerle bu sayı daha da artırılıcak. AMRAAM füzeleri savaş uçaklarından fırlatılarak diğer hava araçlarını vurmaya yarıyor. 1980’lerin sonunda geliştirilen füzeler, takip sistemlerinin zor yanıltılması nedeniyle en ölümcül füze olarak biliniyor. Ses hızının 4 katı üzerinde uçabilen ve 72 kilometre menzilli füze, pilot tarafından atıldığına “aktif” yani kendi başına veya “yarı aktif” yani uçak radarından bilgi alarak hedefini bulabiliyor. Kendisine karşı bir yanıltma yapıldığında füze bu defa üzerindeki özel bilgisayar sayesinde kendisini “yanıltmanın yapıldığı merkeze” yönlendiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!