Güncelleme Tarihi:
Yumurta sektörü için Irak hayati önemde bir pazar. Öyle ki geçen yıl yapılan 406 milyon dolarlık toplam yumurta ihracatının 373 milyon dolarlık bölümü Irak'a gerçekleşti. IŞİD işgalinin ilk günlerinde büyük panik yaşayan ve ihracatın tamemn durmasından endişe eden sektör, son haftalarda biraz da olsa işlerini yoluna koymayı başardı.
Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) yaptığı eylemlerin kendilerini alternatif güzergahlara yönelttiğini ifade eden Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Konya, “Bu saldırılar olmadan önce haftalık 250-300 TIR yumurta sevkiyatı yapılıyordu. Terör olayları tırların önünü keserek hedeflenen noktaya sevkiyat yapılmasını engelledi. TIR’ların sayılarını haftalık 120’ye kadar düşürdü. Ancak girişimlerimiz sonucu farklı güvenli yollar bulduk ve TIR sayısı haftalık 190’a kadar çıktı. Alternatif yollar kuzeyde Süleymaniye Kerkük Erbil bağlantılı, güneyde ise Musul Bağdat Basra bağlantılı yollar olarak belirlendi" dedi.
Ayrıca Irak pazarındaki tehlikelerin artışıyla farklı pazarlara yöneldiklerini söyleyen Konya, görüştükleri ülkeler arasında, Güney Afrika, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya ve Suudi Arabistan’ın yer aldığını açıkladı.
PİYASA YENİDEN HAREKETLENDİ
IŞİD terör örgütünün eylemlerinin ilk anda ihracata büyük bir darbe vurduğunu söyleyen YUMBİR Eski Başkanı ve Derya Tavukçuluk Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala, "Ancak yollarda yaşanılan sıkıntıların azalması piyasayı yeniden harekete geçirdi. ayrıca alternatif yollarla TIR'ların Bağdat'a ulaşımı sağlandı. Böylece iki haftadır yumurta ihracatı dengelendi" ifadesini kullandı.
FARKLI ARAYIŞLARLA İHRACAT YENİDEN YÜKSELİYOR
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bedri Girit de bu haftayla birlikte ihracatın tekrardan yükselişe geçtiğini, iş ortakları ve bayilerinin stokları erittiklerini söyledi.
Etin raf ömrünün bir yıl olması nedeniyle fazla sıkıntı yaşamadığını ancak yumurtanın raf ömrü en fazla 2 ay olduğu için aynı şeyleri söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Girit, yumurtanın çok daha çabuk tüketilmesi gereken bir ürün olduğunun altını çizdi. Girit, "IŞİD’in tırlara düzenlediği saldırılardan olumsuz etkilendiğimiz açık. Biz de farklı arayışlar içine girdik ve eskiden kullandığımız güzergahları değiştirip farklı yollar üzerinden ihracata yöneldik. Ancak lojistikte risk yaşandığı için TIR şoförleri haklı olarak fiyatlarında artış talep ediyorlar ve böyle olunca yumurtanın birim fiyatında yükseliş yaşanıyor” dedi.