Güncelleme Tarihi:
Merkezi Gaziantep'te bulunan bir petrol firmasına bağlı olarak çalışan 31 Türk şoför, akaryakıt yüklü 28 TIR ile İskenderun Limanı'ndan Irak'ın Musul kentine hareket etti. Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale akaryakıt taşıyan 31 Türk şoförü, Mahmur üzerinden konvoy halinde ilerlerken IŞİD militanları tarafından durduruldu ve rehin alındı.
İddiaya göre, rehin alınan Türk şoförler TIR'larıyla birlikte boşaltma işlemini yapacakları santrale götürüldü. IŞİD militanları burada 31 şoförden 10'unu başka bir noktaya götürürken, 21 şoför ise santralde rehin tutuldu.
Olayın ortaya çıkmasının ardından IŞİD militanları Türk şoförler aracılığıyla bağlı çalıştıkları firma yetkilileriyle temasa geçti. Firma yetkililerinin görüştüğü hem santralde, hem de bilinmeyen noktada rehin tutulan şoförler, sağlık durumlarının iyi olduğunu ve herhangi bir sorun yaşamadıklarını söyledi. IŞİD militanları ise merkezi Gaziantep'te bulunan ve telefonla temas kurdukları firma yetkililerine, rehin tuttukları 31 şoförün serbest bırakılması karşılığı kendilerine 5 milyon dolar fidye ödenmesini istedi.
FİDYE TALEBİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NA İLETİLDİ
IŞİD militanlarının fidye talebini ilettiği firma yetkilileri, kendilerinin sıradan çalışan olduğunu söyleyerek zaman isterken, durumu Dışişleri Bakanlığı yetkililerine bildirdi. Firma yetkilileri, şoförlerin sağlıklı şekilde Türkiye'ye gelmeleri için Dışişleri Bakanlığı ile temas halinde oldukları ve koordineli şekilde gelişmeleri izlediklerini kaydetti.
Aynı firma yetkilileri; Irak'ın çeşitli noktalarına TIR'larla akaryakıt taşıyan 200'ü aşkın şoförü de anlaşma yaptıkları bir firmaya yüklerini teslim ederek güvenli şekilde Türkiye'ye dönmelerini istedi.
Öte yandan, Türk şoförlerin rehin tutulduğu santralde birkaç günlük yakıt bulunduğu ve yeni yakıt takviyesi yapılmaması durumunda santralin işlevsiz kalarak Musul ve çevresindeki ilçelere elektrik verilemeyeceği de ileri sürüldü.
'ÇALIŞANIMA ULAŞAMIYORUM'
Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, IŞİD’in denetimine giren Musul’daki ofisinde çalışan Iraklı personeline dünden beri ulaşamadığını söyledi. Aksoy, IŞİD denetimine giren bölgelerde Türkiye’den firmaların yerleşik yatırımlarının ise yok denecek kadar az olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin dış ticaretin önemli bir partner olmaya devam eden Irak, yaşanan son gelişmeler nedeni ile iş dünyasında da kaygılara yol açmış durumda. Türkiye’den Irak’a yıllık 12 milyar dolarlık ihracat yapılıyor.
‘DÜNDEN BERİ ULAŞAMADIM’
Ülke genelinde 300 kadar Türkiye firmasının bulunuyor. Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 3 milyon nüfuslu Musul’u ele geçirmesi, Kerkük’ün ise bazı bölgelerinde etkinlik kurması tüm dünyanın dikkatinin bu bölgeye çevrilmesine yol açtı.
Ercüment Aksoy, yaşanan son gelişmelere ilişkin hurriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada “Benim Musul ve Bağdat’ta ofislerim bulunuyor. Ancak Musul’daki ofisimde çalışan Iraklı çalışanıma dünden beri ulaşamadım. Dünden beri en az 50 kez aradım...Bağdat’taki ofisten çalışanlardan aldığım bilgiye göre dün Musul’u ailesi ile terk etmiş ancak bugün dönmüşler” dedi.
ÇALIK ENERJİ’NİN PROJESİ VAR
Aksoy, Türkiye firmalarının yatırımlarının Zaho, Erbil, Dohuk, Süleymaniye gibi güvenlik Kürt bölgelerinde yoğunlaştığını kaydetti. Aksoy, “Musul’da yerleşik bir yatırımımız yok. Ancak buralara da mal veriliyor, bir ticaret söz konusu” dedi. Aksoy, Musul bölgesinde Çalık Enerji’nin devam eden bir projesi olduğunu, bu şantiyenin bundan 6 ay kadar önce de baskıya uğradığını sözlerine ekledi.
TİM HEYET GÖTÜRECEKTİ
Aksoy, şimdilerde IŞİD denetimine giren Musul’a Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin de 22 Haziran’da bir heyet götürmeyi planladığını, şirket olarak kendilerinin de davet edildiğini söyledi.