Güncelleme Tarihi:
İŞLETME Müdürü Akın Çelik, yangının çıktığı noktayla ilgili olarak, “Metan gazıyla ilgisi yok, çünkü orası temiz hava girişi, orada metan gazı olmaz” dedi. Kendilerinin de kazanın nedenini bulmaya çalıştıklarını belirten Çelik, “Önceliğimiz insanları dışarı çıkarmak” dedi. Çelik, ocaktaki bütün kabloların yanmaz tip kablo olduğunu söyledi. Yangının çıkmasından sonra zehirli gazın yayılmasının beş dakika sürdüğünü söyleyen Çelik, “Bu çok kısa bir süre” dedi. Görüş mesafesinin düştüğünü söyleyen Çelik, “Görüş mesafesi bir metreye düştü, sıkıntı bu” şeklinde konuştu. Şirketin yüzde 1 bile ihmali olup olmadığı sorulduğunda Çelik, “Hiçbir ihmalimiz yok” dedi.
Trafoyla alakası yok
Şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru ise kazanın gerçekleştiği madende 2941 işçinin çalıştığını, şirketin sahibi olduğu madenlerin toplamında ise 5 bin 800 kişinin çalıştığını söyledi. Kazanın neden gerçekleştiği sorulduğunda Doğru, “Doğru, “Kaza 140 kotunda anayolda meydana geldi. Tespiti mümkün olmayan bir kızışma meydana geldi. Bunun ani göçmesi sonucu yangın şiddetlendirdi, trafo ile alakası yok” dedi. Kömürün oksijenle temasa geçerek kendiliğinden kızışabildiği ifade edildi. Daha önce yangın çıkan bir bölgenin betonla kapatıldığı iddialarının sorulduğu Doğru, “Biz madende her gün yangınla mücadele ediyoruz. Biz burayı barajlıyoruz, içerisine suyla beraber kül basıyoruz, yangınları bu şekilde söndürüyoruz” dedi.
Yangınlar her madende olur
İŞÇİLERİN bir süredir ısınma hissettiği iddiasına yanıt veren İşletme Müdürü Akın Çelik ise “Yangınlar dünyanın her yerinde oluyor. Kurtarmanın her aşamasında burdaydım. Bir yangın çok basit şekilde söndürülebilir. Tesislerimiz var, özel karışımlarımız var. Suyla enjekte ediyoruz. Bir gram boşluk kalmıyor. Metan gazıyla ilgisi yok. Burası temiz hava girişi. Her noktaya temiz hava gönderiyoruz. Her noktada sensörler var. Sensörlerden gelen değerler var. Bütün ocaklarda yanmaz tip mgb kabloları vardır. Olay 3-5 dakika içinde gerçekleşti. Yüksek bir gaz hemen 5 dakikada doldurdu ortalığı” diye konuştu.
Yangına baraj
KAMUOYUNDA gündeme gelen iddialar ve üç ay önce bir yangın çıktığının ve betonla kapatıldığı bu nedenle metan gazı sıkışması sonucu facianın meydana geldiği yönündeki soruları da yanıtlayan Doğru, “Gün içinde yangınlarla biz boğuşuyoruz. Yangınla boğuştuğumuz yerde karbonmonoksit değerleri 50 ppm e ulaştığımızda yangın var diyoruz. Örneğin biz bu şekil yangınlarda 3 defa tam mekanize ekipmanları koyduk. Yangın çıktığında barajlıyoruz. Yangınları bu şekilde söndürüyoruz” dedi.
15 yaşında işçi yoktu yaşı 19
İNSAN Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan ise işçi sayılarıyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “787 işçinin tamamı yer altındaydı. Bunlardan 363 tanesini bizzat ben bir yerde topladım. İşçi servislerine bindirdim. 122 kişi ambulanslarla yakın hastanelere sevk edildiler. 284 arkadaşımız vefat ederken, 18 kişi kayıp” dedi. 15 yaşındaki bir kişinin madende öldüğü iddialarına ise Gökaşan, “15 yaşında Kemal Yıldız diye biri yok. İncelemeler sonrası Cemal Yıldız olduğunu ve 19 yaşında olduğu gördüm. Müfettiş beylere de takdim ettim” dedi.
Vardiya değişimi neden aşağıda yapılıyor
Tüm ölü, yaralı ve kayıp sayılarının internet sitesinden yayınlanması talebine yanıt veren İnsan Kaynakları Müdürü Gökaşan, bu konunun yetkilerinde olmadığını, AFAD’a sorulması gerektiğini belirtti. Vardiya değişiminin neden aşağıda yapıldığını ilişkin ise Gökaşan, “Biz vardiya değişimini yerinde yapsaydık ölü sayımız çok daha fazla olurdu” dedi.
ÇOĞUNDA OKSİJEN MASKESİ VAR
Madenin İşletme Müdürü Akın Çelik’in “Oksijen maskeleri çoğunda var” sözleri tepkili sorulara neden oldu. Çelik, “Biz kazanın hala neden gerçekleştiğini bilmiyoruz. Hiçbir ihmalimiz yok. Maskeler konusunda ve diğer konularda hepimiz canla başla çalıştık. Ben 20 yıldır böyle bir olay görmedim” diye konuştu.