Güncelleme Tarihi:
SOMA Kömür İşletmeleri’ne ait maden ocağındaki faciadan kurtarılan işçilerden Orhan Özgür, Birgün gazetesine verdiği demeçte “Bize her gün daha çok üretin baskısı yapıyorlardı. Taşeron şirket, çıkardığımız kömür oranında devletten prim aldığı için bizlere sürekli daha çok maden çıkarmamız yönünde baskıda bulunurdu” diye ekliyor. Kuraklık nedeniyle, hidroelektrik santrallardan (HES) elektrik üretimi düşüş gösterirken, bunun başta doğalgaz olmak üzere, ithal ve yerli kömür gibi termik kaynaklara dayalı elektrik üretimini arttırması öngörülüyor. Uzmanlar, madenlerde son dönemde gözlenen üretim yüklenmesinde, termik santrallara kömür yetiştirme amacının da etkisi olabileceğini vurguluyor. TKİ’nin faaliyet raporuna göre, üretilen kömürün
her yıl yüzde 80’i termik santrallara veriliyor.
Enerji Bakanlığı verilerine göre, geçtiğimiz yıl üretilen 239 milyar kilovat saat elektriğin yüzde 44’ü yani 105 milyar kilovat saatlik bölümü doğalgaz ile çalışan santrallerden elde edildi.
ÜRETİME YÜKLENME
Kömür yüzde 25.4 ile ikinci sırada yer alırken, hidroelektrik yüzde 24.8 ile üçüncü sırada kaldı. Bu yılın ocak- mart döneminde ise termik santralların payı yüzde 28.5’a yükselirken, HES’lerin payı yüzde 18’e kadar geriledi. HES’lerdeki bu gerileme, termik santralarla telafi edilmeye çalışılırken, kömür üretiminde yüklenmeye neden olabileceği vurgulanıyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya, “Termik ağırlıklı elektrik üretimine doğal olarak biraz yüklenilecek. Yerli kömüre de biraz yüklenme olacak. Seyitömer, Kangal santralları özelleştirildi, Çatalağzı teklifleri alındı, Muğla’da Yeniköy ve Kemerköy santrallarının teklifleri alındı. Bunlar yerli kömürle çalışan santrallar. Seyitömer ve Kangal santrallari şu anda özel sektör tarafından işletiliyor, eski santrallar. Onların da üretim artışı adına üzerine bir yük binecek” şeklinde konuştu.
YANLIŞ OLAN “MODEL”
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise Türkiye’nin doğalgaz ya da petrol zengini bir ülke olmadığını, bu nedenle yerli kömürü kullanmak zorunda olduğunu savunarak, şunları söyledi: “Yerli kaynaklara dönmeyle alakalı bir politika var. Bu doğru bir politika ancak yanlış üretimle desteklendiği için sorunlar ortaya çıkıyor. Buradaki yanlışlık, üretim zorlamasına yol açan, ne kadar üretirsen, o kadar devletten ya da TKİ’den para alırsın modeli. Soma’da üretilen kömürün büyük bölümü, bölgedeki elektrik santrallında kullanılıyor.”