Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Groupama Sigorta Genel Müdürü Ramazan Ülger, trafik sigortasında vefat tazminatına standart getirileceğini açıkladı. Ülger, yeni düzenlemenin Meclis gündeminde olan Torba Kanun’da yer aldığını ve kanunun çıkması ile trafik sigortasında yaşanan sorunların biteceğini söyledi.
TSB’nin yeni Başkanı Ülger, vefat ve sakatlık tazminatlarının sigortacılar açısından hesap edilemez hale geldiğini belirterek, “Kamunun belirlediği kriterlere göre hesap yapıp, tazminatları ödüyoruz. Fakat iş burada bitmiyor, sigortalı eksik aldığını söyleyerek, yargıya gidiyor” dedi.
Ülger, hesap yönteminde sigortalı ile tam anlaşmaya varılamamasının temel sorun olduğunu, kaosun da buradan çıktığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Bakıyorsunuz birileri tazminatı alıyor, ardından az bulduğunu söyleyip, mahkemeye başvuruyor. O zaman da süreç 3-4 yıl uzuyor ve mahkeme masrafları, gecikme faizi; öyle hal alıyor ki, nerede duracağını bilmiyorsunuz. Kimileri de tazminatı almadan mahkemeye gidiyor. Amaç, farklı para alırım mantığı ile sigortalı yakınlarını ikna ediyorlar.”
MAHKEMEYE GEREK YOK
Ülger, mahkemeler sonucunda tazminat değişmese de her dosya için 3-5 bin lira masrafın bile maliyet oluşturduğuna değinerek, “15 milyon poliçe var ve her yıl 5-10 bin ölümlü kaza yaşanıyor. Bu dosyalar kapanmayıp, 10 yıl açık kalırsa bizler nasıl hesap yapabiliriz? Acı olan, bunu sigorta şirketi yapıyor gibi bir algı var. Biz de bundan mutlu değiliz. Zarar ettiğimiz tek konu, trafik sigortası ve 10 yılda 3 milyar TL’nin üzerinde zarar var. Bunun da bedelini yine tüketici ödüyor” dedi.
Ülger, Meclis’teki Torba Kanun’da, trafik sigortasında yaşana kaosu çözecek yasal düzenlemenin bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Sorunun çözümü, yasal yapının oluşturulması. Vefat tazminatına, yani destekten yoksun kalma tazminatına, standart getirilmeli ki, kişi bize de gelse mahkemeye de gitse aynı parayı alsın. Bu düzenleme de Torba Kanun’da var. Orada, hesap yöntemini belirleme görevi, Hazine’ye veriliyor. Bugün yasal altyapı olmadığı için herkes kendine göre, farklı hesaplar yapıyor. Yeni düzenleme ile artık ülke genelinde standart olacak; biz ne ödeyeceğimizi, kişiler de ne alacağını bilecek, şeffaflık olacak ve mahkemelere gerek kalmayacak.”
Ülger, yasal düzenleme ile tazminata aracılık eden kişilere de gerek kalmayacağını belirterek, “Bugünkü kaos ortamında tazminata aracılık etmek için organize olmuş şirketler veya kişiler var” dedi.
Trafik primleri yüzde 7 arttı
RAMAZAN Ülger, trafik sigortasındaki prim artışlarına da değinerek, şunları söyledi: “Trafiğin dışındaki hiçbir sigortada primler artmıyor. Trafikte ise en yüksek artış, 2013’de oldu. Çünkü yıllardır zarar ediliyor. 2014’te geldiğimizde ise primler ortalama yüzde 7 arttı. Bazı meslekler var; taksi, dolmuş gibi, trafikte daha çok kaza yapanlar. Bunların primleri arttı. Ama 15 milyon sigortalının primi artmış gibi bir algı yaratıldı. Bu doğru değil. Normal yürüyen bir sistemde kimsenin primi artmıyor, hatta enflasyon kadar bile artmıyor. Yılda 3-5 defa kaza yapan sigortalı ile 10 yıldır kaza yapmayana aynı primi vermek adil değil. Düzgün araç kullanan sürücülerin maliyeti düşüyor, kurallara uymayanların ise primleri artıyor.”