Güncelleme Tarihi:
Yılmaz, 56 bin profesyonel arıcının Arıcılık Kayıt Sistemine üye olduğunu, 6,6 milyon plakalı arı kovanıyla 84 bin ton doğal bal üretimi yapan arıcıların temsilciliğini bütün illerde birliği bulunan TAB'ın yaptığını söyledi.
Türkiye'nin, dünya üzerindeki bal arılarının yüzde 22'sinin ana vatanı olduğunu ifade eden Yılmaz, arıcılar olarak insanlara kalıntısız ve katkısız bal sunmayı amaç edindiklerini, bunu da AKS ile sağladıklarını anlattı. Türkiye'de 6,6 milyon arı kovanının barkod numarası ile laboratuvar ortamında izlenebilir arıcılık yaptıklarını belirten Yılmaz, bal çerçeve ve tenekelerinin üzerine üyelerine ait TÜRK VET işletme numaralarının bulunduğunu, böylece birincil ürün takip sisteminin kurulduğunu kaydetti. Yılmaz, vatandaşlara şüphelendikleri ürünleri ALO GIDA 174 hattına bildirmelerini de istedi.
Türkiye'nin, dünya çam balı üretiminde yüzde 92 paya sahip olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bal üretimi yapan ve doğal bitki varlığının yüzde 82'sinin döllenmesini sağlayan arıcı üyelerimizin arılarının ekonomiye katkısı, bal değerinin 200 katıdır. Bal arıları hiçbir kaynak tüketmezler. Çok zor şartları olan bu sektörde arıcılar evinden uzak dağlarda üretim yapıyor. Bu işler çok kolaymış gibi bal tüccarları fiyat düşürmek için yetkisiz, bilgisiz kişileri kullanarak beyanlarda bulunuyor. Hatta '2014 yılında yeterli bal olmayacak' beyanında bulunanların hedefi ithal bal getirmektir. Türkiye'ye yetecek balın fazlasını üretmekte bu yıl sıkıntı görünmüyor. Ülkemiz dağları, yaylaları yeterli kar almıştır, bahar yağmurları da iyi gidiyor" değerlendirmelerinde bulundu.
"Emeğe saygı duymayan sahte adamlar var"
Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi doğrudan bal satışına başlayacaklarını bildiren Yılmaz, 79 ilde kurulu arıcı birliğinin tesisleşme ve markalaşma çalışmalarının, yurt içi ve yurt dışı bal taleplerini karşılayacak alt yapının oluşturulduğunu belirtti. Yılmaz, şunları kaydetti:
"Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar var. Nişasta bazlı mısır glikozunu balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettirmiştir. Balı yalnızca bal arıları yapar, sahte bal olmaz, yapanlar sahtedir. Mücadeleye devam ediyoruz. Sonuç alıncaya kadar her yolu denemeye karar verdik. Üyelerimiz arılarıyla balı temiz ormanlardan ve meralardan üretiyor. Yetkisiz ve bilgisiz kişilerce verilen mülakatların arkasında ne gibi ticari gerekçelerin yattığını bilemeyiz. Ancak bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar birçok konuda olduğu gibi Türk arıcılığına da zarar veriyor."