Güncelleme Tarihi:
17 Aralık sürecinde gözaltına alınıp serbest bırakılan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, Ziraat Bankası’na yönetim kurulu üyesi seçildi. Aslan’ın süren davadan aklanmadan üye seçilmesi bankacılık çevrelerinde siyasi bir atama olarak algılandı.
TÜRKİYE’yi sarsan 17 Aralık sürecinde evinde 4.5 milyon dolar nakit bulunduğu iddasıyla göz altına alınıp, daha sonra serbest bırakılan Halkbank’ın eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, Ziraat Bankası’na yönetim kurulu üyesi olarak seçildi. Ziraat Bankası’nın geçen hafta pazartesi günü gerçekleşen genel kurulunda oybirliği ile alınan bu karar banka yönetiminin tercihinden çok, siyasi bir atama olarak algılandı.
Aslan’ı Ziraat’in yönetimine taşıyan bu seçim, finans çevrelerinde ‘kendisinden vazgeçilmedi’ şeklinde yorumlandı. Karara ilişkin bir diğer yaygın görüş ise, 17 Aralık süreciyle birlikte Halkbank’daki görevlerini kaybeden Aslan’ın mağdur olmaması ve bankacılık sektöründeki konumunu kaybetmemesi için şimdilik Ziraat’te park ettirildiği şeklinde. Yakından tanıyanlar ve birlikte çalışmış olan bankacılık temsilcileri ise Aslan’ı, “Alanında çok başarılı, keskin zekâsıyla dikkat çeken biri” olarak tanımlıyor.
ZİRAAT’TE BAŞLADI
Hakkında rüşvet ve yolsuzluk iddiası ile devam eden dava olmasına karşın henüz verilmiş bir hüküm bulunmaması Aslan’ın yasal olarak bir bankanın yönetiminde görev almasını mümkün kılıyor. Ancak bankacılık uzmanları etik açıdan Aslan’ın aklanmadan bir kamu bankasının yönetimine seçilmesinin yanlış olduğunu, kamu vicadınını zedeleyen bir tercih olduğunu vurguluyor.
Yönetimine girdiği Ziraat Bankası aslında Aslan’ın yabancı olduğu bir kurum değil. Çünkü Aslan bankacılık kariyerine 1992’de Ziraat Bankası’nda başladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Aslan, Ziraat Bankası Bankacılık Okulu’nda ilk görevini üstlendi. Bankada Sermaye Piyasaları Daire Başkanlığı Uzmanı, İstanbul Menkul Kıymetler Şubesi Müdür Yardımcısı ve Bono Tahvil Daire Başkanlığı Bölüm Müdürü olarak görev yapan Aslan, daha sonra sırasıyla Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş. Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyeliği ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Döviz ve Para Piyasaları Daire Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2005 yılında Halkbank’a geçti.
Haziran 2005-Temmuz 2011 tarihleri arasında Halkbank Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Aslan, Temmuz 2011’den itibaren Halkbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görevlendirildi.
11 BİN 400 TL MAAŞ ALACAK
HÜRRİYET, geçen hafta Süleyman Aslan’ın Ziraat Bankası yönetimine gireceği yönündeki söylentileri gündeme getirmişti. Yemin etmesinin ardından 1 Nisan 2014 itibariyle Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve başlayan Aslan’ın 1 ay içinde mal beyanında bulunması gerekiyor. Ziraat Bankası genel kurul tutanaklarına göre yönetim kurulu üyeleri eğer başka bir kamu görevi yoksa ayda 11 bin 400 TL maaş alacaklar. Tutanağa göre, Muharrem Karslı Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdürürken, diğer üyelerde bir değişiklik olmadı.
Bir hafta sonra açıklanan üyelik
ZİRAAT Bankası geçen hafta Pazartesi (31 Mart 2014) günü gerçekleşen genel kurul kararlarıyla ilgili ancak bir hafta sonra 7 Nisan 2014’te Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bir açıklamada bulundu. Bu süre içinde Süleyman Aslan’ın yönetime girmesiyle ilgili BDDK’nın bir itirazı olup olmadığının beklendiği kaydediliyor. Bankalar yönetim kurulu üyeleri için BDDK’dan direk izin almıyor. Hazırlanan liste BDDK’ya gönderiliyor ve kurum 7 gün içinde bir itirazı varsa bunu bankaya bildiriyor. Bu durumda Ziraat Bankası’nın yeni yönetim kurulu üyelerini BDDK’nın bir itirazının olmadığını gördükten sonra kamuoyu ile paylaştığı konuşuluyor. Bu aşamadan sonra Ziraat Bankası 7 Nisan günü akşam saatlerinde KAP’a genel kurul sonucunu bildirdi. Ancak yapılan bildirimde yönetim kurulu listesinde yine Süleyman Aslan’ın ismi yer almadı. Aslan’ın yönetim kurulu üyeliğine 3 yıllığına seçildiği genel kurul tutanağında yer aldı. Bunun nedeni ise, Aslan’ın henüz yemin etmemiş olması.
2001’de BDDK, davası olana izin vermemişti
BANKACILIK temsilcileri Süleyman Aslan’ın aklanmadan Ziraat Bankası’nın yönetimine girmesine ilişkin BDDK’nın 2001 sürecinde, iflas eden bankaların yöneticilerine yönelik uyguladığı politikayı hatırlatıyor. O dönemde BDDK, hakkında dava açılmış olan banka genel müdürü ve yardımcılarının başka bir bankada görev almasına izin vermemişti.
Kamu vicdanını yaralar
KAMU İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Üyesi ve Halkbank Alt Komisyon Üyesi Turgay Develi, Süleyman Aslan’ın Ziraat Bankası’na atanmasının nasıl bir çöküntü içinde olunduğunu gösterdiğini savunarak, “Karar kamu vicdanını yaralar” yorumunu yaptı.