Güncelleme Tarihi:
Bu kapsamda Enerji Bakanlığı, Azerbaycan’da ‘Uzaktan Algılama Laboratuvarı’ kuracak.
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Azerbaycan’da ‘Uzaktan Algılama Laboratuvarı’ kurmak için teknik işbirliği anlaşması imzaladı. Azerbaycan Cumhuriyeti Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Milli Jeoloji Değerlendirme Hizmeti’nin (MGKX) 2013 yılı Eylül ayında MTA’ya resmi bir yazı göndererek Uzaktan (uydudan) Algılama Merkezi tarafından gerçekleştirilen bilimsel ve teknik metotlardan faydalanmak istediklerini bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yazı üzerine geçtiğimiz Şubat ayında ‘Türkiye–Azerbaycan Jeolojik Uzaktan Algılama ve Teknik İşbirliği Projesi Protokolü’nün imzalandığını söyledi.
UYDUDAN ANALİZ
Yıldız, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, “Protokol uyarınca, Azerbaycan’da Uzaktan Algılama laboratuvarı kurularak, MGKX personeline gerekli eğitimler verilecek. Uzaktan algılama analizleri ile uydu verilerinin işlenmesi teknolojisi, Azerbaycan’da bir demir yatağı üzerinde uygulanacak. Belirlenecek bir sahaya ait uydu görüntüsü, analiz edilerek, alınan sonuçlara göre çalışmalar MTA personeli ile birlikte yapılacak” dedi.
TEKNOLOJİ İHRACI
Yıldız, merkez aracılığıyla bugüne kadar 18 ülkeden 208 katılımcıya uzaktan algılama eğitimi verildiğini belirterek, “Teknoloji ithal eden bir ülke iken, artık teknoloji ihraç eden bir ülke haline geldik. Geldiğimiz bu nokta ülkemizin tanıtımı ve bölgedeki konumu açısından da büyük önem arz ediyor. Halen pek çok ülkeden eğitim ve ortak proje yürütülmesi için talepler geliyor. Son yıllarda bu amaçla birçok işbirliği ve proje anlaşması imzalandı” diye konuştu.
UYDUDAN DOĞAL KAYNAK ANALİZİ
UDANYUZAKTAN Algılama, yeryüzünden belirli uzaklıklara yerleştirilen uydu platformlarına monte edilmiş algılayıcılarla yeryüzünün doğal ve yapay nesneleri konusunda bilgi alma ve değerlendirme tekniği olarak tanımlanıyor. Türkiye’de ilk defa 1975’te MTA’nın önderliğinde kurulan Uzaktan Algılama Laboratuvarı teknolojik açıdan bugüne kadar 5 kez yenilendi. Dr. İsmail Seyhan Uzaktan Algılama Merkezi’nde, uydulardan alınan görüntüler analiz edilerek, jeoloji, maden aramacılığı, jeotermal enerji, petrol, deprem gibi konularda destek veriliyo
r.