Faizler son 4.5 yılın zirvesinde

Güncelleme Tarihi:

Faizler son 4.5 yılın zirvesinde
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 01:26

Yurtdışındaki gelişmeler ve içerideki siyasi ve toplumsal kaygılar faizleri olumsuz etkiliyor. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 11,75 ile son 4,5 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Haberin Devamı

Dün tahvil bono piyasasında güne yüzde 11.34 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi, Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle günü yüzde 11.45 seviyesinden tamamlamıştı.

Bugün güne yüzde 11,60 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi, dolar/TL'nin 2,25 seviyesini aşmasıyla 17 Temmuz 2009 tarihinden beri gördüğü en yüksek seviye olan yüzde 11.75'den işlem görüyor.

Analistler, Türk lirasında değer kazancının olmadığı ve yurtdışı ile yurtiçinde siyasi tedirginliğin azalmadığı sürece gösterge tahvilin bileşik faizinde kısa vadede aşağı yönlü hareketin görülme ihtimalinin zayıf olduğunu belirtiyor.

İKİ SEBEBİ VAR

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, ilk olarak Türk lirasındaki değer kaybının faizler üzerinde etkili olduğunu ifade ederek, "İkinci olarak Merkez Bankasının bugün piyasaya 29 milyar lira dönüş varken 26 milyar lira vermesi. Zaten piyasada TL likidite sıkıntısı vardı. Merkez Bankasının piyasaya daha az likidite sağlaması da genel olarak tüm faizlerde yukarı hareketin yaşanmasına neden oldu" dedi.

Haberin Devamı

Tahvil bono piyasasında hacimlerin düşük seyrettiğini ve bugün de muhtemelen düşük olacağını öngören Cömert, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının likidite politikaları ile Türk lirasındaki değer kaybını kontrol altına almaya çalışması önümüzdeki dönemde faizlerin bir miktar daha yukarı gitmesine sebep olabilir. Gösterge tahvilin bileşik faizinde kısa vadede yüzde 12 ve üzeri görülebilir. Uzunca süredir reel faiz hesabını yaparken yüzde 12 -13'lerin cazip olacağını düşünüyorduk. Dolayısıyla yüzde 12-13 bileşik faiz aralığında yerli yatırımcıların ve özellikle bankaların alım tarafında olacağını düşünüyorum. Hangi şartlarda geri çekilme olur? Öncelikle Türk lirasında bir değer kazancı görmemiz lazım. Fakat global tabloya baktığımız zaman şu anda buna pek fırsat verecek bir ortam yok gibi gözüküyor. Dolayısıyla TL değer kazanmadığı müddetçe aşağı yönlü hareket beklemem."

DOLAR DA HAREKETLİ

Piyasalardaki tedirgin hava dolar cephesinde de kendisini gösteriyor. Uzmanlar gelişmekte olan ülke piyasalarındaki baskıların dolar karşısında bu ülke para birimlerini etkilediğini belirtirken, TL'nin ise yurtiçindeki siyasi gelişmeler nedeniyle biraz daha negatif ayrıştığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Dün bankalararası piyasanın kapanışında 2,22 TL seviyesinin hemen altında olan dolar/TL, gece saatlerinden itibaren uluslararası piyasada yükselişe geçmeye başladı. Gezi Parkı olayları sırasında yaralanan Berkin Elvan'ın tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesinin ardından gece yaşanan gösterilerin tedirginliğinin de etkisiyle geç saatlerde Dolar 2.2484 seviyesine kadar yükseldi. Sabah saatlerinde de yükselişin devam ettiği izlenirken, dolar/TL en yüksek 2.26 TL seviyesini gördü.

Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek, yatırımcıların ABD 10 yıllık tahvillerini ve altını güvenli liman olarak gördükleri için buralara geçişlerin olduğunu belirtti. Hafta sonu Kırım ile ilgili alınacak kararın yarattığı belirsizliklerin piyasada güvenli limanları tercih etme nedeni olarak ilk sırada yer aldığını söyleyen Dernek, "Bununla birlikte gelişmekte olan piyasalardaki belirsizlikler de etkili oluyor. Dolar/TL'de 2,2680 direncinin kırılması durumunda 2,2860'a kadar yükselişler bekleyebiliriz. 2,2280 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece 2,2460 - 2,2480 seviyeleri destek konumuna geldi" dedi.

Dolar saat 14.00 itibariyle 2.24 TL seviyelerinde hareket ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!