40 milyar dolarlık projede musluğu Türkler açacak

Güncelleme Tarihi:

40 milyar dolarlık projede musluğu Türkler açacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2014 01:14

Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını hedefleyen 40 milyar dolarlık Şahdeniz 2 Projesi’nde, musluğun başına Türkler geçiyor. Şahdeniz 2 gazını denizden Tekfen İnşaat çıkaracak.

Haberin Devamı

AZERİ doğalgazının, boru hatlarıyla Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması projesi, kamuoyunda daha çok Türkiye’deki geçişini sağlayacak Trans Anadolu Boru Hattı (TANAP) ile biliniyor. Lakin TANAP’ın sadece bir ayağını oluşturduğu bu proje, aslında denizdeki platformlardan, gazın çıkarılmasına kadar yaklaşık altı projenin birleşmesinden oluşan 40 milyar dolarlık bir yatırımı kapsıyor.

“Şahdeniz 2” olarak bilinen projeden pay almak isteyen Türk şirketler ise sadece Türkiye sınırları değil, tüm ülkelerdeki ayaklarıyla yakından ilgileniyor. Tekfen İnşaat da bu şirketlerden biri. Tekfen İnşaat, Şahdeniz 2 Projesi’nde iki deniz platformu inşa ederek, deyim yerindeyse “musluğun başına geçecek”. Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı, “Şahdeniz yataklarında bulunan gazın çıkarılıp, yeryüzüyle buluştuğu ilk noktadaki platformu biz inşa edeceğiz” şeklinde konuştu. Daha önce Azerbaycan’da petrol platformu inşa ettiklerini Kafkaslı, şöyle devam etti: “Azerbaycan’da üç petrol platformu inşa etmiştik, şimdi iki tane gaz platformunu aynı sahada aynı anda inşa edeceğiz. Bu bizim için bir ilk. Gazın işleneceği kara terminalini de inşa edeceğiz. İmzaladığımız projeler, 40 milyar dolarlık projenin yaklaşık 2 milyar dolarlık kısmı, yani yüzde 5’ini oluşturuyor. 2 platformun yapımını üstlendiğimiz konsorsiyumda İngiliz AMEC, Tekfen ve Tekfen-Socar ortaklığındaki Azfen olarak üç ortağız. Bu büyüklükte platform yapan başka Türk müteahhit yok.”

Haberin Devamı

Dev platformların özellikleri

İnşa edilecek iki platformun toplam ağırlığı 2.7 adet Eyfel Kulesi’nin ağırlığına eşit olacak
İki platformu denizde birbirine bağlayacak olan 51.2m’lik köprü, tarihi Urluca Köprüsü uzunluğunda olacak
Platformların birinde 100 kişinin konaklayabileceği yaklaşık 3 katlı modüler bina olacak
Platformda ulaşımı havadan sağlamaya imkân verecek helikopter pisti inşa edilecek
Platformların inşaatında işveren temsilcileri ile birlikte yaklaşık 4 bin 500 kişi çalışacak

1 trilyon metreküp gaz

HAZAR denizinin altında bulunan Şahdeniz doğalgaz yataklarında 1999 yılında keşfedilmişti. Yaklaşık 1 trilyon metreküp gazın tek bir alanda bulunduğu Şahdeniz doğalgaz rezervi, dünyadaki en geniş kaynaklar arasında yer alıyor. Şahdeniz 2 kapsamında, yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz üretilmesi öngörülüyor. Bunun 6 bcm’inin 2018 yılsonu itibariyle Türkiye’ye, 10 bcm’inin ise bir yıl sonra Avrupa’ya ihracatı öngörülüyor. Şahdeniz 2’nin Türkiye ayağını oluşturan TANAP Projesi için öngörülen dört aşamanın ilki 2018’de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020’de yıllık 16 bcm olacak kapasitenin, 2023’te 23 bcm’e ulaşması hedefleniyor. TANAP’ı ileride diğer yataklardan ve başka ülkelerden doğalgaz da besleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!