2006'da da olağanüstü toplanıp faiz artırmışlardı

Güncelleme Tarihi:

2006da da olağanüstü toplanıp faiz artırmışlardı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2014 09:58

Merkez Bankası bu akşam olağanüstü toplanıyor. Toplantıdan ekonomistler ağırlıklı olarak faiz artırımı kararı bekliyor. Daha önce de banka 2006 Haziranı'nda Pazar günü olağanüstü toplanmıştı. O toplantıyı başkan Durmuş Yılmaz Londra'da olduğu için o dönemin başkan yardımcısı Erdem Başçı yönetmişti. 2.25 puanlık gecelik faiz artışı kararı alınan toplantı sonrası 1 ay içinde dolar kuru 1.71 TL'den 1.44 TL'ye kadar düşmüştü.

Haberin Devamı

Türkiye'de ve dünyada gözler Merkez Bankası'nın bu akşam olağanüstü toplantısına çevrildi. Doların 2.40 TL sınırına dayanmasının ardından alınan toplantı kararının ardından Merkez Bankası'nın faiz artırımı dahil rezerv opsiyon mekanizması, zorunlu döviz karşılıklarında da önlem alması gündemde.

2006'DAKİ TOPLANTIYI BAŞÇI YÖNETMİŞTİ
Merkez Bankası tarihinde bu tip olağanüstü toplantılar ilk değil 2006'nın Haziran ayında Merkez Bankası 1.70 TL'ye çıkan dolar kuru üzerine 25 Haziran Pazar günü olağanüstü toplanmıştı. Toplantıyı o dönemki başkan Durmuş Yılmaz Londra'da bir toplantıda olduğu için o denmin başkan yardımcısı Erdem Başçı yönetmişti.

2006da da olağanüstü toplanıp faiz artırmışlardı
DÜNYANIN GÖZÜ MERKEZ BANKASI’NDA

4 ÖNLEM BİRDEN ALMIŞTI
Toplantıda alınan kararlar ise ertesi günü Pazartesi uygulanmaya başladı. Aralarında faiz artırımı olmak üzere 4 sert önlemle 1.70 TL'lik dolar kuru düşürülmeye çalışıldı.

Haberin Devamı

Alınan önlemlerden birincisi gecelik faiz oranlarının 2.25 puan artırılmasıydı. 26 Haziran piyasalar açıldığında bu önlemin etkisini hemen göstermemesiyle dolar kuru tekrar 1.71 TL'ye çıkmıştı. Merkez Bankası bunun üzerine iki ayrı vade ile açtığı ihalede 500 milyon TL alım yaptı. Üçüncü önlem olarak döviz satım ihalesinde 500 milyon dolar sattı. İhaleler de yeterli olmayınca doğrudan 1 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.

FAİZ ARTIRIMI SONUCU 1 AYDA 1.44 TL'YE DÜŞMÜŞTÜ
Bu önlemler o gün doları 4 kuruş aşağı çekmiş 1.6750 TL'ye kadar düşürmüştü. Ancak faiz artırımı sonrası 1 ay sonra döviz kuru 1.44 TL'ye kadar gerilemişti.

2006da da olağanüstü toplanıp faiz artırmışlardı

Bugün ise akşam saatlerinde yeniden olağanüstü toplantı yapılacak. Bu toplantının duyurusu bile doları 2.39 TL'den 2.27 TL'ye düşürürek 12 kuruşluk bir düşüşe yol açtı. Uzmanlar bunun sebebinin Merkez Bankası'nın özellikle gecelik borç verme faizinde sert bir yükseliş kararı alma beklentisi olduğunu belirtiyor. Piyasa aktörleri ve hatta gelişmekte olan ülkelerin gözü de artık bu toplantıda alınacak karara çevrildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!