Güncelleme Tarihi:
Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü (KİM) ekiplerince sabah saatlerinde, aralarında 10 gümrük memurunun da bulunduğu 35 kişiyle ilgili operasyon başlatıldı.
Yaklaşık 6 ay süren çalışmalar sonucunda Mersin Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğünde görevli 6 gümrük muayene memuru ve 4 gümrük memurunun rüşvet aldıkları; gümrükte iş takibi yapan gümrük müşavirlik ve nakliye firması çalışanı 25 kişinin de rüşvet verdikleri iddiasıyla haklarında gözaltı kararı alındı.
Soruşturma kapsamında birçok iş yeri ve evde arama gerçekleştirildi.
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma dosyasıyla ilgili gizlilik kararı alındı.
BAKAN ONAYLI OPERASYON
İSTANBUL’daki büyük rüşvet ve İzmir’deki liman operasyonları ilgili bakanlıklardan gizlenirken, Mersin’deki operasyonda bu kez farklı bir yöntem izlendi. Mersin gümrüğünde başlatılan ve 10’u gümrükçü 35 kişinin gözaltına alındığı operasyona Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın "olur" vermesiyle düğmeye basıldığı ortaya çıktı. Rüşvet aldıkları ve verdikleri iddiasıyla haklarında gözaltı kararı çıkan 35 kişinin hepsinin de gözaltı işlemleri tamamlandı. Sorguları devam eden şüphelilerin, 13 Ocak Pazartesi günü adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
Alınan bilgiye göre Mersin’deki rüşvet ve yolsuzluk operasyonu, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne yapılan çok sayıda ihbarla başladı. İhbar mektupları hemen Gümrük Bakanı Yazıcı’ya ulaştırıldı. İhbarın incelenmesi için müfettişleri harekete geçiren Bakan Yazıcı, iddiaların ciddi bulunması üzerine dosyayı soruşturmayı yürütecek olan Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmesi talimatını verdi. Savcılık, Mersin polisini teknik ve fiziki takip konusunda uyardı. Bir süredir devam eden bilgi ve belge toplama işleminden sonra bugün gözaltılar başladı. Çoğunluğu Mersin Gümrüğü’nde bulunan bürokratlar olmak üzere 35 kişi gözaltına alındı.
BEYANNAME ZORUNLULUĞU YOK
10'u gümrük memuru 35 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Baki Şimşek, operasyonun yolcu salonu ağırlıklı İtalya-Türkiye-Irak üçgenindeki Ro-Ro kapsamında olduğunu belirtti. Şimşek şu görüşlere yer verdi: "Feribotların yanaştığı yere, yani yolcu salonu kesimine İtalya'dan gelen Ro-Ro gemileri yanaşır. Ro-Ro gemileri tamamen dolu araçlarla gelir. Yolcu gümrüğünde gümrük işlemleri tamamlanır ve transit işleme tabi tutularak Türkiye üzerinden üçüncü bir ülkeye gönderilir. Özellikle bu araçlar Irak'a gider. Bu araçlar giderken de gümrük işlemleri ilgili muayene memuru tarafından yapılır. Bu araçların gümrükleme işlemleriyle ilgili gümrük müşavirlerinin beyanname yapma mecburiyeti yoktur. Gümrük Kanunu'nun 5'inci Maddesi hükmüne göre transit işlemleri aracın nakliyecisi tarafından yapılır. Düzenlenen bu operasyonun nakliyeciler ve gümrük çalışanlarıyla ilgili olduğu ifade edilmektedir."
35 KİŞİ GÖZALTINDA
Rüşvet aldıkları ve verdikleri iddiasıyla haklarında gözaltı kararı çıkan 35 kişinin hepsinin de gözaltı işlemleri tamamlandı. Sorguları devam eden şüphelilerin, 13 Ocak Pazartesi günü adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
Mersin’deki operasyonun 6 ay önce başlayan teknik takip ile başladığı, memurlar ve nakliyecilerin izlemeleri sonrası hazırlanan dosyanın bakanlığa sunulduğu, bakanlığın da düğmeye basılması talimatı vermesi ile Gümrük Muhafaza’nın sabah erken saatlerden itibaren adresleri belirlenen şüphelileri gözaltına almaya başladığı bildirildi.
Operasyondan Bakan Hayati Yazıcı’nın her aşamada haberder olduğu, operasyon emrini de bizzat verdiği öğrenildi.
EKİPLER AYRILDI
10’u gümrük memuru 35 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Baki Şimşek, operasyonun yolcu salonu ağırlıklı İtalya-Türkiye-Irak üçgenindeki Ro-Ro kapsamında olduğunu belirtti. Şimşek şu görüşlere yer verdi:
"Feribotların yanaştığı yere, yani yolcu salonu kesimine İtalya’dan gelen Ro-Ro gemileri yanaşır. Ro-Ro gemileri tamamen dolu araçlarla gelir. Yolcu gümrüğünde gümrük işlemleri tamamlanır ve transit işleme tabi tutularak Türkiye üzerinden üçüncü bir ülkeye gönderilir. Özellikle bu araçlar Irak’a gider. Bu araçlar giderken de gümrük işlemleri ilgili muayene memuru tarafından yapılır. Bu araçların gümrükleme işlemleriyle ilgili gümrük müşavirlerinin beyanname yapma mecburiyeti yoktur. Gümrük Kanunu’nun 5’inci Maddesi hükmüne göre transit işlemleri aracın nakliyecisi tarafından yapılır. Düzenlenen bu operasyonun nakliyeciler ve gümrük çalışanlarıyla ilgili olduğu ifade edilmektedir."
Operasyonla ilgili Mersin Limanı B Kapısı yakınlarındaki binada çalışma yapan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını tamamladı. Ellerinde dosyalar olduğu görülen ekipler, araçlarla Liman B Kapısı’ndan ayrıldı.