Güncelleme Tarihi:
Türkiye ile Japonya arasında stratejik ortaklık çabalarına ivme kazandırmayı öneren Abe, “Japonya bundan böyle kamu ve özel sektörüyle tek vücut olarak, Japon firmalarının yurtdışında yer edinmelerini desteklemek suretiyle hem Japonya’yı hem Türkiye’yi birlikte başarıya taşıyacak kazan-kazan ilişkisini tesis etmeyi arzu etmektedir” dedi. Göreve başladığından bu yana birden fazla defa ziyaret ettiği tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Abe, çünkü Türkiye’nin, Japonya’nın kazan-kazan ilişkisi kurabileceği önemli bir ortağı olduğunu düşündüğünü belirtti.
KÜRESEL BİR PROJE
Marmaray’yla ilgili önemli açıklamalar yapan Abe şunları söyledi: “İstanbul, Asya ile Avrupa’yı içine alan, tarihi geleneğe sahip güzel bir şehirdir. Benim memleketim olan Shimonoseki ile kardeş şehir olmuştur. İstanbul Boğazı’nın iki kıyısını deniz dibinden tünelle birleştiren Marmaray Projesi’nin, Türkiye’nin, Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana, hayalini kurduğu büyük bir özlemi olduğunu duydum. Bu proje, Asya ile Avrupa’yı birleştirmesi bakımından, küresel açıdan da çok önemlidir. Japonya 1999’dan bu yana, bu projenin gerçekleştirilmesi için, 1 milyar 450 milyon doları aşkın kredi desteği sağlamıştır.
BAŞKA ÖRNEĞİ YOK
Bu tünelin inşasında, önceden hazırlanan tünel tüplerinin deniz dibine yerleştirilerek bağlandığı ‘batırma tüp tünel tekniği’ uygulanmıştır. Bu yöntemle denizin yaklaşık 60 metre derinine inşa edilmiş bir başka örnek bulunmamaktadır. Bu proje, Japonya’nın yüksek teknolojisi ile Türkiye’nin deneyimli insan gücünün işbirliği sayesinde başarıya ulaşmıştır. Her iki ülkenin işbirliğiyle gerçekleştirilen bu tarihi projenin açılış törenine katılıyor olmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyorum. Gelecek yıl, Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 90. yıldönümüdür. Bu projenin, iki ülkenin dostluk ilişkilerinin yeni sembolü olmasını diliyorum.”
Japon firmalarının Türkiye’de sembol olmuş dev altyapı projelerinde etkin biçimde yer aldığını kaydeden Başbakan Abe, bunun devam edeceğini de sözlerine ekledi.