United Biscuits için avcı sabrı

Güncelleme Tarihi:

United Biscuits için avcı sabrı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2013 11:12

Godiva ile yurtdışında önemli bir büyüme ivmesi yakalayan Yıldız Holding yeni satın almaların da peşinde.

Haberin Devamı

Şirket, Ülker Büskivi’nin yüzde 20’si, Godiva’nın yüzde 4.3’ü ve Şok’un yüzde 10 hissesinin satışından sağladığı yaklaşık 510 milyon doları kasasında tutuyor.

United Biscuits için avcı sabrı
Kurban Bayramı öncesinde Yıldız Holding’in davetlisi olarak gittiğimiz Çin’de Murat Ülker, hem Uzakdoğu’da hem de Avrupa’da yeni şirket alabileceklerini söylemiş, bu konuda çalışmalarının sürdüğünü belirtmişti. “Birileri kuruyor, birileri bozuyor, birileri de alıyor. Bu dünya kurulduğundan yana böyle” diyen Murat Ülker, bu tür satın almaların hayatın bir parçası olduğuna da işarat etmişti. İstanbul’a döndükten sonra Yıldız Holding’in ilgilendiği şirketler ile ilgili küçük bir araştırma yaptım. Murat Ülker, hem Uzakdoğu’da hem de Avrupa’da bisküvi şirketleri olmasını çok istediklerini söylemişti. Avrupa’da satılığa çıkan en önemli bisküvi firması United Biscuits. İngiliz firma 2010 yılına kadar uzanan uzun bir süreçten bu yana satış tezgahında. Yıldız Holding de o günden bu yana şirketin talipleri arasında. Talipler arasında diyorum çünkü bu önemli şirketi isteyenler arasında İsviçreli Nestle, Amerikalı Kellog ve Çinli Cofco gibi devler de var. Hızlı çorba ürünleriyle öne çıkan şirketlerden biri olan Campbell Soup, 2010 yılı ağustos ayında United Biscuits’i 2.3 milyar dolara almak için teklif verdi. Çinli yemek üreticisi Bright Food, United Biscuits’i almak için 2010 yılı eylülde görüşmelere başladı. 3.1 milyar dolar veren Çinli şirket, anlaşmaya varamadı. Alman Intersnack Knabber-Geback şirketi, United Biscuits’i satın almak için 2012’de görüşme yaptı. 644 milyon dolar veren Almanya merkezli şirket, anlaşmaya varamadı.

Haberin Devamı

Ülker’in United Biscuits’e ilgi göstermesinin en büyük sebebi özellikle İngiltere ve Batı Avrupa pazarının bisküvi için büyük potansiyel taşıması. Ayrıca Ülker bu markayı şu andaki mevcut pazarlar dışına da taşıyabilecek.

Haberin Devamı

MURAT ÜLKER VE SABIR

Yıldız Holding’in United Biscuits’i almak için üç yıldır sabırla beklemesine ise şaşırmamak lazım. Çünkü anladığım kadarıyla ‘sabır’ Murat Ülker’in hayatında önemli bir unsur. Gelin nasıl böyle bir yargıya vardım anlatayım.

Murat Ülker Shangay’daki iki ayrı sohbetimizde iki ayrı sabır hikayesi anlattı. Bunlardan ilki baba Sabri Ülker ile ilgiliydi:
“Sabri Ülker şirketini ziyarete gelen genç bir işadamından ilginç bir soru alır. Bu iş adamı ‘bana ne tavsiye edersiniz’ diye sorar. Sabri Ülker, cevap verir, ‘Size sabri tavsiye ederim. Yani sabır’ der.”

HİÇ ‘KEŞKE’ DEMEDİM

İkincisine gelince... Akşam yemeğinde arkadaşım Yener Yalçın ile birlikte Murat Ülker ile sohbet ediyoruz. Murat Ülker’in hobileri arasında yelken ve otomobil sporlarının yanı sıra avcılık da var. Yener bir ara kendisine ‘avcılık’la iş hayatı arasında ilişkiyi soruyor. Ülker de şöyle bir veriyor:

Haberin Devamı

“Avcılığın püf noktası ‘azim, sebat, sabır, kararlılık ve hızlı karar verebilme.’ Hayatın her alanında da bu böyle. Ben hiç ‘keşke’ demedim. Bir şeyi vazgeçilmez şekilde istemiyeceksin. Olmayınca da üzülmeyeceksin.” Ülker ayrıca Alaska’da bir geyik avı için 14 saat sabır ile yürüdüğünü de anlattı.

Anlaşılan Murat Ülker baba nasihatı ‘sabır’ı avın yanı sıra iş hayatında da uyguluyor. United Biscuits ve diğer şirketleri satın almayı sabırla bekliyor. Bakalım bu sabrın sonunda İngiliz bisküvi devi de Godiva gibi Yıldız Holding çatısı altına girecek mi? Bekleyip gereceğiz...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!