Mashreq Bank Başkan Yardımcısı: Türkiye çok çekici bir piyasa

Güncelleme Tarihi:

Mashreq Bank Başkan Yardımcısı: Türkiye çok çekici bir piyasa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 06:36

Anel Elektrik ile Mashreq Bank arasında Dubai'de kabul edilen 106 milyon dolarlık kredi paketi anlaşmasının imza töreninde, Hürriyet Dünyası'na özel açıklamalarda bulunan Mashreq Bank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı John Iossifidis, Türkiye’nin özellikle son 10 yıldaki gelişmeler sonucu çok çekici bir piyasa haline geldiğini belirterek, Türk sermayedarlara da Körfez ülkelerinde yatırım için ipuçları verdi.

Haberin Devamı

Söze “Ben de İstanbullu sayılırım” diye başlayıp babasının İstanbul Rumlarından annesinin ise Sakız Adası kökenli olduğunu kendisinin ise Avustralya’da doğduğunu belirten Iossifidis, son olarak ağustos ayında İstanbul’a geldiğini zira buradaki birçok bankayla ve şirketle işbirliği içinde olduklarını söyledi:

Mashreq Bank Başkan Yardımcısı: Türkiye çok çekici bir piyasa
“Bizim stratejimiz daha çok Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ve Mısır’da iş yapmak isteyen şirketler üzerine ve son 5 yılda gördüğümüz üzere Türk şirketlerinin bu bölgeye ilgisi günden güne artıyor. TAV gibi, Anel gibi, Doğuş gibi şirketlerin yatırımları sayesinde Ortadoğu ile Türkiye arasındaki ilişkiler gittikçe güçleniyor.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin de iyi idare edilmesiyle, nüfus yapısıyla ve son 10 yılda finansal olarak kaydettiği büyük ilerlemelerle çok çekici bir piyasa haline geldiğini vurgulayan Iossifidis, Türkiye’deki sermaye sahiplerine de KİK’le ilgili şu tavsiyeleri verdi:

“KİK’i bütün olarak ele aldığınızda dünyanın en büyük 12’nci ekonomisi ve ağırlığı hidrokarbon. Bölgenin geri kalanında siyasi anlamda yaşananların aksine, KİK ülkeleri güvenilir ortamlar. Mali açıdan istikrarlılar ve BAE’ye bakarsanız örneğin ciddi bir altyapı harcaması görürsünüz. 2012 yılında bütçenin açık vermemesi için planlanan petrol fiyatı varil başına 74 dolardı. Petrolün varili 100-110 dolar olmayı sürdürdükçe ellerinde çok ciddi bir bütçe fazlası olacak demek. Dolar söz konusu fiyatın altına düşse bile bu ülkelerin bankalarda çok parası var ve ekonomiyi destekleyebilecek durumdalar.

Bunun da ötesinde BAE bölgesel konum ve bölgenin merkezi olma avantajına sahip. Bölgenin ticaret merkezi, lojistik merkezi ve finans merkezi. Hindistan ve Çin ile Doğu Afrika arasındaki ticaretin merkezi ve bunun yüzde 70’ü Dubai üzerinden gerçekleşiyor. BAE ekonomisi büyüklük açısından Suudi Arabistan’ın arkasında ikinci sırada kalsa da BAE’nin finans sektörü Suudi Arabistan’dan büyük. Çünkü bölgenin geri kalanını besliyor.”

Haberin Devamı

Bu ortamda Mashreq Bank’ın da rakiplerinin arasında uluslararası operasyonlara ağırlık vermesiyle öne çıktığını belirten Iossifidis, “12 ülkede ofislerimiz var. Bölgede iş yapmak isteyen müşterilere hizmet veriyoruz. Ya da bölgenin dışında iş yapmak isteyen bölgesel müşterilere ticaret finansmanı, ödeme gibi desteklerde bulunuyoruz. Özellikle güçlü olduğumuz alan da taşeron finansmanı” dedi.

Sevin Turan
seturan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!