Güncelleme Tarihi:
Elvan Şirketler Grubu Başkanı Hidayet Kadiroğlu, grup olarak çikolata ve şekerleme sektöründe yılda 150 milyon euro ihracat yapan bir firma olduklarını belirtti.
Cici markasının da çok köklü bir marka olduğunu ve 1927 yılında kurulduğunu söyleyen Kadiroğlu, şirketi aldıktan sonra yaşanan süreci şu sözlerle anlattı:
"Eskişehirli Besler ailesi tarafından 87 yıl önce kurulmuş bir firma. 2001 yılına kadar ailenin elindeydi. Biz aslında o dönemlerde de talip olmuştuk ama anlaşamadık. Olmayınca da şekerleme işine girdik. Daha sonra Cici'nin tesislerini 3 yıl süre ile Sagra kiraladı ve kendi adına ürünler yaptı. Ardından Konyalı bir gıda pazarlama şirketi burayı aldı. Onlar da elden çıkartmak isteyince niyetimizi bildikleri için ilk olarak bize geldiler ve 3 yıl önce satın aldık."
Cici'yi aldıklarında son 1.5 yıldır üretimin tamamen durmuş olduğunu tesislerde hiç bir işçinin çalışmadığını anlatan Kadiroğlu, "Biz aradan geçen dönemde fabrikaya 6 yeni hat koyduk ve 30 bin metrekarelik tesisin üzerine 20 bin metrekarelik ek bir tesis yaptık. Toplamda 50 milyon euroluk bir yatırım gerçekleştirdik. Gelinen noktada 600 çalışanla üretiminin yüzde 90'ını ihraç eden ve 35 milyon ciro yapan bir şirkete ulaştık. Yıl sonuna kadar da eksik olan ürün gamımızı tamamlayıp iç pazara açılacağız" dedi.
MISIR'DAKİ FABRİKA FAALİYETE GEÇMEK ÜZERE
Kadiroğlu, Elvan Grubu olarak Mısır'da da ciddi bir yatırıma giriştiklerini ve yıl sonunda bu ülkedeki fabrikanın faaliyete geçeceğini söyledi. Mısır'ın zor günler geçirdiğini ancak ne bürokraside ne de halkta Türk ürünlerine karşı bir önyargının olmadığını belirten Kadiroğlu, şöyle konuştu:
"Biz Mısır'daki 20 bin metrekarelik araziyi teşvikli bir şekilde üç yıl önce almıştık. Bir süre hiç bir şey yapmadan durdu. Ancak sonra Mısır'dan 'yatırımını tamamlayın yoksa araziyi elinizden alırız' diye bir uyarı geldi. O zaman fabrika inşaatına başladık ve 40 milyon euro yatırım yaptık. İlk etapta 3 bantta günde 100 tonluk bir üretim olacak. 200 kişilik de istihdam yapacağız. Burada üretilen ürünler Türkiye'deki ihracatımıza zarar vermeyecek şekilde Kuzey Afrika ve Afrika ülkelerine ihraç edilecek. Aslında Mısır'ın kendisi de çok büyük bir pazar. Daha önce oraya bizim gibi ihracat yapma niyetiyle gidip fabrika kuran uluslararası şirketler iç pazara mal yetiştiremez duruma gelmişler. Hatta aralarında 10 fabrikaya kadar ulaştığı halde henüz ihracata başlayamamış olanlar bile var."
TAMPON BÖLGEDEN SURİYE'YE İHRACAT PATLADI
Suriye’ye ihracat konusuna da değinen Kadiroğlu, ihracatçı bir firma olmalarına rağmen daha önce Suriye'ye hiç mal satamadıklarını söyledi. İç savaşla birlikte ihracat kanallarının da oluştuğunu belirten Kadiroğlu, "Tampon bölgedeki tüccarlar sayesinde ciddi bir sınır ticareti var. Onlar parayı Türkiye’deki bankalara yatırıyor, biz tırlara yükleyip kapıda teslim ediyoruz. Sonrası onlara ait. Bu şekilde son 1 yılda 6 milyon dolarlık ihracat yaptık" dedi.