Güncelleme Tarihi:
"ANLAŞIN GELİN"
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda 'aranızda anlaşmadan gelmeyin' diyen Başbakan Erdoğan, bugünkü Çalışma Meclisi toplantısında da çok net konuştu: "Anlaşın gelin"
Erdoğan, işçi ve patron temsilcilerine hitaben konuşmasını şu sözlerle bitirdi:
"Kıdem konusunda, söyleyeceğim son derece net: Aranızda anlaşın. Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Siz aranızda anlaşın, biz üzerimize düşeni anında yerine getirmeye hazırız. başından beri aranızda uzlaşma olmasını bekliyoruz."
|
DİSK NOKTAYI KOYDU |
"ESNEYECEK YERİMİZ KALMADI, BU KAYIŞ KOPAR" DİSK Başkanı Beko, konuşmasına "Taksim işçilerindir, işçilerin kalacaktır. Taksim'i yasaklayamazsınız" sözüyle başladı. Kıdem tazminatı sisteminin değişmesi halinde milyonlarca işçinin iş güvencesinin kalkacağını, bir gecede kapının önüne konulabilir hale geleceklerini savundu. "Esnemeye, kıdeme bin kere 'hayır'" dedi. Türkiye'nin dünya piyasalarında rekabet gücü kazanması için daha esnek emek piyasası ve ucuz işçilik şart, denildiğini belirten Beko, "Biz bunun onay makamı olmayacağız. İşçinin, emekçinin esneyecek bir yeri kalmadı. Biraz daha esnetmeye çalıştığınızda o kayış kopar. Biz istesek de istemesek de kopar. Hükümet, başka toplumsal patlamalarla yüzleşir. Bu sefer bu patlamadan uluslararası komplo teorisi üretmek kolay olmayacaktır" dedi. "BİN KERE HAYIR" Beko, taşeron işçilik Türkiye'de kölelik haline geldiğine dikkat çekerek, hem buna hem de kıdem tazminatına ilşkin değişikliklere itirazlarını sürdürdü. Beko, "Bin kere 'hayır' diyeceğiz. Kıdem tazmınatına dokunma, emeğin haklarının gasp edilerek işgücü maliyetlerinin düşürülmesine 'hayır' diyeceğiz. Kıdem tazminatı kalkarsa, milyonlarca işçinin iş güvencesi biter. Çocuk ve torunlarınızı düşünün; kıdem tazminatının olmadığı iş yerinde; milyonlarca arkadaş, her ay işlerinden atılabilir" dedi. |
Erdoğan, 6 ay 11 ay çalıştırılan mevsimlik işçilerin kıdem tazminatı alamamasına da taraf olmadıkları belirterek, şöyle konuştu:
Biz Hak'ka tarafız. Bir işçi bir gün dahi çalışsa onun kıdem hesabına girmeli. Ki yeni hazırlık onun ödemesini getiriyor. Dolayısıyla bundan sonra 6 ay, 11 ay mevsimlik yok. Kıdem her an çalışıyor.
Alt işverenlik konusunda bakanlığımız uzun süredir çalışıyor. Ekim ayında bakanımız çalışmaları önümüze getire cek. Türkiye'nin iç huzuru, barışı her şeyden önce çalışma hayatının huzuruna bağlıdır. Diyalogu hep açık tutacak, konuşacak Türkiye'nin ve çalışma hayatının her meselesini çözeceğiz."
"SİHİRLİ FORMÜL ARIYORUZ"
Çalışma ve Sosyal Gücvenlik Bakanı Faruk Çelik ise, bugüne kadar sosyal tarafların uzlaşısıyla reform niteliğinde çok sayıda düzenleme yaptıklarını belirtti. Ancak çalışma hayatının acilen çözülmesi gereken sorunları olduğuna dikkat çekerek Başbakan Erdoğan'a hitaben, "Sayın Başbakan kıdem tazminatı, alt işverenlik, esnek çalışma değişiklikleri konusunda siz bize 'anlaşarak gelin' talimatı verdiniz. Biz de 6 konuda konu başlığı altında bu meclisin alt çalışmasını yaptık. Alt işverenlik, kıdem tazminatı, iş sağlığı güvenliği yasası sonrası yaşanması muhtemel sorunlar, istihdam politikaları.." dedi.
Çelik, kamuoyunda taşeron işçilik olarak bilinen alt işverenliğin 1936'da çakan bir yasayla düzenlendiğini, ancak değişen şartlar nedeniyle bunu sürüncemede bırakılamayacak kadar ciddi bir sorun oluşturduğunu vurguladı.
"UZLAŞIRLARSA RAFTAN İNDİRİN"
Bakan Çelik, yine Başbakan'ın kıdem tazminatı konusunda 'ancak tarafların uzlaşması durumunda indireceksiniz' talimatına atıf yaptı. "Taraflar aralarında uzlaştı" diyemeyen Çelik, bu konunun neden çözüme kavuşması gerektiğini anlattı. "BUrada da birçok açıdan sorunlar yaşanmakta. Kıdem tazminatı hakeden 11 milyon işçi içinde; 9.5 milyonu alamıyor" dedi.
Çelik, meclisin gündemindeki diğer sorunlara da işaret ederek, "Sihirli bir formül arıyoruz; işçi haklarını koruyan, işletmelerin de rekabet gücünü artıran bir formül" diyerek sözlerini tamamladı.
İşte tarafların görüşleri:
BİR YILDA 30 YERİNE 15 GÜN
TİSK: Kıdem tazminatı, işsizlik sigortası ve iş güvencesi hükümleri dikkate alınarak ve kazanılmış haklar korunarak tasarlanmalı. OECD ortalaması dikkate alınarak 15 günlük maliyeti geçmeyecek şekilde düzenlenmeli.
İŞSİZLİK SİGORTASI VARKEN, KIDEM UYGUN DEĞİL
TOBB: Temel sorun kıdem tazminatının işgücü maliyeti üzerinde yük yaratmasıdır. Halihazırda bir işsizlik sigortası sistemi varken, aynı zamanda yürürlükteki gibi bir kıdem tazminatı yapısının olması uygun değildir. Yürürlükteki kıdem tazminatı sisteminde asıl sorun, kamuda istihdam edilen alt işveren işçileri açısından ortaya çıkıyor. Bu yüzden özel sektörde 1 yıllık süre muhafaza edilirken, kamuda bu süre kısaltılabilir.
KIDEM YARIYA İNSİN
TÜSİAD: Yürürlükteh sonraki çalışılan süreye ait veya işe yeni girenler için ödenecek tazminat, örneğin her tam yıl için mevcut gün sayısının yarıya indirilmesiyle azaltılmalı. Tavan da buna göre yeniden değerlendirilmeli.
FON OLSUN AMA HAKLAR KORUNSUN
Hak-İş: Kazanılmış haklar korunmalı. Kıdem tazminatının alınmasında yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, sürdürülebilir bir noktaya taşınmasını garanti edecek güçlü sistem kurulmalı. Bağımsız fon olmalı.
GENEL GREV NEDENİ SAYARIZ
Türk-İş: Kıdem tazminatı konusunda işçi haklarında geriye gidiş içerecek herhangi bir yasal düzenlemeye kesinlikle karşıyız. Bu konuda yapılacak düzenleme, Türk-İş yönetimi kararı uyarınca genel grev nedeni sayılacak.
FON İŞ GÜVENCESİNİ BİTİRİR
DİSK: Fon sistemine geçilmesi durumunda fazlasıyla esnek bir işgücü piyasası ortaya çıkacak ve mevcut uygulamada işçilere sağlanan zımni iş güvencesi ortadan kalkacaktır.
FON İŞVERENİN YÜKÜNÜ AZALTIR
Hazine: Önceki kıdem tazminatı fonu taslağındaki sistem mevcut sıkıntıların aşılmasına yardımcı olacak. İşsizlik sigortasıyla bütünleşmiş şekilde kurgulanan tazminat fonunun işverenin üzerindeki yükü azaltabilecek.
İŞ BULAMAMA KORKUSU DAVALARI ÖNLÜYOR
Taşeron İşçi Dernekleri Federasyonu: İşverenler kıdem tazminatı ödememek için muvazaalı fesihlere başvuruyor. İşçi, daha sonra iş bulamayacağı korkusuyla yargı yoluna gidemiyor. Kıdem tazminatı fonu tartışılabilir ancak mevcut taslağın çok esnek yanı var. Kıdem tazminatına hak kazanmak için gerekli olan bir yıllık süre kaldırılmalı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda 8 aylık, orman işletmelerinde 6 aylık sürelerle çalışan alt işveren işçileri bir yıllık süre yüzünden kıdem tazminatına hak kazanamıyor.
UYGUN ORAN OLURSA FONA KARŞI DEĞİLİZ
TESK: Kazanılmış hakların korunması kaydıyla, uygun oranlar üzerinden belirlenerek oluşturulacak bir kıdem tazminatı fonuna karşı değiliz.