Amerika’da fast-food çalışanları iş bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Amerika’da fast-food çalışanları iş bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2013 01:31

ABD’de, fast-food işçileri ücret artış talebiyle ülkenin yaklaşık 60 kentinde protesto ve grevler gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Asgari ücretli diğer sektör çalışanlarının da desteklediği fast-food işçileri, McDonald’s, Burger King, KFC, Wendy’s ve Taco Bell gibi zincir restoranların önlerinde ortalama 7.25 dolar olan saatlik ücretlerinin 15 dolara yükseltilmesini talep etti.

ABD’de 60 şehirde fast food çalışanları greve gitti. Çalışanlar maaş tabanlarının yükseltilmesini ve sendikalaşma hakkına sahip olmayı talep ediyor. Dün geçen Kasım’da New York’ta başlayan grevlerin en yoğun olduğu gün yaşandı. New York’un ardından grevler Temmuzda Detroit ve Chicago’ya sıçramıştı.

3 RESTORAN KAPANDI

Detroit’teki yetkililer grevler sebebiyle en az üç restoranın kapandığını açıkladılar. İşçiler ücret pazarlığı yapabilmek için sendika kurma hakkına sahip olmak istiyor. İşçilerin diğer talebiyse 7.25 dolar olan saat başına minimum ücretin 15 dolara çıkması. İşçiler saat başına 15 dolar talep ederken, Beyaz Saray, bazı ekonomistler ve Kongre üyeleri saat başına minimum ücretin 9 dolar olması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

BÜYÜK UÇURUM VAR

New York’ta bulunan Fast Food Forward adlı grup McDonalds, Burger King, Taco Bell, KFC, Pizza Hut, Papa John’s ve Domino’s Pizza’ya mektup yazarak bu şirketlerin kazançlarıyla çalışanlarına ödedikleri ücret arasındaki uçuruma dikkat çekti. Mektupta şirketlere, “Geçen yılki kârlarınızın toplamı 7.35 milyar dolardı. Buna rağmen çalışanlarınıza 11.200 dolar ödediniz. Bu acımasız ve utanç verici bir durum” dendi.
Makul ücret talebiyle işverenlerle masaya oturabilecek bir sendika isteyen fast food işçilerinin yaklaşık bir yıl önce başlattığı kampanya, ülkenin en geniş katılımlı protesto-larından birine dönüştü. Eylemler sırasında söz konusu restoranların eksik personelle hizmet vermeye devam ettikleri belirtildi.

Ücret artışında en önemli kriter performans

MCDONALD’S yaptığı açıklamada, işe başlarken çalışan ücretlerinin düşük olduğunu, ancak çalışanın performansı ve tecrübesine göre ücretlerin arttığını belirtti. İşe başlama ücretinin yükseltilmesinin menü fiyatlarının da yükselteceğini ifade eden McDonald’s, maaş artışının sektöre, şirketlere ve müşterilere olumsuz yansıyacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!