Güncelleme Tarihi:
Yüzde 75’i Abu Dabi devlet kontrolünde olan TAQA’nın, Afşin-Elbistan’da yapmayı planladığı kömür yatırımını ertelediğini açıklaması kimileri için sürpriz olurken, sektörden bazı yetkililer ise şaşırmadıklarını dile getiriyor.
Abu Dabi’deki TAQA yetkililerinin Reuters’a yaptıkları “TAQA diğer harcama önceliklerine bağlı olarak Afşin-Elbistan’a ilişkin yatırım kararını 2014’e kadar erteledi” açıklamasında, finansman konusunun etkili olduğu kaydediliyor. Edinilen bilgilere göre, TAQA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hamad Al-Hurr Al-Suwaidi, geçtiğimiz hafta erteleme kararını bir mektup ile Enerji Bakanı Taner Yıldız’a bildirdi. Kararda, şirketin diğer büyük çaplı yatırımları ve bölgedeki artan tansiyon rol oynadı. Enerji Bakanlığı kaynakları, şirketin yatırımdan tamamen vazgeçtiğine yönelik bir izlenim edinmediklerini söyleyerek, “Kesin vazgeçilirse Afşin Elbistan’ın talipleri çok. Atıl durumda olup da müşteri bulamadığımız bir yer değil” dedi.
ERTELEME KARARI
Türkiye, önümüzdeki 11 yılda kömürde yaklaşık 18 bin megavatlar (MW) seviyesinde kurulu güce sahip olmayı hedeflerken, 4.4 milyar ton ile linyit rezervlerinin yaklaşık yüzde 40’ının bulunduğu Afşin-Elbistan Havzası’nın en iyi şekilde değerlendirilmesini mevcut santrallerin de rehabilite edilmesini amaçlıyor. Bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanlığı arasında geçtiğimiz ocak ayında Afşin Elbistan Kömür Havzası’na yönelik hükümetlerarası anlaşma ile 10–12 milyar dolarlık yatırımın yapılması gündeme geldi.
SİYASİ ETKENLER
Ulaştığımız TAQA yetkilileri, harcama öncelikleri nedeniyle yatırım kararını 2014’e ertelemeyi kararlaştırdıklarını söyledi. Şirketin Hindistan, Fas gibi ülkelerde yatırımları olduğu, 12 milyar dolarlık yatırımın finansmanının kolay olmadığı vurgulanıyor. Bir sektör yetkilisi ise Türkiye’de seçim ortamına girilmesinin kararda etkili olabileceğini belirtiyor.
15 bin kişilik istihdam
ELEKTRİK Üretim AŞ ile TAQA arasındaki Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık hükümetler arası anlaşma Ocak’ ayında imzalanmıştı. Taraflar arasında imzalanan anlaşma kapsamında toplam 10–12 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilmesi planlanırken, proje sayesinde yaklaşık 15 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.
Tamamen çıkacak mı?
REUTERS haber ajansı, konuya yönelik dün geçtiği ikinci bir haberde, bazı kaynakların TAQA’nın Türkiye’deki 12 milyar dolarlık kömür santrali projesinden değişen öncelikler nedeniyle tamamen çıkmayı planladığını yazdı. Görüştüğümüz bir sektör yetkilisi, 2 lirayı geçmiş bir dolar kurunun enerji yatırım maliyetlerini artırdığına dikkat çekerek, “Yatırım gerçekleşir mi, gerçekleşmez mi, bu belirsizliğini koruyor. Büyük yatırımlarda önce hükümetlerarası anlaşmalar yapılır” dedi.