Güncelleme Tarihi:
2013’ün ilk yarısında 6.2 milyon adet ‘cep’ ithal eden Türkiye’de ‘yerli telefon’ üretiminde çok hızlı adımlar atılması gerekiyor. Çünkü yıl sonunda cep ithalatının cari açığa etkisi yaklaşık 5 milyar doları bulacak.
ORTALAMA iki yılda bir değiştirdiğimiz cep telefonları, Türkiye’nin cari açığını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) paylaştığı bilgilere göre 2013’ün ilk altı aylık döneminde Türkiye, 6.2 milyon adet cep telefonu ithal etti. Bu rakam geçen sene aynı dönemde ithal edilen 5.7 milyon cep telefonu sayısını yüzde 7 oranında geride bıraktı. Geçen yıl toplamında 10.8 milyon cep telefonu ithalatı gerçekleşirken, 2013’ün ikinci yarısında ithalatın artarak, yıl sonunda yaklaşık 14 milyona ulaşacak. Yolcu beraberinde gelen cep telefonu sayısı ise 1 milyon olarak hesaplanıyor.Paylaşılan bilgilere göre geçen yıllarda ithal edilen cep sayısında akıllı telefonların oranı yüzde 40 civarındaydı. Bu rakam akıllı telefon üreticilerinin peşpeşe yeni modeller pazara sunmasıyla beraber 2013’ün ilk altı ayında yüzde 50’ye çıktı. Yani Türkiye’de ithal edilen cep telefonlarının yarısı ‘akıllı telefon’ olarak belirtiliyor. Ancak akıllı telefon sayısındaki söz konusu artış, cep telefonu ithalatının hacmini de arttırdı. Tahminlere göre söz konusu dönemde ithal edilen toplam cep telefonlarıyla 4.1 milyar TL’lik ithalat yapıldı. Yıl sonuna kadar yapılacak cep telefonu ithalatının, yılın ikinci yarısında artacak satışlarla beraber yaklaşık 10 milyar TL’yi bulması bekleniyor.
Otomotiv fazla veriyor
Türkiye’deki cep telefonlarının neredeyse tümü ithal ediliyor. Tahminlere göre ithal telefonların yıl sonunda cari açığa yaklaşık 10 milyar TL’lik etkisi olacak. Bu yüzden açık konusunda sık sık gündeme getirilen yerli otomobil üretimi, yerini yerli cep telefonuna bırakıyor. Bu yılın ilk yarısında Türkiye’deki otomotiv dış ticaret fazlası yaklaşık 500 milyon doları buldu.
Cep ithalatı önemli sorun
BİLGİ Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonu ithalatını Türkiye’nin bir sorunu olarak gördüğünü söyledi. Acarer, Türkiye’nin yıllık 13-14 milyon civarında cep telefonu ithal ettiğini, ancak çok azının Türkiye’de üretebildiğini kaydetti. Bir cep telefonunun yüzde 100’ünün sadece bir ülkede üretilmeyeceğini söyleyen Acarer, sözlerine şu şekilde devam etti: “Türkiye’de cep telefonu montajının yapılabileceğini düşünüyorum. Ana kartı, bataryası veya dış aksamları gibi parçaları Türkiye’de üretilebilir. Veya üzerindeki yazılımlar Türkiye’de geliştirilebilir. Çok ciddi telefon ithal ediyoruz. Bu konunun incelenmesi gerekiyor.”
Akıllı ‘cep’ler hızlı yenileniyor
AKILLI telefonlarla cep telefon değiştirme sürelerinin kısaldığını ifade eden Tayfun Acarer, artık cep telefonlarına daha fazla para ödendiğini söyledi. Acarer, “Akıllı telefonlar, cep telefonlarına göre en az 3-4 kat daha pahalı. Cep telefonu ithalati geçen senelere göre çok fazla değişmiyor, ancak ödenen bedel artıyor. Özellikle son zamanlarda çok ciddi bedeller ödemeye başladık” şeklinde konuştu.
Yerli ‘cep’ üretiminde çalışmalar hızlanıyor
TÜRKİYE’deki teknoloji şirketlerinin yerli cep telefonu üzerine çalışmaları devam ediyor. Bu alanda ilk çalışmalardan biri General Mobile’dan yaklaşık iki yıl önce gelmişti. Şirket, yüzde 25’i yerli üretim olmak üzere ‘yarı-akıllı’ telefon olan DST 500 modelini piyasaya sürmüştü. Şirket şu anda akıllı telefon modeli olan ‘Discovey’i yerli üretmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Turkcell, Barcelona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde ‘Gebze’ kod adındaki akıllı telefon üzerinde çalıştığını açıklamıştı. Öte yandan Vestel ise geçen haftalarda bir akıllı telefon modeli üzerinde çalıştıklarını ve çok yakında bu modeli duyuracaklarını belirtmişti.