İETT'ye gençlik aşısı

Güncelleme Tarihi:

İETTye gençlik aşısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2013 00:00

Hayri Baraçlı, 2009 yılından bu yana İETT Genel Müdürlüğü görevinde. Ağırlıklı olarak mühendislerden seçilen genç yöneticilerin arasında endüstri mühendisinden elektrik mühendisine, bilgisayar mühendisinden makine ve inşaat mühendisine kadar değişik meslek dallarından gençler yer alıyor.

Haberin Devamı

Sarı otobüslerle gençleşen filosu dışında, 142 yaşındaki İETT’nin görünmeyen yüzünde de bilmediğimiz bir gençleşme yaşanıyor. İETT’ye gençlik damgasını vuran Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Görevlisi Hayri Baraçlı, 2009 yılından bu yana İETT Genel Müdürlüğü görevinde. Baraçlı, İETT’de genç yönetici döneminin de mimarı. 3 yılda sayısız gence İETT’de yönetici olma fırsatını tanımış. Ağırlıklı olarak mühendislerden seçilen genç yöneticilerin her birinin İETT’ye kazandırdığı bir projesi ya da başarısı bulunuyor.

4 KRİTİK ÇALIŞMA ALANI

Baraçlı, göreve geldiğinde Maliyet Yönetimi, Yönetim Geliştirme Uygulamaları, Paydaş ve Yolcu Memnuniyeti gibi 4 kritik çalışma alanı belirleyerek ‘genç ve dinamik İETT’ hedefine ulaşmış. Baraçlı’ya göre eski dönemlerde olduğu gibi, kağıt üzerinden ya da puantaj sistemine dayalı yöntemler geride kaldı, kurumlar artık insan kaynağını etkin bir şekilde yönetebilmek için kendi oluşturdukları yazılımları kullanmak zorundalar. 24 saat hizmet veren İETT’nin, hem uluslararası standartlardaki değişikliği, hem teknolojiyi yakalayacak yöneticilere ihtiyacı olduğunu savunan Hayri Baraçlı, yönetime gençleri dahil ederek, geleceğin kadrolarını yetiştiriyor.
“Yöneticinin at gözlüğü olmamalı” diyen Baraçlı’nın gençlere olan güveni sonsuz. Hem dünyayı, hem teknolojiyi takip edecek profesyonel yöneticiler yetiştirmek için, İETT’de gençleşme ve kadın yönetici çalışmaları başlatmış. Baraçlı’ya göre yaşları 24-27 arasında değişen bu genç yöneticiler geleceğin genel müdürleri.
Baraçlı şimdi de, bu genç mühendislerin liderlik formasyonlarını geliştirmek için bir Liderlik Akademisi oluşturup yeni bir program başlatmış. Sürekli eğitim politikası çerçevesinde “Empati eğitimi” uygulamasıyla kendisi de dahil tüm yöneticiler, garajlarda yatıp, araçların bakım onarımını yapıp, lastik söküp takarak, işin pratiğini de görüyormuş.

KISA SÜREDE MÜDÜRLÜĞE

Baraçlı’nın, atadığı genç müdürlerden Muhammed Yavuz da 2011’de KPSS sonucu ile 150 kişiyle birlikte İETT’ye girip, Bilgisayar Mühendisi olarak İnsan Kaynakları Dairesi’nde işe başladığını söylüyor. Yavuz’un amirlerinin dikkatini çeken ilk başarısı Performans Gelişim Sistemi ile ilgili yazılım olmuş. 2 yıl içinde gösterdiği başarıların amirleri tarafından kendisine iletilmesi üzerine 2013 Nisan’ında atamasını yapmış. Baraçlı’ya göre Yavuz, bugünün müdürü, yarının Daire Başkanı ve Genel Müdürü.
Baraçlı, “Başarıyı unvanla ödüllendiriyoruz. Başaramazsa unvanını geri alıyoruz. Yeter ki başarılı olsun, 22 yaşında da olsa müdür yaparım. Tamamen kendi başarısı. Koltuktan değer aldıkları zaman başaramıyorlar. Kamuda yaşlanınca müdür olunur diye bir kural yok. Gençlerin önünü kimse kesemez. Talimat vermeden iş yapan adamlara ihtiyaç var. Proaktif, reaktif, inovatif, pozitif. Ölçü bu.”

Haberin Devamı

Torpil iddialarına üzüldüm ama toparlandım

Haberin Devamı

Daha askerliğini yapmamışken, genç yaşında torpille müdür olduğu iddia edilen Muhammed Yavuz, hakkındaki eleştirilere, internet portallarında yazılanlara başta üzüldüğünü, sonra kendini toparladığını belirtiyor. Kendine şunu söylemiş: “Bunu başardıysan, daha büyük şeyler de başarırım. Koşmaya devam.”
Halen İETT’de Bilgi Teknolojileri Müdürü olan Muhammed Yavuz da, çağını yakalayan modern ve etkin yönetim şeklini benimseyerek, Türkiye’de hiçbir kamu kurumunda kullanılmayan, kendi yazdığı Performans Gelişim Sistemi (PGS) yazılımını hayata geçirmiş. Annesi babası Giresun Bulancak’ta öğretmen. Liseyi Ordu Fen Lisesi’nde yatılı okumuş. 2011’de Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuş. Halen Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi Bölümü’ne yüksek lisans yapıyor ve İstanbul’da tek başına yaşıyor.  Yaşıtlarına tavsiyesi şu: “Kişisel gelişimi, yeniliklerin takip edilmesi. Teknolojilerin takip edilmesi ve sabır. Başarısının altında yatan bir sır yok. Lise ve üniversitede çok fazla değil, düzenli çalışmış. Yani gereken kadar.”

Haberin Devamı

KENAN KILAVUZ (24)
AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ MÜDÜRÜ)

· Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun. KPSS ile kadrolu mühendis olarak İBB’ye atanmış. İBB’de elektrik su ve doğalgaz faturalarını otomatik takiple, kayıt altına alınmasının sağlanmasında payı olmuş.


ŞÜKRÜ TERCAN (25)
PROJE VE İNŞAAT MÜDÜRÜ

· İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun . KPSS’de İETT’ye mühendis olarak atandı. Metrobüs kavşak iyileştirmeleri üzerinde çalıştı. Sıkışan noktalarda çözümler üretti. Hala öğrenci evinde yaşıyor.

İBRAHİM ÖZIŞIK (30)
EĞİTİM MÜDÜRÜ

· İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun. 2010 yılında KPSS’den 91 puan alıp, İnsan Kaynakları ve Yönetim Dairesi Başkanlığı’nda endüstri mühendisi olarak başlamış. Özel sektörde edindiği bilgi, beceri ve deneyimleri İETT’ye aktarıyor.

Haberin Devamı

ORHAN TOPAL (28)
ENERJİ VE ÇEVRE YÖNETİM MÜDÜRÜ

· Yıldız Teknik Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği ve İşletme Lisans bölümleri mezunu. KPSS atamasıyla Ankara Özel İl İdaresi’nde başlamış. Mart 2013’de İETT’ye geçmiş. Uzmanlık alanı, Enerji Sistemleri. Doktora tez konusu, ‘Elektrikle Araç Dönüşümü.’

CAFER ÖZCAN (26)
MÜŞTERİ HİZMETLERİ MÜDÜRÜ

· Trakya Üniversitesi Makine Mühendisliği ile İşletme Bölümü’nü aynı zamanda bitirdi. 2011‘de KPSS ile İETT Motor Yenileme Fabrikası’nda işe başladı. İş Zekası ve Proje Yönetim Müdürlüğü’nde iş analizi ve proje mühendisliği yaptı. Yeni göreve başlayalı 1,5 ay oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!