Güncelleme Tarihi:
Mısır ordusunun önceki akşam yönetime el koyması, tüm dünyada gözlerin bu ülkeye çevrilmesine yol açtı. Ankara, Mısır’daki siyasi gelişmelerin rotasını mercek altına alırken, onlarca Türk yatırımcı da, ordunun önceki akşam 22.00’de açıkladığı bildiriyi kaygıyla izledi. Mısır’da toplam 250 kadar Türk yatırımcısının 2 milyar doları bulan yatırımı söz konusu. Söz konusu yatırımların ağırlık merkezini tekstil üretimi oluştururken, Türk perakendeciler de son yıllarda Mısır pazarında yer almaya başladı.
YAĞMA BEKLENMİYOR
İki ülke arasındaki dış ticaret 2012’de zirve yaparak 5 milyar doları aştı. Anılan rakamın üçte ikisini yani yaklaşık 4 milyar dolarını Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı ihracat oluşturuyor. Mısır’daki Türk yatırımları için bir ‘yağma’ beklentisi taşınmazken, esas kaygı bundan sonraki süreçte neler olacağına ilişkin belirsizlik. Türkiye’nin Mısır’daki yatırımlarında tekstil başı çekse de, kimya, perakende ve müteahhitlik hizmetleri öne çıkıyor.
Mısır’daki toplam Türkiyeli yatırımcı 250 olarak ifade ediliyor. Türkiye’nin bu ülkedeki tesislerinde 60 bin kadar Mısırlı istihdam ediliyor. Türkiye, Mısır’da en çok yatırımı olan 28. ülke olarak kayıtlara yansıyor. LC Waikiki, Colin’s, Taypa, Aksa Akrilik, Küçükçalık Perde, Abalıoğlu İplik, Kipaş Konfeksiyon, Mavi Jeans, De Facto, FLO Ayakkabı, Sarar, Baydemirler Perde, Evyap, Hayat Kimya ve BİM, Mısır’da öne çıkan Türkiye yatırımları olarak öne çıkıyor.
‘KENDİMİZDEN ŞERBETLİYİZ’
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk -Mısır İş Konseyi Zuhal Mansfield, Mısır’daki Türkiye yatırımları için “Can ve mal güvenliğimiz tehdit altında değil. Arap Baharı’nda yaşananlardan sonra bu konuda şerbetliyiz. Kaldı ki biz 1980 darbesini yaşamış insanlar olarak kendimizden de şerbetliyiz. Söz konusu olaylar ticarete yönelik de değil. O yüzden panik yok, işler yolunda. İş adamları için bir tedirginliğim yok. Temel kaygı ve beklentimiz, Mısır’ın artık bu olayları aşması ve olması gereken seviyeye erişmesi. Mısır’da geleceğe yönelik ciddi planlarımız var.” İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Mısır’da, yağma kaygısının olmadığını belirterek şunları kaydetti: “Olaylar süreklilik arz ederse, özellikle AB ve ABD’den alıcılar sipariş vermeyi durdurabilir. Sipariş vermekten korkabilirler.”
5 milyar dolarlık ticaret
TÜRKİYE ile Mısır arasındaki dış ticaret hacminin 2000’li yılların başından itibaren yükselişe geçtiği görülüyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin Mısır’a ihracatı 2003’de 346 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2007’e gelindiğinde bu rakam 903 milyon dolar olarak gerçekleşti. Asıl yükselişin ise 2008 sonrası yaşandığı görülüyor. 2008 ihracatı 1 milyar 426 milyon dolar olarak kayıtlara yansırken, 2012 sonunda bu rakam 3 milyar 679 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ocak-mayıs döneminde ise Türkiye’nin Mısır’a ihracatı 1 milyar 379 milyon dolar oldu. Türkiye’nin Mısır’dan ithalatı ise 2003’de 189 milyon dolar, 2007’de 653, 2012’de 1 milyar 342 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ocak-mayıs döneminde ise Türkiye’nin Mısır’dan ithalatı 674 milyon dolar oldu.
İşadamlarımızın güvenliği önemli
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Mısır’da yaşanan askeri darbenin, bu ülkede faaliyet gösteren Türk işadamlarını etkilemesinden endişe duyulduğunu belirterek, Mısır’ın bir an önce demokratik rejime geri dönmesini arzuladıklarını söyledi. Çağlar, “Herhangi bir ülkede demokrasinin ve demokratik kurumların zarar görmesi, önce o ülkenin insanına ve ekonomisine, giderek de o ülkeyle ilişkileri olan ülkelerin ekonomilerine zarar verir” dedi. Mısır ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi ve yatırımların 6 milyar dolara yaklaştığını anımsatan Çağlar, “Hükümetimizin de Mısır’da bulunan işadamlarımızın ve vatandaşlarımızın güvenliği konusunda gereken tüm adımları atacağına eminiz” dedi.
Eroğlu: En tedirgin günleri yaşıyoruz
MISIR’da değeri 150 milyon dolara yaklaşan 2 tekstil yatırımı bulunan Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümmet Eroğlu, Mısır’daki gelişmelere ilişkin ‘Kaygılıyız’ dedi ve ekledi: “En tedirgin günleri yaşıyoruz. 15 gün kadar önce oradaydım. Toplam 4 bin 500 çalışanımız var. 175’i Türkiye’den. Bizler de kaygılandık, ancak bizi rahatlatan bir durum var, son yaşanan sürece, Türkiye hariç tüm dünya destek veriyor. Mursi yalnız kalmış durumda. Tersi olsaydı kaos olurdu.” Ümmet Eroğlu, Mısır’daki cirolarının 80 milyon dolar olduğunu belirterek, üretimlerini, ABD, Avrupa’ya ihraç ettiklerini, Türkiye’deki Colins mağazalarında da satış yaptıklarını kaydetti.
Ro-Ro’da belirsizlik
İSKENDERUN üzerinden Mısır’a RO-RO seferi yapan Remon Turizm’in sahibi Özlem Ünal “Dün (önceki gün) sabah bir gemimiz Mısır’a gitti. Orada ne olacağını nasıl karşılanacağını bilmiyoruz. Biz de bekliyoruz. Mısır düzenli bir ülke değil zaten. Son günlerde karışıklık daha da arttı. Bundan sonraki süreçte seferlerin olup olmayacağını da son giden geminin getireceği bilgiler sonrası netleşecek” dedi. Özlem Ünal, haftada bir gemilerinin Mısır’a gittiğini, TIR’ların yanı sıra yolcuların da Mısır’a götürüldüğünü hatırlattı. Özlem Ünal, Mısır’a RO-RO seferi yapan kendileri dışında bir firmanın daha olduğunu aktardı.