Güncelleme Tarihi:
ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının 2007-2009 yıllarındaki finansal krizin ardından uygulamaya başladığı aşırı gevşek para politikası bono/tahvil başta olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarına uzun bir süre yüksek miktarda yabancı sermaye girişine neden oldu.
S&P tarafından yayımlanan araştırma notunda, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmaya başlayacağına dair spekülasyonlara paralel olarak yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerdeki portföylerini azalttığına dikkat çekilerek, "Uluslararası fonlamanın azalması halinde, görece zayıf döviz likidite pozisyonu olan ekonomilerin en yoğun risk altında olacağını düşünüyoruz. Bu durum bu ülkelerin kredi notu üzerinde potansiyel baskı yaratabilir" denildi.
Gelişmekte olan 40 ülkenin dış likidite koşullarının değerlendirildiği araştırmada Türkiye ve Ukrayna dahil olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrupa'da bulunan ülkelerin en çok risk altında bulunduğu belirtildi.
S&P, Türkiye'nin kredi notunu BB+ kredi notu "durağan" görünüm ile derecelendiriyor.