Güncelleme Tarihi:
Gezi Parkı olayları sırasında sıkça gündeme gelen sosyal medya tartışmaları bugün yeni bir boyut kazandı. Bakan Yıldırım'ın Facebook ve Twitter ile yaşanan olayların ardından temasa geçtiklerini ancak Twitter'ın olumlu yaklaşmadığını açıklaması üzerine gözler Facebook'a çevrildi.
Sabah saatlerinden bu yaba Türkiye'deki haberler ve kullanıcı tepkilerinin şirketin Palo Alto'daki merkezine raporlanmaya başladığı Facebbok beklenen açıklamayı akşam saatlerinde yaptı. Açıklama devlet otoriteleri ile herhangi bir bilgi paylaşılmadığı, ayrıca internet şirketlerinin Türkiye'deki asayiş otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaşmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili de endişelerinin bulunduğu kaydedildi.
Şirketten gelen açıklama şöyle:
BÄ°LGÄ° PAYLAÅžMADIK
"Facebook, protesto olaylarıyla baÄŸlantılı olarak Türkiye'deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaÅŸmamıştır. Genel olarak, Türkiye'deki devlet otoritelerinden gelen bilgi talepleri; yaÅŸamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediÄŸi müddetçe (ki bu kapsamdaki talepler, bize ulaÅŸan taleplerin çok küçük bir kısmını oluÅŸturmaktadır) kabul edilmemekte ve resmi yasal kanallara yönlendirilmektedir. Ä°nternet ÅŸirketlerinin Türkiye'deki asayiÅŸ otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaÅŸmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili endiÅŸelerimiz bulunmaktadır. Türkiye hükümetinin temsilcileriyle, bu hafta Silikon Vadisi'ne gerçekleÅŸtirecekleri ziyaret esnasında bir araya gelecegiz ve yasal düzenleme önerileriyle ilgili güçlü endiÅŸelerimizi kendilerine doÄŸrudan da aktaracağız."Â
BAKAN NE DEMÄ°ÅžTÄ°?Â
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu sabah yaptığı açıklamada, Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin Facebook ve Twitter'la temasa geçtiklerini ancak Twitter'ın bu konuda işbirliğine yanaşmadığını belirtmişti. Yıldırım, ""Ama Gezi olaylarında böyle sorunlar yoğun şekilde yaşandı. Arkadaşlar gerekli temasları yaptılar. Bunların bir kısmı olumlu yaklaştı ama maalesef Twitter bu konuda işbirliğine yanaşmadı. Bu tabi önemli bir gelişme. Eğer bu ülkede faaliyet gösteriyorsanız, yasalarına göre suç teşkil eden konularda yargı ile kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmanız gerekir. Bütün ülkelerde bu böyle işler. Suçun gerçek hayatta ya da sanal ortamda olması suçu değiştirmez. Burada ciddi anlamda rahatsızlık olduğunu gördük. Yapılması gereken sosyal medyanın sesini kısmak, kısıtlamak değil. Bu hiçbir zaman düşünülmemesi gereken bir yöntem. İşin tabiatına da aykırı."" demişti.
Yıldırım'ın bu açıklamalarının ardından sosyal medyada büyük bir tepki oluşurken, özellikle Twitter üzerinden Facebook'a boykot çağrıları yayıldı ve birçok insan profilini kapatacağını açıkladı.
İŞTE AÇIKLAMANIN ORJİNAL HALİ