Güncelleme Tarihi:
PİYASALAR geçtiğimiz haftanın sonunda iç gündemde oluşan müzakere atmosferini olumlu görerek toparlanmıştı. Cuma günü borsa günlük yüzde 2,14 artışla 80 bin 11 puandan kapandı. Dolar ise 1.86 TL’nin altına gelerek Gezi protestoları öncesindeki seviyeleri gördü. Gösterge tahvil faizleri ise yüzde 7’lerden 6,21’e kadar çekildi. Türkiye’de piyasaları uluslararası piyasaların dalgalanma düzeyine paralellik göstermeye başladı.
UZUN VADE ETKİSİ
Ancak haftasonu yaşanan gergin atmosfer ve polis müdahaleleri yeniden bu dalgalanmayı artıracak gibi gözüküyor. Uzmanlar iç siyasette yaşanan bu atmosferin uzaması halinde Türkiye’nin makro ekonomik dengelerinde orta ve uzun vadede etkisini konuşmaya başladı. Kısa vadede ise Cuma yaşanan göreceli ılımlı atmosferin yeni haftaya taşınıp taşınmayacağı merak ediliyor. Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Timothy Ash piyasaların çok dalgalı olduğunu ve tahminlerin belirsizleştiğini söylüyor. Ash “İnsanlar hafta sonu olanları takip edecek. Gerginlik artarsa piyasalar haftaya zayıf başlayacak. Bence cuma günü tansiyonun düşmesi fiyatlanmıştı” diye konuştu.
MERKEZ’DEN MÜDAHALE GELİR
Piyasalar önümüzdeki haftaya iki büyük gündemle geliyor. Birincisi gergin siyaset atmosferinin yaratacağı olası dalgalanmaya ekonomi yönetiminin nasıl müdahale edeceği... Merkez Bankası geçtiğimiz hafta ek parasal sıkılaştırma ile 250 milyon dolarlık müdahale yapmıştı ve bu müdahale doları 1.90 TL’den 1.85 TL’lere çekmişti. Trakya Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Profesör Sadi Uzunoğlu bu haftada Merkez Bankası’ndan müdahale göreceğimizi belirtti. Uzunoğlu “Piyasalarda çok ciddi bir güvensizlik hakim. Geçen hafta müdahaleler sonucu oluşan fiyatların ne kadar gerçekçi olup olmadığı konusunda ciddi soru işareti olduğu için aynı endişeler piyasalar tarafından yeni haftaya taşınabilir. Bu olayların devam edip etmeyeceği bilinmez ama Türkiye ekonomisi açısından bu gelişmeler, özellikle ekonomik yönetimin piyasalar üzerindeki etkilerinin ne düzeyde olacağı soru işaretleri orta uzun vadede etkileyecektir. Uluslararası piyasalarda büyüme finansmanı yapabilmemiz zorlaşıyor. Zor bir
hafta hatta zor bir yıl bizi bekliyor”
dedi.
Gözler Bernanke’de
YURTİÇİNDE gergin atmosferin ne kadar süreceği beklenirken piyasalar Çarşamba günü gerçekleşecek FED toplantısını da gözleyecek. Bu toplantı FED’in tahvil alımı politikasını değiştireceği son durak olarak görülüyor. FED’in mevcut politikasında aylık 85 milyar dolara ulaşan tahvil alımları görüldü bu da gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarına yol açtı. Uzmanlar FED’in ABD’de likidite bolluğunun görülmesiyle tahvil alımına sınırlıma getirmesiyle Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelerde piyasa dalgalanmalarına azaltıcı etki yaratabileceğini düşünüyor. Global Menkul Değerler Stratejisti Müdürü Gökhan Uskuay FED toplantısının piyasaların gidişatı için önemli olduğunu belirtti. Uskuay “FED toplantısı piyasaları yatırştırma ya da endişelri artırma konusunda yapılacaklar açıklamalar önemli. Bernanke’nin açıklamaları gelecekteki varlık alımlarının ne kadar azaltışlacağını artıran bir geliştirme” dedi.