Mağaza açmayız

Güncelleme Tarihi:

Mağaza açmayız
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

Alışveriş merkezi yapılacağı için günlerdir büyük protestolarla korunmaya çalışan Taksim Gezi Parkı’na Türk perakendecilerden tepki geldi. Birçoğu Gezi Parkı’nın yerine yapılacak AVM’ye birçok markadan ‘Mağaza açmayız’ açıklaması geldi.

Haberin Devamı

TAKSİM Gezi Parkı günlerdir, şehrin meydanındaki son ağaçlar kesilecek ve alışveriş merkezi yapılacak diye yoğun eylemlere ve sert polis müdahalesini sahne oluyor. Söz konusu alışveriş merkezinde (AVM) mağaza açabilecek perakendeciler İtalya’nın başkenti Roma’da Liderler Konferansı’nda bir araya geldi. Onlar da herkes gibi gezi parkında olanları dikkatle izliyordu. Gezi Parkı’nda söz konusu AVM’nin açılması halinde orada mağaza açıp açmayacaklarını sorduk. Herry markasının sahibi Selami Sarı “Kan dökülmüş bir yerde mağaza açmam” dedi. Sarı şöyle konuştu: “Ben Karadenizliyim, yeşile aşığım. İnsanlar ağaçları korumak için bu kadar reaksiyon veriyor. Ne Gezi Parkı’nda ne de Emek Sineması’nın yerine yapılacak AVM’de yer almam.”

HASSASİYETİ GÖRMELİYİZ

Silk & Cashmere markasının kurucusu ve CEO’su Ayşen Zamanpur, toplumsal hassasiyetlere dikkat çekerek “Bu kadar çok toplumsal hassasiyet gösterilen konu da gözlerimizi kapatamayız. İlla orada olmamız şart değil. 7 yıldır Beyoğlu’nda yer arıyorum ama ne Gezi’ de ne de Emek’te mağaza açmam” diye konuştu. AVM kiralama ve danışmanlık hizmeti veren 4A’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kurtuluş “Böyle bir yeri ne kiralarım ne danışmanlık veririm” dedi. YKM’den yapılan açıklamada da “Gezi Parkı projesinde yer almayacağımızı kamuoyuna duyururuz”denildi.

ASLA MAĞAZA AÇMAYIZ

BETA Yönetim  Kurulu Üyesi Özlem İkiışık, Marks&Spencer’ın CEO’su Marc Bolland’a Gezi Parkı’nı sordu. Bolland: “Bu bir parktan öte… Siz perakendeciler ancak birlikte hareket ederseniz bir değişiklik yapabilirisiniz. Siyasetin karar vermesine izin vermeyin.” İkiışık, daha önce Emek için “Burada mağaza açmam diye imzamı atmıştım. Taksim Gezi Parkı’nda asla mağaza açmayız” dedi.

SIEMEN İPTAL ETTİ

Bu arada, Taksim’de yaşanan gelişmeler üzerine Siemens Alman Konsolosluğu’ndaki ödül törenini iptal etti. Siemens’in açıklamasında “15. Siemens Opera Yarışması ödül töreni etkinliği, Taksim’deki durum sebebiyle iptal edilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Perakendecilerin ‘Gezi Park’ tepkisi

Tepkiye duyarlı olmak zorundayız

Haberin Devamı

ADİDAS’tan Doğtaş’a CEO olarak geçen Haluk Özmutlu, “Eğer perakendeciler olarak birlikte karar alıp orada yapılacak AVM’ye girmezsek orada bir AVM yapamazlar. Toplumun tepkisine duyarlı olmak zorundayız. Ayrıca bunun siyasetle hiçbir ilgisi yok. Ağaçsız şehir olur mu” dedi.

Roma’da yeşil  içimi sızlattı

BİLSAR’ın sahibi Selman Bilal, Roma’da şehrin yarısının yeşil olduğunu görünce içinin sızladığını söyledi. Bilal “Yeşil alan kaybına neden olacak bir projede biz açıkçası tereddüt ederdik. Zaten bizim merkezimiz Tünel’de. Taksim de hedef kitlemizden uzakta. Hiçbir şartta orada olmamız gerekmiyor zaten” diye konuştu.

Hukuka uygun mu ona bakarım

FLO ve Polaris marklarını çatısı altında bulunduran Ziylan’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan konuya hukuki ve ticari açıdan baktı. Ziylan: “İnsanların ideolojik reaksiyon da olabilir. Ancak bir iş adamı olarak ben konu hukuka uygun mu e ticari açıdan yapılmalı mı ona bakarım. İstiklal’de biz Avrupa’nın en büyük mağazasına sahibiz. Taksim’de bir AVM’de mağaza ticari olarak gerekli değil.”

Haberin Devamı

Şehir içinde AVM olmasın

Damat, Tween gibi markaları bünyesinde bulunduran Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise projenin tamamını görmek gerektiğini belirterek “Ben zaten genel manada AVM’lerin şehir içinde olmaması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Netleşene kadar beklerim

DERİMOD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, olayların durmsını ve projenin netleşmesini bekleyeceğini söyleyerek “Beyoğlu’nda ciddi olarak bir AVM’ye ihtiyaç var. Çevreyle uyumlu bir proje yapacaklarsa olabilir. Her gün 2 milyon kişinin yürüdüğü bir yerde AVM gerekli ama kapalı olması şart değil” dedi.

Taksim’de AVM’de yer almak istemem

ROBERTO Bravo Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar, “Ben de Taksim’de bir AVM yapılacağını tepkilerden sonra öğrendim, Emek Sineması konusunda da Birleşmiş Markalar Derneği içinde konuyu tartışıp ortak bir tavır almayı gündeme getirmiştik. Ancak her markanın tavrı, kitlesi farklı. Sonrasında herkesin bireysel bir tavır almasında karar kıldık. Kendi adıma ben Taksim’de yapılacak bir AVM içinde yer almak istemem. Bugüne kadar orada yoktuk, bundan sonra da olmayıveririz.

Haberin Devamı

Böyle bir yerde kim mağaza açar

BOYNER Holding Başkan Yardımcısı Serdar Sunay, “Taksim’e AVM yapılacağından bile yeni haberim oldu. Yani bugüne kadar fikir olarak ortaya çıkıp da görüşümüzü almak üzere bize gelmeyen herhangi bir avm yatırımı da olmamıştı. O bölgede muhteşem bir İstiklal Caddesi var, önce orası düzenlenmeli, öyle bir cadde varken Taksim’de AVM’ye ihtiyaç var mı bilemiyorum. Bizler perakendeci olarak Taksim’de güzel şeyler olmasını bekliyorum. Ama Taksim meydanı bizim perakendeci olarak aklımızdan geçmeyen bir yer. Öyle bir yere kim AVM yapacak? Reaksiyon gösterilen bir yerde mağaza açmak konusunda ise, bilemiyorum ki, hangi perakendeci ister böyle bir şeyi?” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!