Güncelleme Tarihi:
Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şimşek, söz konusu toplantının son dönemde gündeme gelen varlık barışı açısından da çok önemli bir etkinlik olduğunu belirterek, "Bir kaç yıldır, OECD, G20 bünyesinde vergi cenetlerine yönelik, özellikle çok ciddi bir çalışma söz konusu.
Geldiğimiz noktada muhtemelen önümüzdek br kaç ay içerisinde ülkeler arasında otomatik veri değişimini içerecek yeni bir sisteme doğru gideceğiz. Şu anda birçok ülkeyle bizim veri alışverişi yapmamızı sağlayan anlaşmalar var. Ama bunun şimdi bir adım ötesine geçme noktasındayız. Diyelim ki, Türk vatandaşlarının, şirketlerinin diğer ülkelerdeki hesaplarına, ekonomik faaliyetlerine ilişkin bilgiler, belli bir süre sonra, bu yapacağımız, atacağımız yeni adımlar çerçevesinde otomatik olarak karşılıklı bilgi değişimine doğru gidilecek.
Bazı ülkeler bu yönde de adımlar attılar. Türkiye olarak biz bu türdeki adımları destekliyoruz. Dolayısıyla bu vesileyle şunu vurgulamak istiyorum; varlık barışı belki de bu anlamda son bir fırsat. özellikle dışarıda kaynaklarını kayıtdışı olarak tutanlar açısından söylüyorum; vergilendirilmiş kazançsa, sorun yok. Ama vergilendirilmemiş kazanç söz konusuysa, bu anlamda yaptığımız son düzenleme aslında son bir fırsat gibi. Çünkü, Eylül ayında liderler düzeyindeki G20 zirvesinde bu otomatik bilgi değişimi muhtemelen kabul edilecek ve uygulamaya daha sonra geçilmiş olacak. Bizim birçok vergi cennetiyle tam bilgi değişimi için anlaşmalarımız söz konusu" diye konuştu.
HERKESİN YAŞAM TARZINA SAYGILIYIZ
Şimşek, alkol satışı hakkındaki kanunun yürürlüğe girdiği hatırlatılarak, söz konusu kanunun vergileri nasıl etkileyeceği sorulunca, "Alkol tüketiminin sınırlandırılmasından çok tanıtımının, reklamının özellikle de çocukların gençlerin alkol tüketiminin bunlara yönelik çabaların sınırlandırılmasına ilişkin bizim çıkan yasal düzenlemeyle alkol tüketimini yasaklama gibi bir anlayışımız olmaz. Biz, herkesin yaşam tarzına saygılıyız. Ancak bu son yapılan düzenleme alkol tüketimini etkilerse vergilerde tabiki bir erozyon söz konusu olabilir. Ama şu anda bizim o yönde bir öngörümüz, çalışmamız söz konusu değildir.
Burada önemli olan, zaten şu anda Batı’nın gelişmiş bir çok ülkesinde olan bir takım düzenlemeleri, sınırlamaları kendi mevzuatımıza dercetmiş bulunuyoruz. Burada önemli olan alkolun tanıtmının, reklamının sınırlandırılması. Dolayısıyla bir etki analizi şu anda söz konusu değildir. Ancak tüketime yansırsa, o zaman bir vergi yansıması olur. Zaten bizim alkollü ürünlerden aldığımız ÖTV toplamı yaklaşık 4.6 milyar lira. KDV ve Kurumlar Vergisi gibi bir takım hususları da dikkate alırsanız, belki bu rakam 8 milyar lira civarındadır. Şu an itibariyle bizim bu yönde herhangi bir öngörümüz söz konusu değil" dedi.