Güncelleme Tarihi:
Hükümetin büyük tartışma yaratan alkollü içecek yasağını genişleten düzenlemesi, komisyonda “Dördüncü Murat” benzetmeleri ve tartışmaları eşliğinde, değişiklikler yapılmak üzere alt komisyona sevkedildi. Alkollü içecek sınırlamasının “mevcut turizm belgeli tesisleri” etkileyeceği tartışmasına açıklık getiren teklif sahibi Recai Berber, Hürriyet’e “Kesinlikle onları kapsamıyor, ama düzenlemedeki ifade netleştirilecek” açıklaması yaptı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün tartışmalar arasında alt komisyona sevk edilen düzenlemeyle yeni açılacak işletmeler için 100 metre yasağı uygulanacak. Ancak mevcut işletmeler bu düzenlemeden etkilenmeyecek. Turizm tevşik belgeleri de turizm belgesi olarak değiştirilecek.
EDEP DERSİ KAVGASI
Görüşmeler sırasında CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’a söz verilmemesi üzerine tartışma çıktı. Tanal’ın Komisyon Başkanı Lütfi Elvan’a yönelik “Burası babanızın çiftliği değil” sözlerine AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu tepki gösterdi. Baştopçu’nun müdahalesine sinirlenen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Edepsizlik yapıyorsun. Yaşından başından utan. Yaşına başına bakmasam sana edep dersi veririm” çıkışı yaptı.
‘IV. MURAT’ BENZETMESİ
CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, teklif sahibi Recai Berber ile Süreyya Sadi Bilgiç hakkında İstanbul’da alkolü yasaklayan Dördüncü Murat benzetmesi yaptı. Ağbaba da “Dördüncü Murat’a da rahmet okuttunuz” dedi. Berber, firmaların depolarındaki alkollü içkileri kullanabilmesi için düzenlemelere geçiş dönemiyle ilgili süreler konulanacağını, yeni ürünler üretilene kadar mevcutların tüketilebileceğini söyledi.
YANLIŞ ANLAMA VAR, YASAK YOK
Berber, Hürriyet’in düzenlemenin 9. maddesine göre mevcut turizm belgeli tesislerinin 100 metre yasağında etkileneceği ve çoğunun kapatılacağı iddialarını anımsatması üzerine şunları söyledi:
“Halen turizm belgesiyle faaliyet gösteren hiçbir işyeri, bu düzenlemeden etkilenmeyecek. Dolayısıyla bu işletmelerin kapatılması söz konusu değli. Ancak, yeni başvuranlar için 100 metre şartı aranacak. Daha önce açılanlar için müktesep hakların (kazanılmış hak) korunması söz konusu. Ancak, bu hakların da ruhsat yenilemede kaybedileceği gibi endişeler var. Onları da giderecek bir formül bulacağız. Turizm ve ekonomi açısından özenli ve dengeli olacağız. Sadece bu madde değil, diğer maddelere ilişkin de düzenlemelerimiz var. Zaten bunları turizm teşvik belgesi değil, turizm belgesi olarak değiştireceğiz. Sürelerle ilgili bazı düzenlemeler de yapılacak. Bu nedenle alt komisyona sevk ettik.”