Güncelleme Tarihi:
Orta ölçekli bir savaş çıkarabilecek güçteki silahlar ile ilgili süreç şöyle gelişti:
'TAMİR İÇİN GELDİK' BEYANI
4 Nisan günü Libya bayraklı El-İntizar isimli balıkçı gemisi Tuzla’ya geldi. Gemi Malta’dan geliyordu ve Libya’ya gidecekti. Gemi kaptanı Gümrük’e yaptığı beyanda, tamir ve bakım için Tuzla’ya geldiklerini, işlemlerinin tamamlanması sonrası Libya’ya gideceklerini belirtti. Beyanda geminin boş olduğu da bildirildi.
Gemi Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bir tersaneye çekildi. Bu süreçte İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık İstihbarat Müdürlüğü’ne bir telefon ihbarı geldi. İhbarda, söz konusu gemide silah olabileceği ifade edildi.
Gümrük Muhafaza yetkilileri, geminin çıkış yapmak üzere olduğu bir anda Tuzla’ya gitti. Önceki gün sabah 08.30'da Kaçak İstihbarat Şube Amiri Taner Evin ve beraberindeki Gümrük Muhafaza görevlileri gemide arama yapılacağını belirtti. Gemi, detaylı arama yapılabilinmesi için Haydarpaşa Limanı’na çekildi. Gümrük Muhafaza ekipleri yaptıkları aramada büyük bir cephanelik buldu. Geminin soğuk hava deposundaa ve malzemelerin altında binlerce silahın bulunduğu tespit edildi.
GEMİDE CEPHANE ÇIKTI
Silahların tek-tek sayımı yapıldı ve ortaya şöyle bir tablo çıktı:
990 adet pompalı tüfek, 199 adet 7.65 milimetre tabanca, 210 adet 9 milimetre tabanca, 5000 adet 7.65 tabanca mermisi, 260 adet uzun namlulu tüfek fişeği, 2 adet gaz maskesi ve 251 bin adet av fişeği.
Silahların tamamının Türkiye’den temin edildiği belirlendi. Bazı silahların kabzasında Osmanlı Tuğrası’nın olduğu anlaşıldı.
2 KİŞİ TUTUKLANDI
Gemi kaptanı ve mürettebat sorguya alındı. Mürettebatın Endonezyalı oldukları anlaşıldı. Libyalı kaptan, geminin kendi üstüne ait olduğunu ancak gerçekte şirket sahiplerinin Libya’dan başka kişiler olduğunu söyledi. Gemide bulunan silahlardan da haberinin olmadığını, geminin tamir-bakımı için şirket sahiplerinin temasa geçtikleri S. Ç.’ın malzemeleri getirdiğini söyledi. S. Ç. de ifadesinde, kendisinin gemiye yalnızca boya malzemesi koyduğunu söyledi.
Libyalı kaptan I.M.A. ve silahları temin ettiği belirlenen S.Ç. dün İstanbul Anadolu Adliyesi Savcılığı’na sevk edildi. Her iki isim de tutuklandı. Konuya yakın kaynaklar, Türkiye'deki asıl tedarikçiler ve Libyalı alıcıların yapılacak detaylı soruşturma sonrası ortaya çıkarılabilineceğini kaydetti.
BAYİLERDEN TOPLAMIŞ OLABİLİRLER
Ele geçirilen mühimmat arasında ürünleri bulunan Gürel Fişek Sanayii’nin sahibi Ziya Güler “Bizim ürünlerin onlara nasıl geçtiğini bilmiyorum. Bizden direk alamazlar. Çünkü ruhsat göstermeleri gerekir. Biz bayilerimize veriyoruz. Bizim mal verdiğimiz bayilerden toplamış olabilirler. Biz ayrıca ihracat yapıyoruz. Kaçak olarak göndermeye zaten ihtiyacımız yok” dedi.
YEMEN’E DE GÖNDERİLMEK İSTENDİ
Libya’ya gönderilmek üzere olan silahların son anda ele geçirilmesinden önce daha önce de Yemen’e de silah sevkiyatı yapılmak istenmişti. Geçtiğimiz aylarda yapılan operasyonların birinde bisküvi kutularının içinde 120 milyon dolar değerindeki 5 bin 412 silah, Aden Limanı’nda da ‘plastik ev eşyası’ olarak beyan edilen 3 bin 780 adet silah daha ele geçirilmişti. Yine geçtiğimiz yıl Ocak ayında Kilis’te bulunan Öncüpınar Sınır Kapısı’nda, İran’dan geldiği iddia edilen 5 TIR dolusu bomba ve silah ele geçirilmişti.
dgokce@hurriyet.com.tr