Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de ‘çubuk’, ‘kılçık’ veya ‘çatı anteni’ olarak tabir edilen alıcılarla izlenebilen karasal yayın, yerini antensiz ‘sayısal karasal yayına’ bırakıyor. Sayısal karasal yayınla birlikte 11’i yüksek çözünürlüklü (HD) olmak üzere toplamda 33 ulusal televizyon kanalı ücretsiz olarak izlenebilecek. ‘In-door reception’ (kapalı alan erişim) özelliği sayesinde evin dışında herhangi bir antene gerek duymadan sinyal alınmasına imkan tanıyan sayısal karasal yayın, USB bellek boyutlarındaki bir kutu sayesinde seyredilecek. ‘DVB-T 2 Embedded’ özelliği bulunan televizyonlar ise hiç bir aparata gerek duymadan bu yayına ulaşabilecek. Ancak televizyonunda bu özellik bulunmayanlar, fiyatları 50-100 lira arasında değişen aparatlarla sayısal yayını izleyebilecek.
300 MİLYON EURO YATIRIM
Turksat’a yaptığı 500 milyon dolarlık yatırımla iki uydu fırlatan devlet, sayısal yayının ihtiyaç duyduğu 300 milyon Euro’luk yatırım için özel sektöre ‘elini taşın altına koy’ dedi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) talebi doğrultusunda TRT ve özel televizyon kanallarının da ortağı olduğu Anten TV adında yeni bir şirket kurulduğunu anlatan Doğan TV Holding Teknik Grup Başkanı Hakan Tümer, “İhale tamamlandıktan sonra, yayının başlaması için Anten TV 300 milyon euroluk bir yatırım yapacak. İhale sonuçlandıktan 1.5 ay sonra sıralamaya giren kanallar analog yayınlarını kapatacak. 2013 yılı sonundan itibaren kademeli olarak dijital yayına geçilecek. 2015 Mart ayına kadar analog yayın bitecek” diye konuştu.
600 MİLYON LİRA KAZANACAK
ABD ve AB’nin de aynı yayın için gereken yatırımları devlet bütçesinden karşıladığını hatırlatan Hakan Tümer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sayısal yayın ihalesiyle birlikte devletin kasasına 600 milyon lira girecek. Karasal yayından boşalacak frekans da mobil operatör şirketlerinin 4G ihalesi için kullanılacak. Devlet burada gereçekleştireceği ihaleden de para kazanacak.”
Uydu kullanımı üçe katlanacak
SAYISAL karasal yayının ücretsiz kullanımı nedeniyle uydu yayınlarının tehlikeye girmeyeceğini savunan Türkiye Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Başkanı Hayrettin Özaydın ise şunları söyledi: “Turksat 500 milyon dolarlık yatırımla 2 uydu fırlattı. 2014 yılında iki uydu da devreye girerek şu anki uydu kullanımını 3’e katlayacak. Her yıl 1.5 milyon kutunun yenilendiği Türkiye uydu sistemleri sektörü hem iç pazara hem de ihracatta büyüyor. Bugün 35 liraya uydu alıcısı alıp 3 bin kanal izleyebiliyorsunuz. Turksat kanal güncelleme sistemiyle artık bütün yeni çıkan kanallar, otomatik olarak uydudan güncelleniyor. Uydu kullanımı daha da kolay hale getiriliyor.” Çanak antenlerin yarattığı çirkin görüntünün ortadan kaldırılması ve doğru, uygulanabilir bir yöntem için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Hayrettin Özaydın, şöyle konuştu: “Türkiye olarak Dünya Uydu Birliği’nin başkanlığını yürütüyoruz. ‘Tek anten, tek kutu’ hedefimiz var. Fransa’da toplantı yaptık. Çanak antenler çatıya konup sigortalı olacak. Binalarda kurulacak olan sistemin doğru kişiler tarafından yapılıp yapılmadığını kontrol etmek için de çalışıyoruz. Ancak bugün ruhsat aşamasındaki binanın tv tesisatının onayını PTT yapıyor. Halbuki bunun artık sektörü temsil eden kurumlarca yapılması gerekiyor.”
100 evden 65’i uydu kullanıyor
* Her 100 evden 65’inde uydu sistemleri kullanılıyor.
* 2012 yılında 3 milyon 816 bin adet uydu alıcısı satıldı.
* 281 bin uydu alıcısı adedi ithal edildi.
* Türkiye’deki 17 üretici firma yılda 11 milyon uydu alıcısı üretiyor
* 48 ülkeye yıllık 430 milyon dolarlık ihracat yapılıyor
* Pazarın yüzde 80’ini yerli oyuncular temsil ediyor
* Her yıl 1.5 milyon kutu yenileniyor.
* Her yıl uydu kullanıcısı 1.8 milyon artıyor.
* Bu da her yıl 1.8 milyon kişi uyduya geçiyor.
İlk tercih Kanal D’nin
RTÜK, ulusal karasal sayısal televizyon yayın lisansı sıralama ihalesinin ilk gününde, genel yayın türünde HD yayın yapma lisansı alan 8 yayıncı kuruluş ile bu kuruluşların kumanda üzerindeki sıralamalarını belirledi. TRT kumandanın bir numarasında yeralırken Kanal D ise kumanda üzerinde sıralama için ilk tercih yapma hakkını kazandı. Dün düzenlenen ikinci ihalede ise 11 standart çözünürlüklü yayın tekniğiyle genel türde ulusal televizyon yayın lisansı için teklif verildi. Bugün ise 11 standart çözünürlüklü yayın tekniğiyle tematik türde ulusal televizyon yayın lisansı ve 3 yüksek çözünürlüklü yayın tekniğiyle tematik türde ulusal
televizyon yayın lisansı için teklifler alınacak.
Hareket halinde HD kalitesinde TV keyfi
* Türkiye’nin yüzde 10’u karasal yayın izliyor.
* Karasal sayısal yayın 1 kanalın kapladığı alana 8 kanalın sığmasını sağlıyor.
* Türkiye’nin 370 noktasında, her kuruluşun kendisine ait birer vericisi varken, sayısal yayınla birlikte 370 noktada tek verici anten olacak.
* Sayısal yayın, ücretsiz olmasının yanında hareketli ve kesintisiz sinyal alma özelliğine de sahip. Bu sayede otomobil ve otobüs yolculuklarında kesintisiz ve yüksek kalitede televizyon izlemek mümkün hale gelecek.
* Alıcısı olmayan dizüstü bilgisayarlara takılacak USB sayesine artık her yerden TV izlenebilecek.
Dijital platformda yerli kullanılıyor
TÜRKİYE’de dijital uydu üretiminin hızla geliştiğini, D-Smart ve Dijitürk gibi dijital platformlarının 2010 yılından bu yana yerli üreticileri tercih etmeye başladığını belirten Hayrettin Özaydın, “Yaklaşık 5 milyon dijital platform kullanıcısı var. Bu platformlar da her geçen gün kullanıcı sayısını arttırıyor” diye konuştu.