Bankada parası olana önemli haber

Güncelleme Tarihi:

Bankada parası olana önemli haber
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2013 12:23

Hükümet mevduatta vadeleri uzatmak için vergilerde yeni bir ayarlamaya gitti. Buna göre daha önce tüm vadeler için yüzde 15 olan stopaj oranı vade uzunlukları göz önüne alınarak düşürüldü. Ayrıca parasını vadesinden önce çekenlere çeşitli haklar sağlandı.

Haberin Devamı

Resmi Gazete'de bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, vadesiz ve 6 aya kadar olan vadeli hesaplardan yüzde 15 stopaj alınmaya devam edilecek. Ancak bu oran 6 ay-1 yıl arası mevduatlarda yüzde 12 olacak. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 stopaj alınacak.

Hükümet bu hamle ile Türkiye'de ortalama iki ay olan mevduat vadelerini uzatmayı hedefliyor.

DÖVİZ MEVDUATLARA DA DÜZENLEME

Haberin Devamı

Öte yandan yine Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Döviz Tevdiat hesaplarına daha önce vadesinden bağımsız olarak yüzde 15  oranında uygulanan gelir vergisi stopajı, 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18'e çıkarıldı. 6-12 ay arası vadeli hesaplar için yüzde 15 olarak korunurken, 12 aydan uzun vadeli hesaplar  için ise yüzde 13'e çekildi.

VADESİNDEN ÖNCE ÇEKENE KOLAYLIK GETİRİLDİ

Yeni kararları değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mevduatta gelir vergisi stopaj oranının vadeye göre farklılaştırılması ve uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesiyle 1 yıl ve üzeri vadeli mevduatın toplam mevduat içindeki payında önemli artış beklediklerini açıkladı.

Bankalardaki tasarruf mevduatı vadelerinin ve özel şirketlerin borçlanma  vadelerinin uzatılmasının da ülkenin finansal istikrarına katkı yapacağını vurgulayan Babacan, uzun vadeli mevduat için vadeden önce çekim kolaylığı getirilmesi yönündeki karara da dikkat çekti.

Babacan, şu bilgileri  verdi:

"Vadeden önce mevduatın tümünün çekilmesi halinde ise uğranılan getiri kaybına sınır getirildi. Getirilen düzenleme ile hesap sahiplerine, 1 yıl veya daha uzun vadeli faiz/kar payı ödemeli hesaplar için en fazla iki defa vadeden önce çekim hakkı tanınarak toplamda anaparanın yüzde 50'sine, birikimli hesaplar için ise en fazla üç defa vadeden önce çekim hakkı tanınarak toplamda anaparanın  yüzde 50'sine kadar kısmi çekim hakkı tanındı. Belirtilen sayı ve paylar  kapsamında vadeden önce çekimlerde çekilen kısım için biriken faiz/kar payının  yüzde 100'üne kadar, bunların üzerindeki çekimlerde ise biriken faiz/kar payı  tutarının en fazla yüzde 50'sine kadar mudiye faiz/kar payı ödenebilmesi mümkün  hale geldi. Bu iki düzenleme ile özellikle bir yıl ve üzeri vadeli mevduatın  toplam mevduat içindeki payında önemli bir artış olması bekleniyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!