Güncelleme Tarihi:
Dün itibariyle karara bağlanan anlaşmaya göre, şirketin tamamı Oyak Grubu'nun bünyesine geçecek.
İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Türkiye genelinde 245, Ege Bölgesi'nde ise 26'ıncı en büyük tesis olarak yer alan şirket, 75 ülkeye önemli oranda ihracat kapasitesine de sahip bulunuyor.
2011 yılında 314 milyon liralık satış cirosu yakalayan Akdeniz Kimya, bu dönemde 103 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Şirketin 450'den fazla çalışanı bulunuyor.
PVC SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ OYUNCU
Akdeniz Kimya'nın ürettiği kimyasallar, PVC bazlı sert pencere ve yapı profilleri, boru, enjeksiyon ürünleri, kablo izolasyon, yüzey kaplama, suni deri, ayakkabı tabanı gibi ürünlerin katkı maddesi olarak kullanılıyor.
1976’DA KURULDU Akdeniz Kimya, 1976 yılında PVC stabilizatörler ile çeşitli endüstriyel kimyasalların üretim ve pazarlamasını gerçekleştirmek üzere İzmir’de kuruldu. Akdeniz Kimya stabilizatör hammaddelerinin yüzde 100’ünü kendi bünyesinde üretiyor. Yoğun bir ar-ge çalışması yürüten şirket, PVC endüstrisinde kullanılabilecek her türlü girdiyi kendi bünyesinde üretmeyi amaçlıyor. Heris ailesi ayıca İzmir'deki ilk özel liman olan Nemport'un da sahibi konumunda.
Yaklaşık altı aydır süren pazarlık sürecinde Oyak Girişim'in finansal danışmanlığını Pragma, One Equity'nin danışmanlığını ise Standart Ünlü şirketleri gerçekleştirdi. Akdeniz Kimya'yı ise bu süreçte Citibank temsil etti.
YERLİ GRUP TERCİH EDİLDİ
Konuya yakın kişilerden alınan bilgiye göre pazarlık sürecinde One Equity Fonu, şirketin yüzde 70'ini alıp, yüzde 30'luk kısmının Heris Ailesi'nde kalmasını istedi. Şirketin tamamını satmak isteyen Heris ailesi ise bu öneriye sıcak bakmadı. Oyak Girişim ise şirketin tamamına talip oldu. Sürecin sonunda hem yerli olması hem de şirketin tamamına talip olması nedeniyle Oyak Girişim ile el sıkışma kararı alındı.
Konuyla ilgili açıklama için başvurduğumu taraflarca bir açıklama yapılmadı.