Yunanistan'a büyük müjde

Güncelleme Tarihi:

Yunanistana büyük müjde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2012 21:50

Kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's(S&P), Yunanistan'ın kredi notunu altı seviye birden yükselterek seçici temerrüt düzeyin olan 'SD'den B-'ye getirdi. S&P, Avrupa ülkelerini Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalması için verdikleri çabadan dolayı da kutladı.

Haberin Devamı

Bu not S&P'nin 2011'den beri Yunanistan'a verdiği en yüksek not oldu. Şirket, Avrupa devletleriyle beraber Yunan hükümetini de harcamalarını kısmak için gösterdikleri gayretten dolayı tebrik etti.

Yunanistan’ı geçen Şubat ayında ve geçen 5 Aralık’da iki kez SD’ye düşüren S&P’nin notunu 6 basamak birden yükseltmesinin nedenleri şunlar oldu:

1.Yunanistan’ın Avrupa Finansal İstikrar Fonu’nun verdiği 11.3 milyar euro ile 31 milyar euro’luk devlet tahvillerini geri satın alarak borcunu 20 milyar euro “hafifletmesi”.
2. Euro Bölgesi’nin 34.4 milyar euro’luk kredi dilimini 6 aylık gecikmeyle de olsa nihayet Yunanistan’a vermesi. Atina’da memnuniyetle karşılanan  S&P’nin açıklamasında, Yunanistan’ın uzun vadeli perspektifinin artık istikarlı bir sürece girdiğini vurgulandı.  Bu ifade, S&P’nin Yunanistan’ı  kredi itibar notunu en azından önümüzdeki 6 ay içinde düşürmeyeceği anlamına geliyor.

Açıklamada ayrıca,  Yunan hükümetinin AB ve IMF’nin programına harfiyen uyması halinde ülkenin kredi itibar notunu daha da yükseltilebileceği kaydedildi. 

AB ve IMF, geçen hafta Yunanistan'a kurtarma programındaki ikinci dilimden yaklaşık 50 milyar euro önermişti. Yunanistan'a kurtarma paketinden toplam 240 milyar euro gelecek.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN BİR KADEME ALTINDA

S&P, Türkiye'nin kredi notunu ise durağan görünümle yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altı olan BB düzeyinde tutuyor. Yunanistan B- notu ile Türkiye'nin hemen bir kademe altına kadar yükselmiş oldu.

BB düzeyindeki bir ülke spekülatif özellikte olup belirsizlikler taşıdığı anlamına geliyor. BB'den daha düşük bir not olan B- düzeyi ise ülkenin mali yükümlülükleri karşılayacak kapasiteye sahip olmakla birlikte terse dönen mali, ekonomik ve işletmeciliğe ilişkin koşullarda daha fazla kırılgan olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte her iki kredi notu da söz konusu ülkenin yatırım yapılamaz konumda olduğunu gösteriyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!