Güncelleme Tarihi:
Dış Ekonomik İliskiler Kurulu (DEIK) Türk-Amerikan İs Konseyi davetlisi olarak İstanbul'a gelen Armitage, “Ben bazı Türklerin ve Amerikalıların bu işin (Suriye'de yaşananların) karmaşıklığının yeterince anladığından emin değilim.
Birçok insan Arap Baharı çerçevesinde, Tunus, Mısır, Libya'da olanlar gördü, fakat Suriye farklı. Öncekilerde yozlaşmaya, eşit fırsatların sunulmamasına, liderliğe karşı bir reaksiyon şeklindeydi. Fakat Suriye mevzusunun etnik eğilimleri olan bir sivil savaş olduğunu düşünüyorum. Türkiye ve ABD'nin son derece tedbirli hareket etmesi gerekiyor. Ben de bu iş başladığında, meselenin 6 aydan fazla sürmeyeceğini ve sonrasında ise bir çözüm oluşacağının düşünüyordum” dedi.
Armitage sözlerine şöyle devam etti:
“Biz de, Türkiye'den arkadaşlarımız da yeterince iyi değerlendirme de bulunamadı. (Suriye'de) ordu parçalanmadı, bölünmedi. Bu şekilde krizin devam etmesi kabul edilebilir birşey değil tabii ki. İkinci konu da, Suriye'de kimyasal ve biyolojik silahların olduğu söyleniyor. Eğer bunların kullanılmaması güvence altına alınmazsa, ilk etapta Türkiye için, uzun vadede de ABD için tehdit oluşabilir. Ben uluslararası toplumun yakın zamanda (Suriye'ye) müdahalede bulunma isteğinin olduğunu sanmıyorum.”
İLİŞKİLERDEN UMUTLUYUM
Armitage, Türkiye ve ABD'nin ticari ilişkilerini geliştirmelerinden yana son derece umutlu olduğunu dile getirerek, “Dünyanın farklı yerlerinde bazı gelişmeler var ki ben bunların Türkiye'ye faydalı olabileceğini düşünüyorum. Örneğin yakın zamanda Çin ekonomisinin büyüme büyük oranda yavaşladı ve birçok Amerikalı yatırımcı yatırım yapmak için başka yerleri arıyor. Peki neresi olabilir? 75 milyonluk genç ve büyüyen nüfusu, modern ve güçlü demokrasisi ile geçiş noktasında yer alan Türkiye, yatırım yapmak için heyecan verici bir ülke” ifadelerini kullandı.
Armitage, Amerikalıların Türkiye ile ilgili artık daha akıllıca davrandığını söyleyerek, “Bu söylediklerim benim Asya'daki deneyimlerime ve ABD ile olan bağıma dayanıyor. Suriye ile yaşanan güçlüklere ve son yıllarda tırmanan PKK problemine rağmen, ABD'de daha giderek daha fazla Amerikan iş adamı Türkiye'nin öneminin farkına varıyor” değerlendirmesini yaptı.
“İhracatınız yüzde 22 arttı”
Daha önce George W.Bush'un ilk döneminde (2001-2005) Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevinde bulunan ve Vietnam gazisi olan Armitage, 14 farklı şirketten 17 kişilik bir Amerikan iş dünyasından bir heyetle Türkiye'yi ziyaret ettiklerini belirterek, “Konsey Başkanı olmamın hemen ardından Sayın Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül bir görüşmemizde bizim Türkiye'de yeteri kadar yatırımımızın olmamasını ve Türkiye'nin ABD'ye yeteri kadar ihracat yapmamasını eleştirmişti. Şunu belirtmekten son derece memnuniyet duyuyorum ki, yılın ilk altı ayı itibariyle, Türkiye'nin ABD'ye olan ihracatı yüzde 22 oranında artış gösterdi. Yıl sonu itibariyle, bunun daha da fazla olmasını bekliyoruz. Sayın Gül eleştirdi, biz düzelttik. Halen kat edeceğimiz yolumuz var ama istikametten memnunuz” dedi.
Yakın zamanda, Türkiye'nin en büyük elektrik direği üreticilerinden Mitaş'ın, ABD'de Teksas'ın Kaufman bölgesinde 100 milyon dolarlık bir yeni fabrika kurmak için temel attığını belirten Armitage, yine ABD'li 3M'in, Çerkezköy'de 500 milyon dolarlık yatırımla 1000 kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.
“Türkiye daha fazla desteği hak ediyor”
ABD siyaset dünyası ile yakın bağları bilinen Armitage, son aylarda artan bölgesel gerilime de dikkat çekerek, “Açık bir şekilde, sınırınızda şiddet ortamı varsa, ulusal ekonominin durumunda da tehdit var demektir. Ancak, küresel ekonomik krize rağmen, Türkiye'nin ekonomik büyümesi son yıllarda oranlarda büyüme kaydetti ve önümüzdeki yıl için yaklaşık yüzde 3,5 oranında bir büyüme bekleniyor. Türkiye'deki arkadaşlarımız bu büyüme oranına alışık olmayabilirler. Fakat Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD bu büyüme oranını yakalamaktan memnuniyet duyardı” ifadelerini kullandı.
ABD'nin Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğini söyleyen Armitage,”Türkiye'nin şu anda omuzlarında ciddi bir yük var ve bu anlamda Türkiye daha fazla desteği hak ediyor. Türkiye'nin sınırındaki bu insani problem eğer devam ederse, eminim ki ABD, Türkiye'nin omzundaki insani yükün hafifletilmesi için maddi yardım toplanmasından, gerekli hizmet ve ürünlerin sağlanmasına kadar önderlik edecektir” dedi.
Armitage, “Türk iş dünyasında artık daha fazla güven görüyorum. Bu güven (Suriye'ye bombalarının Türkiye'ye düştüğü sırada) sınırda yaşananlara rağmen borsayı desteklemeye devam etti ve kısmen daha az etkilenmesine neden oldu” görüşünü paylaştı.