Güncelleme Tarihi:
Konferansta konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji ve yeşil teknolojilerin kullanılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Yıldız, Türkiye’nin enerji ithalatının yüksek rakamlarda olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’deki araç sayısı 8 milyondan 16 milyona çıktı. Bizim yaptığımız enerji ithalatının yüzde 63’ünü ulaştırma sektörü kullanıyor. Ulaştırma sektöründe kullanılan petrol, enerji sektöründe kullanılandan daha hızlı büyüdü. Bu araçların mutlaka yeşil teknolojilere uygun üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Bedelini doğa ödüyor
Yıldız, dünyadaki teknolojik gelişmelerin önüne geçilemez olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Her teknolojik buluşun bedelini çevre ödüyor. Dünyanın hala petrol ve doğalgazdan elde edilen enerji miktarı yüzde 50 civarında. Yüzde 30’da kömürden geliyor. Nefes aralığı yüzde 20’lik dilimde. Bunun aşılması dengeyi sağlayarak olabilir. Yenilebilir enerji ile ilgili atağımız var. Ancak enerji verimliliği konusunda kat edecek çok yolumuz var. Japonya ve Avrupa bu konuda daha önde. Yenilenebilir enerji kaynaklarının da ön plana alındığını göreceğiz. 10 yıl içinde ciddi işler yapıldı. Rüzgarla alakalı 11 bin megavatlık lisans alımı yapıldı. Bundan sonraki dönemde de bir bu kadar daha alım gerçekleşecek. Teknolojilerin doğaya ödettiklerini minimuma indirmemiz gerekiyor.”
Fark açılıyor
Gelişmiş ülkelerle, fakir ülkeler arasında farkların giderek açıldığını belirten Bakan Yıldız, “Doğumların ölümlerden 1.5 kat fazla olduğu bir ortamdayız. 1.2 milyar insan temiz suya ulaşamazken, 1.4 milyar insan ise elektrik ile tanışmadı. Sürdürülebilir olmaktan bahsediyorsak dengeli bir dağılıma ihtiyacımız var. Bir yanda kilometrelerce yüksekten atlayan Felix’e bu imkanı tanıyan teknoloji, diğer yanda hala fakir ülkeler. İki dünya arasındaki uçurum giderek büyüyor. Yoksul ülkeler daha da uzaklaşıyor dünyadan” dedi.
‘Karbon salınımını azaltmak için çok fazla zamanımız yok’
Tüketim azalmalı
Son kullanıcıların enerji kullanımının düşürülmesi gerektiğini ifade eden Tuncer, evde yapılacak 1 birimlik tasarrufun, 3 birimlik petrol tasarrufuna denk geldiğini söyledi. Tuncer, şöyle devam etti: “Çevre bilincinin artırılması gerekiyor. Bu konudaki Ar-Ge çalışmaları da yapılıyor. Türk ekonomisi açısından yüzde 20’lik enerji tasarrufu demek ülke ekonomisi için 60 milyar dolarlık tasarruf demek.”
Dünyanın içinde bulunduğu hızlı değişim ve küreselleşmenin, beraberinde yeni iş fırsatları getirdiğini dile getiren Tuncer, “En sonunda kaçınılmaz olarak daha fazla enerji ihtiyacı oluyor. 2050’de bugünkünün 2 katı enerji harcanacak. Özellikle özel sektörde yer alan şirketler daha az kaynakla daha çok sonuç çabası içine girdi. Artık dünya bu konudaki endişe duymaktan çok bir şeyler yapmak için gayret etmeli” dedi.