Güncelleme Tarihi:
Seyahat için gittiği Gürcistan’dan geçen Cuma günü dönen Korkmaz Yiğit, hakkındaki kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alındı. Cumartesi günü Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na çıkartılan Yiğit, buradaki işlemlerinin ardından tutuklanarak önce Metris Cezaevi’ne oradan da Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Aldığı cezanın infazı nedeniyle 18 ay cezaevinde kalacak olan Yiğit’in avukatı Kerem Hasbakkal, Türkbank ve Bank Ekspres davaları nedeniyle toplam 243 gün cezaevinde kaldığını belirterek bu sürenin Yiğit’in infazından düşürülmesi için davanın görüldüğü İstanbul 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’ne dilekçe verdi.
“İDDİALAR ASILSIZ”
Yiğit’in aldığı cezaya konu dairenin borç nedeniyle ihaleye çıkartılarak satıldığını belirten avukatı Kerem Hasbakkal, satıştan sonra dairedeki mutfak dolabı, raf, banyo ve duşakabin dolapları ile jakuzi gibi eşyaların söküldüğü iddiasının asılsız olduğunu söyledi. İhale sonucu daireyi satın alan Erhas Ltd. Şti. sahibi Hasan Şer’in, Korkmaz Yiğit’in dairede bulunan jakuzi, duşakabin, mutfak dolabı gibi eşyaları söküp aldığını daha sonra da bu eşyaları Yiğit’ten para karşılığında geri aldığını iddia ettiğini belirten avukat Hasbakkal, bu satışa ilişkin belgenin de dosyaya delil olarak konulduğunu söyledi. Avukat Kerem Hasbakkal, “Hükme esas teşkil eden bu belgede sahtecilik yapıldığı İstanbul 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava ile kesinleşti. Belgeyi dosyaya koyan avukata verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası da Yargıtayca onanarak kesinleşti. Bu gerekçelerle yargılanmanın yenilenmesi için başvuruda bulunduk. Bu başvurumuz şu anda incelemede. Buna paralel olarak da daha önce Türkbank ve Bank Ekspres davaları nedeniyle cezaevinde kaldığı sürenin infazından düşürülmesi için başvuruda bulunduk. Suç tarihinde ihalenin kesinleşmesine rağmen dairenin kullanım hakkı Korkmaz Yiğit’te olmasına rağmen bu hüküm verildi” dedi.
YARGILAMA 11 YIL SÜRDÜ
Ulus Platin Konutları’nda bulunan dairesi 2001’de ihale ile satılan Korkmaz Yiğit, daireyi satın alan Erhas Ltd. Şti.’nin sahibi Hasar Şer’in şikayeti üzerine “nitelikli hırsızlık “ suçundan yardımcısı Canay Fencimen ile yargılanmaya başladı. İstanbul 2’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamanın sonunda Yiğit, yetkisiz anahtarla daireyi açıp eşyaları aldığı gerekçesi ile 3 yıl 9 ay hapse çarptırıldı. Yapılan itiraz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay, eski yasa ve yeni yasa arasında karşılaştırma yapılmadığı gerekçesi ile yerel mahkemece verilen kararı usulden bozdu. Bozma kararının ardından yapılan ikinci yargılama sonucunda da Yiğit’e “nitelikli hırsızlık” suçundan verilen hapis cezası Temmuz 2012’de Yargıtayca onandı.
BANK EKSPRES VE TÜRKBANK DAVASINDA ZAMAN AŞIMINA GİREREK ORTADAN KALKTI
Usulsüz kredi vererek zarara uğratıldığı gerekçesi ile yönetimine el konulan Bank Ekspres’in eski sahibi Korkmaz Yiğit ile birlikte 39 sanığın ’dolandırıcılık’ iddiasıyla yargılandığı Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi sanıkların suçlarının, ‘emniyeti suiistimal’ olduğunu belirterek, bu suçun da af yasası kapsamında değerlendirip hükme bağlanmasını beş yıl ertelemişti. Ancak, Yargıtay 11.
Ceza Dairesi, bu kararı, ‘sanıkların suçu nitelikli dolandırıcılıktır’ diyerek bozmuştu. Daire, 2004’deki kararında Yiğit’in aşçısı, şoförü, sekreteri, işçisi ve bahçıvanının da aralarında bulunduğu kişilere paravan şirketler kurdurulduğuna ve bu şirketler üzerinden kredi verildiğine dikkat çekilerek ‘nitelikli dolandırıcılık” suçundan cezalandırılması istenmişti. Bozma kararının ardından Yiğit ve diğer sanıklar yeniden yargılanmıştı. Ancak yerel mahkeme, ‘bu dolandırıcılık değil, emniyeti suiistimal ve af kapsamına girer’ yolundaki ilk kararında direnmişti. Direnme nedeniyle de dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gönderilmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurul’u, tüm sanıklara atılı suçta zaman aşımı süresinin dolduğuna karar vermesi üzerine dava ortadan kalkmıştı.
Türkbank ihalesine fesat karıştırdığı gerekçesi ile İstanbul 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Korkmaz Yiğit, 3 yıl 9 ay 2 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosya üzerinde inceleme yapan Yargıtay, Korkmaz Yiğit’e verilen mahkumiyet kararını zaman aşımına girdiği için bozarak davayı ortadan kaldırmıştı.