Devler vergiden ‘balık’ gibi kaçıyor

Güncelleme Tarihi:

Devler vergiden ‘balık’ gibi kaçıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2012 13:021dk okuma

ABD 16 trilyon doları bulan bütçe açığına çözüm ararken, merkezi bu ülkede bulunan Hewlett Packard ve Microsoft gibi küresel şirketlerin vergiden kaçınma yöntemleri duyanları şaşırtıyor.

Haberin Devamı

ABD’deki 16 trilyon dolarlık bütçe açığı krizine çözüm aranırken, üzerinde tartışılan konulardan bir tanesi de ABD’li firmaların yurt dışında elde ettikleri karların vergilendirilmesi. Bloomberg’in hesaplarına göre ABD’li uluslararası şirketlerin ödemeyi ertelediği vergi toplamı 187 milyar doları buluyor.

ABD vergi kanunlarına göre uluslararası şirketler yurt dışından elde ettikleri gelirleri ülkeye getirmeyip yabancı ülkelerde bırakmaları halinde bu gelirler üzerinden hesaplanan vergiyi erteleme hakkına sahip. Mortgage krizinin yaşandığı 2008 yılında çokuluslu şirketlerin gelirlerini yurtdışında bırakmaları nedeniyle ABD Hazinesi 90 milyar dolar kaybetti.

Bu yöntemle vergi ödemeyi erteleyenler arasında dev şirketler de bulunuyor. Senato alt komitesi tarafından yapılan araştırmaya göre yazılım devi Microsoft, yurt dışında elde ettiği karı üç farklı ülkede bulunan ortaklarında bırakıyor. Bu yöntem ile Microsoft, son üç yılda 6.5 milyar dolar vergi ödeme zorunluluğundan kaçındı.

Haberin Devamı

Bilgisayar üreticisi Hewlett Packard’ın (HP) yöntemi ise daha farklı. HP yurtdışından elde ettiği geliri bağlı ortaklarına borçlanma yönetimi ile ABD’ye sokuyor. Merkeze yurtdışından gelen gelir, kayıtlarda borç olarak gözüktüğü için vergilendirilemiyor. İnternet arama motoru devi Google’un ise 2007-2009 yılları arasında ödemeyi ertelediği vergi miktarı ise 3.1 milyar dolar.

ABD’li sosyal sorumluluk kurumu ‘Citizens for Tax Justice’’in yaptığı hesaplara göre, şirketlerin yurtdışında elde ettiği gelirlerden doğan vergiler toplanırsa ABD hazinesinin geliri gelecek on yıl içinde tahmini 583 milyar dolar artacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!