Sucukta tavukla dananın yolları artık ayrılıyor

Güncelleme Tarihi:

Sucukta tavukla dananın yolları artık ayrılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2012 00:00

Kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün üretilemeyecek, ancak kırmızı etler ve kanatlı etleri kendi içinde karıştırılarak ürünler üretilebilecek. Sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Uymayana idari yaptırım var.

Haberin Devamı

GIDA, Tarım ve Hayvancılık  Bakanlığı’nın et ile et ürünlerindeki sahtekarlığı önlemek amacıyla hazırladığı düzenlemenin ana çerçevesi belli oldu.
Bakanlık tarafından sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarının önüne geçmek için hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliğ Taslağı” görüşe açıldı.

Buna göre, kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek. Yeni düzenlemeye göre, ancak kırmızı etler ve kanatlı etleri kendi  içinde karıştırılarak ürünler üretilebilecek. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun  eti karışımından sosis, salam gibi ürünler üretebilecek. Halen yürürlükte olan  Türk Gıda Kodeksi Et Ürünleri Tebliği’nde, kırmızı et ve kanatlı etinin  karıştırılarak et ürünleri üretimine izin veriliyor.

Haberin Devamı

Mevcut uygulamada salam, sosis gibi emülsifiye et ürünlerinde mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması)  kullanımına izin verilirken, yeni tebliğ taslağı ile mekanik olarak ayrılmış  etlerin tebliğ kapsamında yer alan bütün ürünlerde kullanımına izin  verilmeyecek.
Mevcut uygulamada “Isıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün” olarak  adlandırılan ürün; yeni tebliğde “Isıl işlem görmüş sucuk” olarak  adlandırılacak.

Soya, nişasta yok       

Taslağa göre, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere,  köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile  soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Tebliğ taslağı kapsamında fermente sucuk, ısıl işlem görmüş sucuk, köfte,  döner, kavurma, pastırma gibi et ürünlerine ilişkin ürün tanımları ve ürünlere  ait özellikler belirlenirken, bu ürünlere monosodyum glutamat gibi katkı  maddeleri ile et aromaları katılamayacak.

Yeni düzenleme ile ürünlere ilişkin genel etiketleme kurallarına ek  olarak özel kurallar da belirlendi. Buna göre, ürün isimleri, aynı renk ve yazı  karakterinde olacak ve yazıdaki harf büyüklüğü en az 3 mm olacak şekilde  belirtilecek.

15 Ekim’e kadar süre

Bakanlık, ilgili kamu, kurum ve kuruluşları ile üniversitelere görüş  bildirmeleri için 15 Ekim tarihine kadar süre verirken, tebliğ taslağına gelen  görüşler değerlendirildikten ve taslağın Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu’nda son  hali verildikten sonra yayıma gönderilecek. Taslağa göre halen faaliyet gösteren işletmelere 1 Ocak 2013 tarihine  kadar uyum süresi verilecek. Tebliğe aykırı davrananlar hakkında ise 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri,  Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun ilgili maddelerine göre idari yaptırım  uygulanacak.

Haberin Devamı

Ucuz sosis ve sucuk etkilenir

PİYASADA satılan özellikle sucuk, salam ve sosis ürünlerinde tavuk eti maliyet düşürme amacıyla daha etinin içine katılıyor. Hazırlanan son tebliğ yürürlüğe girerse sucuk, salam ve sosis ürünleri yüzde 100 dana veya yüzde 100 tavuk etinden imal edilecek. ‘Bu sucuk yüzde 60 dana eti, yüzde 40 tavuk etinden üretilmiştir’ ibareli ürünler artık piyasada satılamayacak. Bu da piyasada ucuza satılacak ürünleri vuracak.

Yüzde 100 dana eti sahtekârlarına teşhir

GIDADAKİ taklit ve tağşiş olaylarını teşhir ederek, tüketiciyi bilgilendiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “yüzde 100 dana eti” yazdığı halde yaptığı analizler sonrasında bazı sucuk, salam ve sosislerde kanatlı hayvan eti tespit etmişti. Bu firmaları internetten duyuran Bakanlık, tüketiciyi  yanıltan buna benzer uygulamalara son vermek amacıyla harekete geçerek, yeni bir düzenleme çalışması başlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!