Güncelleme Tarihi:
Bakan Bayraktar, 6306 Sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” hakkında Bursa Valiliği'nde düzenlenen toplantıya girerken, gazetecilerin Samsun'daki sel felaketiyle ilgili sorularını yanıtladı.
“Samsun'la ilgili bilgi notu geldi. Ben size onu vereyim” diyen Bayraktar, bilgi notuyla birlikte, afet bölgesinden çekilen fotoğrafları basına dağıttı. Bayraktar, bir gazetecinin “Bölgedeki çalışmalar ne durumda?” şeklindeki sorusu üzerine, şunları söyledi:
“Şu anda vali, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı, Canik Belediye Başkanı, TOKİ elemanları yerinde çalışıyorlar. Fakat bizim binalarda gerek afet yönünden gerek imar yönünden gerekse proje yönünden bir hata yok. Diğer durumlar burada belli, nasıl olduğu. Tabii ki üzüntümüz sonsuz. Cenab-ı Allah kayıplarımıza gani gani rahmet eylesin. Burada bilgi notu var. TOKİ'den geldi. Oradaki fotoğraflar var. Buradan bilgi edinebilirsiniz. Hepinize teşekkür ediyorum, ben de burada öğrendim bilgiyi.”
“Binalar TOKİ'ye ait değil mi?” şeklindeki soruya ise Bayraktar, “Binalar TOKİ'ye ait. Ama, dereden çekme mesafesinde. Dizaynında, projesinde, ruhsatında, iskanında bir problem yok, binalarımızda bizim. Durum burada ortada. Bunları incelersiniz” yanıtını verdi.
Bayraktar, “Dere, binaların ortasından geçiyormuş?” şeklindeki soruya karşılık, “Hayır ortasından değil, orada bir dere var, resimlere bakarsanız görürsünüz” dedi.
TOKİ'nin bilgi notu
Bakan Bayraktar'ın dağıttığı TOKİ'den gelen bilgi notunda, söz konusu alanın, TOKİ uygulamaları öncesinde ilgili belediyelerce onaylı imar planına göre yerleşime açık, imarlı ve uygulama öncesinde yaklaşık 2 bin 500 konut barındıran bir alan olduğu belirtildi.
Eski konutlar, fen kuralları ve teknik açıdan tamamen yanlış yapılaşmış bir durumdayken, yapılan kentsel dönüşüm projesiyle bu yapıların, proje kapsamında hak sahipleriyle uzlaşmaya esas muvafakat görüşmeleri gerçekleştirilerek yıkımlarının tamamlandığı anlatılan bilgi notunda, yıkımlar sonrası plan kullanımları korunarak birinci etapta 960 konutun, ihalesi gerçekleştirilerek, uygulaması tamamlanmış ve hak sahiplerine konut teslimlerinin yapıldığı kaydedildi. Bilgi notunda, şu ifadelere yer verildi:
“Bu bağlamda yapılan konutların tamamında ilgili çekme mesafelerine uyularak vaziyet planları oluşturulmuş ve can kayıplarının yaşandığı kapıcı dairelerinde ise Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin imar yönetmeliğinin 67. maddesi hükümleri uyarınca kapıcı daireleri oluşturulmuştur. Dolayısıyla proje, yürürlükteki plan ve yönetmeliklere tam olarak uygun icra edilmiştir. Ancak yerel yönetimler ile görüşmelerimiz ve yerinde idaremizce yapılan tespitler sonucu, 4 Temmuz 2012 tarihinde Samsun'da yaklaşık 3,5 saat süren sağanak yağış sebebiyle önce DSİ tarafından ıslah edilmiş olmasına ve taşkın kotlarına göre oluşturulmuş olan, tahkimat duvarları yapılmış olmasına rağmen yağan bu yağışın sonucu Yılanlıdere de debisi tahmin edilenden yüksek bir akış olduğu ve bu akışın etkisiyle sürüklenen toprak, taş, moloz ve ağaç parçalarını etkisiyle Mert Irmağı ile birleştiği noktada bulunan köprüyü tıkadığı ve bir taşkın meydana geldiği, bu taşkın kotlarının oluşturulan tahkimat duvarlarının kotunu aştığı ve sonuç olarak bu bölgede daha önce idaremizce inşa edilen 960 konutun bulunduğu alanı etkilediği görüldü. Yaşanan sel afeti, sadece TOKİ bölgesini değil, Yılanlıdere'nin güzergahındaki tüm alanları etkiledi.
Dikkat edilmelidir ki söz konusu alanda idaremiz eliyle uygulanan kentsel dönüşüm projesi sayesinde söz konusu taşkına yapısal olarak dahi dayanması mümkün olmayan eski yapıların yerine fen ve sanat kurallarına uygun sağlam ve dayanıklı konutlar inşa edilmesiyle bir facianın önüne geçilmiştir.”
Bu arada, TOKİ'nin, 2. etapta bin 344 konut yapımına yönelik ihaleyi gerçekleştirdiği ve yapım sürecinin devam ettiği, böylece uygulama öncesindeki 2 bin 500 hak sahibinin konutlarının dönüşümünün yapılmış olacağı kaydedildi.