Güncelleme Tarihi:
Â
Karar sonrası hurriyet.com.tr'ye konuÅŸan Carlson, Türkiye'nin kamu finansmanındaki önemli iyileÅŸmenin ve dış açığa karşı adımların etkili olduÄŸunu söyledi. Carlson notun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması konusunda ise Türkiye'yi izlemeye devam ettiklerini söyledi.Â
Carlson, "Not artışının iki ana nedeni var. Birincisi, Türkiye'nin kamu finansmanında gözle görülür iyileşme ve bunun bütçe tarafında olası şoklara karşı dayanıklılığı artırmasıdır. İkincisi ise, cari açık gibi Türkiye'nin notu için önemli risk yaratan dış açık sorununa çözüm bulma potansiyeline sahip adımların atılmasıdır" dedi.
Carlson, pozitif görünümün korunmasında ise bahsi geçen iki unsurun Türkiye'nin mali ve makro ekonomik açıdan güçlü duruşunu artıracağı yönündeki beklentilerinin etkili olduğunu söyledi.
NOT TEKRAR NE ZAMAN ARTACAK
Carlson, son not artışına rağmen hala yatırım yapılabilir seviyenin altında olan notun bu seviyeye çıkması konusunda ise; "Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasının, iyi durumdaki kamu finansmanı verileri de göz önünde bulundurulduğunda ödemeler dengesi şoklarına karşı daha güçlü hale gelmesine bağlı olabilir" dedi.
Carlson, "Eğer hükümet, cari açığı yapısal olarak azaltılma, döviz rezervlerini artırma ya da özel sektörün dış borçlanmasını düşürme yoluyla dışsal kırılganlıklarını azaltmada daha fazla ilerleme kaydederse; Moody's Türkiye'nin notunu artırmayı düşünebilir" dedi.
Carlson bunun ne kadar sürede olabileceği yönündeki sorumuza ise, "Normal koşullarda 18 aylık bir izleme süremiz bulunuyor. Türkiye'yi de izlemeye devam edeceğiz. Not değişikliği kararlarında mevcut koşullara göre yüzde 30 pozitif ya da negatif yöndeki gelişmeleri dikkate alıyoruz. Türkiye'nin bahsettiğimiz konulardaki güçlü duruşu ve gelişimi devam ederse bu artış gelebilir" dedi.
Carlson diğer taraftan, yabancı sermaye girişinde ani ve sürekli bir 'durma' halinin kredi notu üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırabileceği uyarısını da yaptı.
DIŞARISI TÜRKİYE'Yİ ÇOK ETKİLEMEYECEK
Carlson, küresel ekonomik görünümün daha da zorlaşmasına ve Türkiye'deki iç talebe yönelik büyümenin yavaşlamasına rağmen, ülkenin borç yükünü azaltma girişimlerinin önemli ölçüde etkilenmeyeceğini de vurguladı.
Türkiye'nin dinamizm, büyüklük ve hem Avrupa hem de Ortadoğu'da etkili olma gibi ekonomide önemli güçlü noktalarının olduğuna dikkat çeken Carlson, devletin finansal açıdan güçlü durumda olmasının da ayrıca avantaj olduğunu belirtti.